Recensie|Eerste leven (Everlife #1) – Gena Showalter

Titel: Eerste leven

Serie: Everlife #1

Auteur: Gena Showalter

Uitgeverij: HarperCollins Young Adult

Genre: Young Adult, Fantasy

Waardering: 3.5/5 sterren

Doodgaan is nog maar het begin

Iedereen moet kiezen waar hij na zijn dood heen wil. Wordt het Troika of Myriad? De twee rivaliserende rijken bestrijden elkaar op leven en dood, en beide hebben hun zinnen gezet op de zeventienjarige Tenley Lockwood…

Hoewel Tenleys ouders haar al – voor veel geld – aan Myriad hebben beloofd, weigert ze haar handtekening te zetten. Troika en Myriad zetten echter hun beste krachten in om haar over te halen: twee zéér aantrekkelijke jongens die haar op alle mogelijke – en onmogelijke – manieren proberen te overtuigen.

Maar dan mengt zich nog iemand in de strijd, iemand met heel wat minder goede bedoelingen…

20170911_132028

Eerste leven is zo’n boek dat ik eigenlijk alleen maar vanwege de cover wilde lezen. Ik zag het boek vaak voorbij komen en elke keer als ik die cover zag, wilde ik het boek het liefst zo snel mogelijk kopen. Om een of andere reden deed ik dat toch steeds niet, ook omdat ik naast veel positieve ook veel negatieve recensies over Eerste leven las. Ik wist niet zo goed of het boek mijn geld wel waard zou zijn of dat ik toch voor het goedkopere ebook moest gaan. Toen het boek laatst nog maar 10 euro kostte, besloot ik het toch maar te kopen, want de cover staat in ieder geval prachtig in de boekenkast.

Het hele idee van het boek vond ik erg origineel. De wereld waarin Tenley leeft, is eigenlijk een opstapje naar waar het echt om draait: het leven na de dood. Na je dood kom je terecht in één van de twee rijken, Myriad of Troika. Tenzij je niet op tijd tekent, dan kom je op een plek terecht waarvan niemand eigenlijk precies weet wat het inhoudt. De ouders van Tenley zijn Myriaans en hebben ook haar voor veel geld aan Myriad verkocht. Tenley zelf twijfelt echter, want van beide rijken ziet zij voor- en nadelen.

“Is er dan niemand die me mag om wie ik ben? Zal ik altijd een product blijven dat moet worden binnengehaald in plaats van een mens om lief te hebben?”

Zowel Troika als Myriad vechten voor Tenley, want beide zijn van mening dat Tenley speciaal is. Waarom nou precies zij zo speciaal is wordt voor mij niet helemaal duidelijk in het boek. Net als wel meer zaken, want hoewel ik de wereld op zich heel interessant vind, miste ik soms wel wat uitleg. Dit maakte ook dat ik wat moeilijk in het boek kwam en het na elk hoofdstuk weer aan de kant legde. Ik vond de rijken en hoe deze in elkaar zitten en hoe je als persoon dan bij de een of de ander terecht kwam gewoon een beetje vaag aan het begin.

“Maar hoe dicht ik ook bij hem ben, het is nooit dichtbij genoeg.”

Hoewel er veel originele elementen in het boek zitten, vond ik ook wel behoorlijk wat clichés voorkomen in het boek, waar ik me soms wel wat aan ergerde. Ten eerste: twee knappe jongens. Waarom zijn er altijd twee knappe jongens waar de hoofdpersoon niet uit kan kiezen. Killian vond ik sowieso al helemaal niks met z’n ‘wijfie’ de hele tijd, als mijn vriend mij zo zou noemen, zou ik hem echt slaan. En ten tweede: uitgerekend Tenley is weer het speciale geval waar iedereen achter aan zit, omdat zij zo bijzonder is. Deze twee zaken komen in iets te veel Young Adult boeken voor, waardoor het me soms een beetje begint te irriteren.

Tenley als personage vond ik wel aardig. Ze heeft veel humor en staat wel haar mannetje. Soms werd het eeuwige getwijfel tussen de twee koninkrijken wel een beetje vervelend. Aan de andere kant snapte ik het ook wel, want tijdens het lezen probeerde ik ook te bedenken waar ik beter zou passen, maar eigenlijk hebben beide pluspunten en minpunten.

“Wat ik niet kan? Mijn beslissing baseren op angst. Want hoewel ik nu vrij ben om zelf mijn keus te bepalen, zal ik nooit vrij zijn van de gevolgen van die keus.”

Al met al vond ik Eerste leven een boek met een origineel onderwerp, maar ook met best wel veel clichés. De worldbuilding is goed, maar ik miste soms wat uitleg, waardoor het zeker in het begin wat moeilijk voor te stellen was. Later kwam ik steeds beter in het verhaal en ging ik alles ook een stuk beter snappen. Uiteindelijk eindigt het boek met een enorme cliffhanger, dus ik denk niet dat het heel lang gaat duren voordat ik deel twee: Levensbloed ga lezen. Ik wil namelijk graag weten hoe het verhaal verder gaat.

Wat vond jij van Eerste leven?

 

 

Eén gedachte over “Recensie|Eerste leven (Everlife #1) – Gena Showalter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.