17 favoriete boeken van 2017

In het jaar 2017 las ik een behoorlijk aantal boeken. Natuurlijk vond ik niet elk van die boeken even leuk, maar er zijn er genoeg die ik aan iedereen wil aanraden. Daarom lezen jullie vandaag wat mijn zeventien favoriete boeken van 2017 waren. Het lijstje verschijnt nog voor de kerst, zodat jullie er misschien nog wat aan hebben voor eventueel kerstcadeautjes of gewoon om zelf nog een leuk boek te vinden om te lezen onder de kerstboom. De lijst is best wel divers geworden van Young adult tot New adult en van fantasy tot thriller, je vindt het allemaal tussen mijn zeventien favorieten van 2017 en ze staan in willekeurige volgorde.

Let op sommige boeken die ik bespreek zijn een deel 2 of 3 in een serie. Lees de samenvatting dan niet als je geen spoilers wil van de eerdere delen.

1. De laatste Namsara (Iskari #1) – Kristen Ciccarelli

In den beginne was de Oude eenzaam. Daarom maakte hij twee metgezellen voor zichzelf. De eerste noemde hij Namsara. De tweede metgezel noemde hij Iskari. Waar Namsara blijdschap en liefde bracht, bracht Iskari dood en verderf. Asha is niet alleen de dochter van de koning van Firgaard, maar ook de Iskari; de meest gevreesde drakendoder van het land. Dit kan haar echter niet redden van wat haar thuis te wachten staat: een gedwongen huwelijk met de meedogenloze, vreselijke commandant van haar vaders leger. Er is één uitweg: Asha kan haar vrijheid terugkopen in ruil voor de kop van Kozu, de gevaarlijkste draak van Firgaard -en ook de draak die verantwoordelijk was voor de totale verwoesting van haar stad. Tijdens de jacht ontrafelt Asha een eeuwenoud geheim over het lot van de Iskari en de laatste Namsara. Met hulp van een stiekeme vriend – de slavenjongen Torwin, die toebehoort aan de familie van haar verloofde – moet Asha achter de waarheid zien te komen, ook al zet ze daarbij haar leven en dat van Torwin op het spel.

Iskari: De laatste Namsara is een boek dat mij heel erg positief heeft weten te verassen. De worldbuilding zit enorm goed in elkaar en het verhaal leest ontzettend vlot weg. Zonder dat het boek eindigt met een enorme cliffhanger raakte ik toch heel erg benieuwd naar de volgende twee delen, want ik wil echt weten hoe het nu verder gaat met het volk in Firgaard. Als je op zoek bent naar een boek met een mythische wereld, vol met actie, draken en een enorm sterk vrouwelijk hoofdpersonage, dan moet je zeker weten De laatste Namsara gaan lezen.

Recensie|De laatste Namsara (Iskari #1) – Kristen Ciccarelli

2. Harteloos – Marissa Meyer

Lang voordat ze de schrik van Wonderland was, was de Hartenkoningin een meisje dat ontzettend graag verliefd wilde worden.
Als we Alice in Wonderland lezen, verbazen we ons allemaal over alle wonderen uit Wonderland: we lachen om de gekke Hoedenmaker, we leven mee met de chagrijnige Humpty Dumpty, we schieten spontaan in de stress van het Witte Konijn en we hebben allemaal een hekel aan de wrede Hartenkoningin.
In dit boek vertelt Marissa het verhaal van de Hartenkoningin vóórdat ze bekend stond als genadeloos en wreed en komen we erachter dat Catherine eigenlijk een heel lief meisje met mooie dromen en idealen is geweest.

Dit was één van de eerste boeken die ik dit jaar las. Ondanks dat ik wat moeilijk in het boek kon komen, vond ik het een geweldig boek. Alle verwijzingen naar Alice in Wonderland, de vele plottwists en de liefde tussen Catherine en Jest waarvan je blijft hopen dat het uiteindelijk gaat werken, maken dit boek echt geweldig om te lezen. Dus ga dit boek lezen en laat je veroveren door de wereld van het Hartenrijk.

Recensie|Harteloos – Marissa Meyer

3. Misschien ooit – Colleen Hoover

Er zijn van die momenten dat het leven niet doet wat je wilt. Daar kan de 22-jarige Sydney over meepraten. Ze heeft het allemaal:
een studie, een baan en een leuke vriend. Tot laatstgenoemde vreemdgaat. Ja, je hoort het goed: hij doet het met een of andere bimbo. Dat is dus einde relatie. Punt.

