Recensie|De voordelen van onbeantwoorde liefde – Becky Albertalli

“Het is best eng om toe te geven dat je iemand leuk vindt. Op een bepaalde manier is het eenvoudiger als de kans niet bestaat dat er iets zou kunnen gebeuren. Maar er is een kantelpunt waarna alles toch mogelijk lijkt te zijn. En dan liggen jouw kaarten op tafel – en daar zit je dan, open en bloot, met al je verlangens. Het zijn zoveel dingen tegelijk: dat iedereen weet dat je op die jongen met hagelwitte sneakers valt. De schaamte die je bekruipt als een ander niets in hem ziet. Ook al is hij superleuk. Hij is namelijk waanzinnig leuk. En ik ben echt gek op hem, en al het andere zou er niet toe moeten doen.”

Titel: De voordelen van onbeantwoorde liefde

Auteur: Becky Albertalli

Uitgeverij: Blossom Books

Genre: Young Adult, Contemporary

Aantal bladzijden: 304

Waardering: 3.5/5 sterren

Molly Peskin-Suso kan 26 jongens opnoemen die ze heel erg leuk vindt (of vond), maar heeft er precies nul gezoend. Haar tweelingzus Cassie zegt dat ‘ze er gewoon voor moet gaan’ en ‘een risico moet nemen’ maar zij heeft makkelijk praten. Cassie kent geen angst, flirt met elk meisje dat ze leuk vindt en is ook nog eens superslank zonder dat ze daar iets voor hoeft te doen. Molly is introvert, verlegen en – volgens haar oma – ‘volslank’. Niet dat het uit zou moeten maken, maar toch… Als Cassie op een feestje Mina ontmoet, is ze voor het eerst echt verliefd. Molly is blij voor haar zus, maar voelt zich ook eenzamer dan ooit. Cassie en Mina zijn vastbesloten om een einde te maken aan Molly’s reeks van onbeantwoorde liefdes. Ze proberen haar te koppelen aan Will, Mina’s hipsterboy-sidekick. Will is belachelijk knap, flirterig en lijkt Molly ook leuk te vinden. Er is alleen een probleem: stiekem vindt Molly haar nerdy-collega Reid ook best interessant. Hij is een Lord of the Rings-superfan en draagt de witste sneakers die Molly ooit heeft gezien. Maar als ze zou moeten kiezen, dan moet ze natuurlijk gaan voor de knappe hipsterboy in plaats van de übernerd. Toch?

DSCN2578

Een paar maanden geleden las ik Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld van Becky Albertalli. Dat boek vond ik echt heel leuk, vooral omdat het verhaal zo ontzettend lief en schattig was. Ik was dan ook heel benieuwd naar Becky’s nieuwe boek.

Gelukkig was De voordelen van onbeantwoorde liefde weer net zo lief en schattig als Simon vs.. Becky Albertalli krijgt het voor elkaar om boeken te schrijven waar je gewoon een heel goed gevoel van krijgt.  De voordelen gaat over verliefd worden en de onzekerheid die daarbij hoort, maar het gaat ook over familiebanden, vrienden en je anders voelen dan de rest. Allemaal thema’s die voor iedereen heel herkenbaar zijn.

“We vallen op wie we vallen. Wat maakt het uit dat andere het niet snappen? Dat is juist goed. Minder concurrentie.”

Net als Simon vs. blinkt ook dit boek weer uit met de diversiteit van de personages. Cassie die op meisjes valt, de twee moeders van de zussen en Molly die niet het standaard zelfverzekerde slanke meisje is ,dat zo vaak het hoofdpersonage is in boeken, maar zoals haar oma zegt “volslank’ is. Dat is wat Becky’s boeken goed maakt.

Het boek zit ook weer vol humor. Op bijna elke pagina valt wel iets te lachen. Vooral om sommige opmerkingen van de oma van Molly moest ik soms echt lachen, hoewel oma verder vooral verschrikkelijk doet tegen Molly.

“‘Nou op YouTube heb ik dus wat ideeën opgedaan.’ ‘Bedoel je de band?’ vraagt ze. ‘Pardon?’ Nadine steekt haar hoofd om de hoek van de deur. ‘Ze bedoelt U2.’ ‘Ooo. Nee dit is iets anders. YouTube is…’ Ik maak mijn zin niet af. Hoe moet je aan je zeventigjarige oma uitleggen wat YouTube is?”

Het enige nadeel aan het boek was dat ik me eigenlijk helemaal niet zo goed met Molly kon identificeren, op sommige momenten irriteerde ik mezelf zelfs wel een beetje aan haar. Qua de onzekerheid over haar lichaam kon ik me zeker wel in haar verplaatsen, omdat ik mezelf vaak genoeg zo gevoeld heb. Het was haar hele “help ik heb nog nooit gezoend, help ik heb nog nooit seks gehad, help ik heb nog nooit een vriendje gehad en IEDEREEN heeft het wel al gedaan” waar ik me gewoon aan begon te ergeren op een gegeven moment. Misschien omdat ik zelf nooit zo’n meisje ben geweest en eigenlijk altijd zoiets gehad heb van het gebeurd allemaal vast wel een keer en dat is ook zo.

“‘En dan kun je hem meteen zeggen dat ik hem wil spreken.’ Ik knijp mijn ogen samen. ‘Waarover?’ ‘Dat ik z’n ballen afsnij als hij je hart breekt. Het gebruikelijke kom-niet-aan-mijn-zusverhaal.'”

De voordelen van onbeantwoorde liefde is een lekker feel-good book. Het zit vol liefde, vriendschap en diversiteit. Ondanks dat ik me soms wat aan Molly kon ergeren, las het boek wel heel snel weg en heb ik het toch ook wel met plezier gelezen. En met honger, want waarom moet Becky nou altijd lekker eten in haar boeken stoppen.

“Zo’n soort meisje wil ik niet zijn. Ik wil zoals Olivia zijn. Het type meisje dat het prima vindt om zonder vriend door het leven te gaan. Die helemaal niet zo nodig verkering hoeft te hebben. ‘Omdat ik niet zo’n meisje wil zijn dat niet zonder vriendje kan.'”

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.