Recensie|Een miljoen werelden met jou (Firebird #3) – Claudia Gray

“Elke keuze, hoe triviaal dan ook, creëerde een nieuwe kwantumrealiteit: een andere dimensie, uniek binnen het multiversum. Elk van de vele werelden die ik tot dusverre had bezocht, iedere andere Marguerite die ik was geweest, ze zouden allemaal in een fractie van een seconde vernietigd worden als iemand de keuze lokaliseerde die destijds tot mijn geboorte had geleid. Zonder die keuze, dat universum, zou geen van de andere Marguerites ooit bestaan.”

Titel: Een miljoen werelden met jou

Serie: Firebird #3

Auteur: Claudia Gray

Uitgeverij: HarperCollins Young Adult

Genre: Young Adult, Fantasy, Science Fiction

Waardering: 4.5/5 sterren

Sinds haar ouders de Vuurvogel hebben uitgevonden, een apparaatje waarmee je door verschillende dimensies kunt reizen, heeft Marguerite al heel wat gevaren getrotseerd. Inmiddels heeft ze ontdekt dat haar oude vijand Wyatt Conley erop uit is honderden universums te vernietigen, met iedereen die daarin leeft. Om dit te bereiken gebruikt Conley zijn ultieme wapen: de boosaardige en gestoorde Marguerite uit een andere dimensie, die de echte Marguerite altijd een stap voor lijkt te zijn. Het wordt een strijd tussen de Marguerites… en er kan er maar één winnen!

20170529_121455.jpg

Nadat ik Tienduizend hemels boven jou begin dit jaar uitlas, kon ik niet wachten om het derde en laatste deel in deze geweldige trilogie te gaan lezen. Niet zo gek ook, want het tweede deel eindigde met een enorme cliffhanger. Helaas was het derde deel nog niet verschenen en moest ik nog tot mei wachten tot Een miljoen werelden met jou uitkwam. Toen ik het boek dan eindelijk in mijn bezit had, kwam ik er maar niet aan toen om het te gaan lezen. Er lagen immers nog zoveel meer boeken te wachten om gelezen te worden. Afgelopen week las ik Een miljoen werelden met jou eindelijk uit, maar maakte het mijn verwachtingen waar?

“Jij bent opgegroeid in de overtuiging dat niemand ooit onvoorwaardelijk van je zou kunnen houden. Dat je het niet eens verdiende dat er van je gehouden werd. Maar iedereen verdient liefde, en er ligt zoveel voor jou in het verschiet.”

Het boek begint gelijk middenin de actie. Je valt namelijk meteen weer in waar het vorige boek was geëindigd. Hierdoor werd ik gelijk weer in het verhaal gezogen. Al moest ik in het begin wel weer even goed nadenken wat er in de voorgaande delen ook alweer precies gebeurd was.

Wat ik zo goed vind aan de boeken van Claudia Gray is dat de worldbuilding echt heel erg goed in elkaar zit. Hoe meer je leert over de techniek van de vuurvogel en over het dimensiereizen, hoe duidelijker het wordt hoe goed het hele verhaal is uitgedacht door Claudia Gray. Daarnaast zorgen de levendige beschrijvingen ervoor dat je alles heel goed voor je ziet.

“Hij knikt zonder me echt aan te kijken. Soms is het gewoonweg schattig dat zo’n grote, sterke man zo verlegen kan zijn.”

Elke dimensie waar Marguerite naar toe reist is weer compleet anders en daarmee zijn ook alle personages weer heel anders in de verschillende dimensies. Doordat elke dimensie zo verschilt, weet je als lezer nooit in wat voor soort dimensie je nu weer terecht gaat komen en of dit een goede of slechte dimensie is. Elke dimensie wordt aan het begin heel goed geïntroduceerd. De omgeving wordt ontzettend goed omschreven en ook hoe de personages zijn en wat ze doen in het dagelijks leven wordt altijd duidelijk gemaakt. Dit alles laat heel erg goed zien, dat hoewel de personages in elke dimensie anders zijn er altijd trekjes zijn die altijd weer naar voren komen.

“Liedjes en films vertellen ons dat wanneer je de ware ontmoet, de aarde stopt met draaien, de wolken openbreken en je hart begint te zingen. De werkelijkheid is minder overzichtelijk. We ontmoeten voortdurend nieuwe mensen, maar we weten nooit precies wat die voor ons kunnen betekenen. Je weet nooit wie je zult vergeten en naar wie je de rest van je leven zult verlangen.”

Het hele boek lang wacht je op de ontknoping en op een gegeven moment vond ik ook echt wel dat het daar tijd voor was. Toch duurde het best wel lang voor deze ontknoping kwam en toen vond ik dat het best wel snel weer voorbij was. Het einde had naar mijn idee wel iets beter kunnen worden uitgewerkt, maar ondanks dat heb ik wel het idee dat alle vragen zijn beantwoord.

De Firebird-trilogie is de perfecte combinatie tussen actie, romantiek en avontuur. Het verhaal zit ontzettend goed in elkaar en als je eenmaal aan deze serie begonnen bent, kan je niet meer stoppen met lezen. Een miljoen werelden met jou liet even op zich wachten, maar het was het wachten zeker waard.

“Terwijl ik een zakje borrelnootjes en een cola uitkies, bedenk ik dat de term ‘jetlag’ totaal niet omschrijft hoe onwerkelijk alles voelt nadat je van de ene naar de andere dimensie een reis rond de wereld hebt gemaakt. Daar hebben we een ander woord voor nodig. Universum-lag? Vuurvogel-lag?”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eén gedachte over “Recensie|Een miljoen werelden met jou (Firebird #3) – Claudia Gray

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.