Hoewel Sydneys hart gebroken is, raakt ze al snel in de ban van haar buurman, Ridge, die ’s avonds op zijn balkon gitaar speelt. Ze kan haar ogen niet van hem afhouden als hij zo gepassioneerd muziek maakt. Wanneer ze met elkaar in contact komen, klikt het onmiddellijk. Maar Ridge heeft al een vriendin: Maggie. Het kan dus niets worden tussen hem en Sydney. Of misschien toch, ooit?

Ik heb dit boek al heel vaak genoemd dit jaar dus jullie weten onderhand wel dat dit misschien wel één van mijn favorieten boeken ooit is. Misschien ooit is een typische Colleen Hoover roman. Je wordt overspoeld met emoties, waarbij een lach en een traan dicht bij elkaar liggen. Elk personage in het boek is bijzonder en ga je van houden als lezer, waardoor het verhaal eigenlijk nooit echt goed af te lijkt kunnen lopen. Doordat je als lezer meekijkt vanuit Ridge en vanuit Sydney en merkt hoeveel ze voor elkaar voelen, wil je eigenlijk niks liever dan dat ze bij elkaar komen. Totdat je Maggie beter leert kennen en dat ook een geweldige meid blijkt te zijn, die je absoluut ook niets ergs toewenst. Dat kan nooit voor iedereen goed aflopen. Of toch? Misschien ooit?

Recensie|Misschien ooit – Colleen Hoover

4. Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum – Benjamin Alire Sáenz

‘Ik durf te wedden dat je soms in iemands hand alle geheimen van het universum kunt vinden.’

Aristoteles is een eenzame, boze tiener die misschien wel iets te veel over de wereld nadenkt. Dante is een eigenwijze betweter die het liefst de hele dag zonder schoenen rondloopt. Als ze elkaar bij het zwembad tegenkomen, lijken ze niets met elkaar gemeen te hebben -behalve het feit dat ze allebei vernoemd zijn naar oude filosofen. Toch ontstaat er een bijzondere vriendschap, zo eentje die levens verandert. En dankzij hun vriendschap ontdekken Ari en Dante wie ze zijn, en wie ze willen worden.

Aristoteles & Dante is een boek dat je leest met een lach en een traan. Het boek zit vol met humor, soms uit onverwachte hoek, waardoor ik soms hardop zat te lachen. De auteur wist me soms echter ook te ontroeren en maakte allemaal verschillende emoties los tijdens het lezen. Geen boek vol met actie dus, maar wel een boek met een mooie boodschap en een heerlijke schrijfstijl.

Recensie|Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum – Benjamin Alire Sáenz

5. The Lunar Chronicles – Marissa Meyer

In een futuristisch Nieuw-Beijing leven mensen en androïden door elkaar. Cinder, een getalenteerde monteur, is een cyborg en daardoor een tweederangsburger. Ze woont bij haar valse stiefmoeder, die haar beschuldigt van de ziekte van haar dochter. Maar Cinders stiefzusje is geen uitzondering: er woedt een dodelijke plaag in Nieuw-Beijing, die de bevolking verwoest. Als prins Kai opeens in haar werkplaats staat, verandert Cinders hele leven. En het laatste wat ze had verwacht, is dat ze het middelpunt van een intergalactische strijd zou worden. Cinder zal moeten kiezen tussen plicht en vrijheid, loyaliteit en verraad – maar om de toekomst van haar wereld te beschermen, zal ze eerst de geheimen uit haar verleden moeten ontrafelen.

Ja ik speel dus lekker even vals en noem de hele Lunar Chronicles van Marissa Meyer. Zes boeken dus ineen. Dit is namelijk wel mijn favoriete serie van dit jaar. Alle boeken heb ik dit jaar gelezen, omdat tijdens de eerste maanden van het jaar Blossom Books deze boeken in het Nederlands uitgaf. Het is een heerlijke fantasyserie vol met actie, stoere meiden en een vleugje romantiek.

Recensie|Cinder (The Lunar Chronicles #1) – Marissa Meyer

6. 13 minuten – Sarah Pinborough

Ik was dertien minuten dood.

Ik kan me niet meer herinneren hoe ik in het ijskoude water terechtkwam, maar dit weet ik nog wel: het was geen ongeluk en ik was niet suïcidaal. Ze zeggen dat je je vrienden dichtbij moet houden en je vijanden nog dichterbij, maar als je een tiener bent, is het moeilijk om ze uit elkaar te houden. Mijn vrienden houden van me, dat weet ik zeker. Maar dat betekent niet dat ze niet hebben geprobeerd om me te vermoorden. Of wel?

13 minuten is een aangrijpende psychologische thriller over angsten, manipulatie en de kracht van de waarheid. Een verbluffend verhaal dat vraagtekens zet bij wat we echt weten over de mensen die het dichtst bij ons staan.

13 minuten is een hele fijne psychologische thriller die je vanaf de eerste bladzijde vastpakt en je niet meer loslaat. Ook niet als het boek al uit is, want het laatste hoofdstuk van het boek riep bij mij ook weer wat vragen op. Het boek leest lekker vlot en door de vele plotwendingen, waarvan ik er sommige wel en sommige niet zag aankomen, wil je maar door blijven lezen.

Recensie|13 minuten – Sarah Pinborough

7. Hopeless – Colleen Hoover

Sky, de hoofdpersoon in Sterrenhemel, weet een paar dingen heel zeker. Punt 1: ze huilt niet. Nooit. Punt 2: de echte wereld bestaat niet uit happy endings. Punt 3: halsoverkop verliefd worden is aan haar niet besteed. Totdat ze Dean Holder ontmoet, die honderdduizend gevoelens in haar losmaakt. Moet ze haar levensregels herschrijven?

De achterflap van het boek is behoorlijk nietszeggend en daardoor spreekt het misschien niet meteen aan om te gaan lezen. Toch is dat juist wel goed, want ik vind hey eigenlijk wel fijn om blanco een boek in te gaan. Bij Hopeless werd dit beloond met een heel bijzonder verhaal met behoorlijke plottwists en met een romantisch tintje. Het verhaal begint redelijk rustig, maar als de waarheid eenmaal naar voren komt, kan je niet anders dan enorm verbaasd zijn en alleen maar door willen lezen.

Recensie|Hopeless – Colleen Hoover

8. Onverminderd (Flight & Glory #1) – Rebecca Yarros

Ember krijgt in korte tijd twee dramatische gebeurtenissen te verwerken: haar vader, een militair arts, is gesneuveld in Afghanistan en kort daarna, als ze al kwetsbaar is, vindt ze haar vriend Riley in bed met haar roommate. Ember vindt steun bij Josh, de ijshockeycoach van haar broertje. Ze kijkt wel uit om zich meteen in een nieuwe relatie te storten… Maar wat is erger: de onzekerheid van een leven met Josh of een leven zonder hem?

Onverminderd is één van de beste boeken die ik dit jaar gelezen heb. De fantastische schrijfstijl van Rebecca Yarros en het heftige begin zorgen ervoor dat je vanaf bladzijde een ontzettend meeleeft met alle personages en dat je hoopt dat aan het einde alles weer een beetje goed komt voor hen. Al deze diverse personages die allemaal een enorme groei doormaken en die allemaal verschillende tegenslagen krijgen te verwerken, sluit je tijdens het lezen in je hart en gaan een beetje voelen als familie.

Recensie|Onverminderd (Flight & Glory #1) – Rebecca Yarros

9. Vlammenwerper (Wrekers #2) – Brandon Sanderson

Tien jaar geleden verscheen Calamity aan de hemel en ontwikkelden sommige mensen ineens bijzondere krachten. Deze zogeheten ‘Epics’ kregen niet alleen een gave, maar ook een onstilbare honger naar macht en destructie. Niemand durft de Epics een strobreed in de weg te leggen. Niemand, behalve de Wrekers. Die geheimzinnige groep heeft al meerdere onverslaanbaar geachte Epics uitgeschakeld.
David wil de Hoge Epic Vlammenwerper opsporen. Het gerucht gaat dat die in Babylar is, het voormalige Manhattan. Babylar wordt geregeerd door de mysterieuze Regalia. Het binnendringen van een stad onder het juk van een tirannieke Epic is een levengevaarlijke missie. David is vastberaden Regalia te trotseren. Hij moet en zal Vlammenwerper vinden, zelfs als hij het met de dood moet bekopen.

Vlammenwerper is echt de perfecte combinatie tussen actie en humor. De humor is goed aanwezig, maar overheerst niet. Wat ook niet zou passen in dit boek, want de gebeurtenissen die de Wrekers meemaken zijn meestal helemaal niet om te lachen. Voeg aan deze actie en humor nog een beetje romantiek toe en er ontstaat weer een prachtig boek van Sanderson dat net zo goed in elkaar zit qua plot, schrijfstijl en plottwists als de andere boeken die ik van hem gelezen heb.

Recensie|Vlammenwerper (Wrekers #2) – Brandon Sanderson

10. Hof van vleugels en verwoesting (Hof van doorns en rozen #3) – Sarah J. Maas

Een naderende oorlog bedreigt alles waar Feyre van houdt in het bloedstollende derde deel van de Hof van doorns en rozen-serie. Feyre is teruggekeerd naar het Lentehof, vastbesloten informatie te verzamelen over Tamlins plannen en die van de koning, die heel Prythian wil overheersen. Maar ze moet een dodelijk spelletje spelen om Tamlin te misleiden – één misstap betekent het einde, niet alleen van Feyre, maar van haar hele wereld. Als de oorlog uitbreekt, moet Feyre beslissen wie van de oogverblindende en dodelijke Edelheren ze kan vertrouwen. En ze zal op onverwachte plekken naar bondgenoten moeten zoeken. De aarde kleurt rood wanneer de immense legers strijden voor de macht over dat wat hen allemaal kan vernietigen.

Hof van vleugels en verwoesting is een heerlijke afsluiting van deze geweldige serie. Met veel actie, plottwists die je helemaal in de war brengen en romantiek. Het boek kan niet tippen aan Hof van mist en woede dat blijft echt mijn favoriet in deze serie, maar het is zeker een goed vervolg met een spetterend einde dat het laatste woord van de titel zeker eer aan doet.

Recensie|Hof van vleugels en verwoesting (Hof van doorns en rozen #3) – Sarah J. Maas

11. Een miljoen werelden met jou (Firebird #3) – Claudia Gray

Sinds haar ouders de Vuurvogel hebben uitgevonden, een apparaatje waarmee je door verschillende dimensies kunt reizen, heeft Marguerite al heel wat gevaren getrotseerd. Inmiddels heeft ze ontdekt dat haar oude vijand Wyatt Conley erop uit is honderden universums te vernietigen, met iedereen die daarin leeft. Om dit te bereiken gebruikt Conley zijn ultieme wapen: de boosaardige en gestoorde Marguerite uit een andere dimensie, die de echte Marguerite altijd een stap voor lijkt te zijn. Het wordt een strijd tussen de Marguerites… en er kan er maar één winnen!

Deze hele trilogie vind ik in één woord geweldig. Alleen de covers zijn al prachtig, maar ook het verhaal en het hele dimensiereizen zijn ontzettend goed bedacht. Een miljoen werelden mer jou was een perfecte afsluiting van deze serie die ik met veel plezier gelezen heb.

Recensie|Een miljoen werelden met jou (Firebird #3) – Claudia Gray

12. Duizelingwekkende hoogte (Duizend Hoog #2) – Katharine McGee

New York, 2118. In Manhattan staat een wonderlijke supertoren van wel duizend verdiepingen. Leda, Watt, Rylin, Avery en Calliope genieten van een futuristisch glamourleven in de toren vol met hightech snufjes, maar ze houden gevaarlijke geheimen verborgen. Zonder dat ze het doorhebben, worden de vijf tieners in de gaten gehouden door iemand, iemand die wraak wil nemen. In een wereld van duizelingwekkende hoogtes kan één verkeerde stap een lange val betekenen.

Ik vond het heerlijk om weer even terug te zijn in de Toren van Duizend Hoog. Stiekem vind ik alle drama waar de personages mee te maken hebben wel leuk om te lezen. Ik blijf deze serie een enorme aanrader vinden als je fan bent van Gossip Girl, want heel veel elementen uit de Duizend hoog-serie doen mij aan Gossip Girl denken. In ieder geval was Duizelingwekkende hoogte weer een boek dat ik moeilijk weg kon leggen en waardoor ik ook alweer heel benieuwd ben naar het derde deel. Al vraag ik me na het einde van Duizelingwekkende hoogte wel af welke richting dit derde boek op zal gaan.

Recensie|Duizelingwekkende hoogte (Duizend Hoog #2) – Katharine McGee

13. Aan het hof van Eden (Aan het hof van Eden #1) – Joelle Charbonneau

Een tweeling met een geheim Een koning zonder erfgenaam. Een strijd op leven en dood. De tweeling Carys en Andreus was nooit voorbestemd om het koninkrijk Eden te regeren. Hun vader was in de kracht van zijn leven en hun oudste broer was zijn gedroomde opvolger; jong, sterk en onoverwinnelijk. De toekomst van het koninkrijk leek veilig. Maar de toekomst kan misleidend zijn. Als de koning en kroonprins van Eden worden gedood op de terugweg van hun veldtocht, en de moordenaars niet langer oeroude vijanden zijn, maar uit hun eigen midden lijken te komen, heeft Eden dringend behoefte aan een nieuwe monarch. Doordat Carys en Andreus een tweeling zijn en niet duidelijk is wie van hen als eerste is geboren en dus het recht op de troon kan opeisen, is de opvolgingslijn niet langer duidelijk. Als de Raad van Ouderen zijn kans grijpt om de macht over Eden in handen te krijgen, zit er voor Carys en Andreus maar een ding op: ze moeten de strijd om de troon aangaan – tegen elkaar. De winnaar van de serie duels zal waardig over het koninkrijk Eden mogen regeren. De ban tussen de broer en zus is altijd warm en hecht geweest. Niet in de laatste plaats vanwege het verschrikkelijke geheim waaronder Andreus gebukt gaat en dat voor de rest van het hof verhuld moet blijven. Jarenlang waren ze elkaars trouwste bondgenoot, maar nu staan ze ineens lijnrecht tegenover elkaar en weten ze niet wie ze in hun ooit zo veilige omgeving nog kunnen vertrouwen. Met hun land en hun hart verdeeld, zullen Carys en Andreus ontdekken hoe ver de ander zal gaan om de kroon voor zicht te winnen. Hoe lang zal het duren voordat achterdocht de overhand krijgt en de dorst naar macht tot het ultieme verraad leidt?

Aan het hof van Eden is een boek wat wat traag op gang komt, mede door de vele herhalingen. Als je eenmaal in het verhaal zit kun je het echter nog maar moeilijk wegleggen en door het vele verraad binnen het kasteel blijf je maar twijfelen over wat er nou waar is en wat niet. Dit in combinatie met Charbonneau’s levendige schrijfstijl waardoor je alles zo voor je ziet, zorgt ervoor dat Aan het hof van Eden een vermakelijk boek is om te lezen, maar waar denk ik wel meer in had gezeten.

Recensie|Aan het hof van Eden – Joelle Charbonneau

14. Wacht op mij (Wacht op mij #1) – Jennifer L. Armentrout

Ieder meisje dat dit boek leest, wordt halsoverkop verliefd op Cam!

Wacht op mij van Jennifer L. Armentrout, gaat over Avery en Cam. De laatstgenoemde verovert de harten van duizenden meisjes. Ben jij de volgende? Als je dit boek gaat lezen, valt dat bijna niet te voorkomen!

Cam is namelijk ontzettend sexy, lief, en eh… Hadden we al gezegd dat hij onweerstaanbaar sexy is? Maar Avery heeft zo haar eigen shit te verwerken, en daarbij kan ze het niet gebruiken dat Cam te dichtbij komt. En dan nog een stapje dichterbij… Aan de andere kant: hoe kan ze hem nu weerstaan? Dat is haast onmogelijk!

Hoewel het verhaal een beetje voorspelbaar is, is Wacht op mij wel een heerlijk boek om bij weg te zwijmelen. Cam en Avery vormen zo’n leuk combinatie samen dat je alleen maar zit te wachten op het moment dat er echt iets gebeurd tussen die twee, want dat dat gaat gebeuren dat staat wel vast vanaf het eerste moment dat ze elkaar ontmoeten. Hoewel ik dus al snel doorhad hoe de vork in de steel zat, bleef het boek leuk om te lezen en af en toe werd ik toch nog verrast door Jennifer L. Armentrout, omdat ik iets dan toch totaal niet zag aankomen.

Recensie|Wacht op mij (Wacht op mij #1) – Jennifer L. Armentrout

15. De kids of appetite – David Arnold

Vic mist zijn vader, die twee jaar geleden is overleden. Als de stomme nieuwe vriend van Vics moeder haar een aanzoek doet, raakt Vic in paniek en rent hij weg van huis. Zijn vaders urn en zijn eigen verdriet zijn de enige dingen die hij meeneemt de winterse nacht in.

Op straat komt Vic Mad tegen, die hem meeneemt naar een slaapplaats. Daar ontmoet hij Coco, een elfjarige die vloekt als een bootwerker en rapt als een gangster, en Zuz, die helemaal niet praat. Baz, de onofficiële leider van de groep stelt Vic maar twee vragen. Als Vic deze goed beantwoordt, zullen De Kids of Appetite hem helpen om de laatste wensen van zijn vader te vervullen.

De Kids of Appetite is een boek wat je laat lachen, je een brok in je keel bezorgd en waar je uiteindelijk zelfs een beetje verliefd op wordt. Het boek is in alle aspecten bijzonder: het plot, de personages en de schrijfstijl zijn zeker heel uniek en kom je niet snel in een ander boek tegen. Dit is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar als je houdt van bijzondere boeken dan gaat De Kids of Appetite zeker je hart stelen.

Recensie|De Kids of Appetite – David Arnold

16. Sterrenstof – Krystal Sutherland

Henry is nooit verliefd geweest. Tot Grace aan het begin van het examenjaar bij hem op school komt. Grace is vreemd. Ze draagt jongenskleren. Ze loopt met een kruk. Ze zegt nee tegen het hoofdredacteurschap van de schoolkrant, waar Henry al jaren van droomt. Het is overduidelijk dat Grace een groot verdriet met zich meedraagt. En toch. Henry wordt verliefd op haar. Tot over zijn oren, met open ogen, met alle kans op een gebroken hart. Want als je geen risico durft te nemen voor de liefde van je leven… wanneer dan wel?

Dit boek is echt een emotionele rollercoaster. Je voelt je als lezer echt Henry. Het verhaal is origineel, de personages zijn geweldig, het boek heeft een geweldige boodschap en aan het einde van het boek loop je als lezer over van emoties over dit boek. Dit boek heeft me zeker niet teleurgesteld

Recensie|Sterrenstof – Krystal Sutherland

17. Everything everything – Nicola Yoon

Je kunt misschien niet alles voorspellen, maar sommige dingen wel. Dat ik verliefd ga worden op Olly, bijvoorbeeld. En dat het op een ramp zal uitdraaien.

Madeline is allergisch voor de wereld. Zo allergisch dat ze al zeventien jaar niet buiten is geweest. De enige mensen die ze te zien krijgt, zijn haar moeder en verpleegster Carla. Madeline verdrijft de tijd met lezen en het schrijven van ‘spoilende’ boekbesprekingen. Tot er een nieuwe jongen naast haar komt wonen, met ogen in de kleur van de Atlantische oceaan: Olly. Hun vriendschap begint online, maar al gauw is dat niet meer genoeg…
Alles wat je lief is gaat over het verlangen naar het onbereikbare, en over alles wat we op het spel zetten voor de liefde.

Ik ben blij dat ik dit boek dit jaar eindelijk gelezen heb. Nicola Yoon heeft de gevoelens van Maddie goed naar voren weten te brengen. Het boek leest snel en de liefde tussen Maddie en Olly is echt heel erg lief. Ik voelde me op sommige momenten net zo verliefd als Maddie en voelde mee en begreep haar frustraties zo goed. Everything Everything is een liefdesverhaal, maar het is toch net anders dan een standaard liefdesverhaal. Toch is het enorm herkenbaar, want iedereen neemt toch wel eens risico’s voor de liefde en misschien zijn die risico’s het wel dubbel en dwars waard.

Recensie|Everything Everything – Nicola Yoon

Dat was nog best lastig kiezen hoor, maar van deze zeventien boeken heb ik echt genoten en kan ik ook heel erg aanbevelen. Sowieso was het wel grappig om te kijken welke boeken ik dit jaar ook alweer allemaal gelezen heb. Van sommige wist ik dat dus echt niet meer. De komende twee weken zullen er nog wel vaker terugblik artikelen van 2017 online komen, want ik vind het gewoon best wel leuk om terug te kijken op het jaar op verschillende gebieden.

Wat is jouw favoriete boek van 2017?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.