Kinderboekenweek|4× griezelboeken die ik vroeger las

Deze week is het kinderboekenweek en daarom leek het mij wel leuk om weer eens wat kinderboeken die ik vroeger las in het zonnetje te zetten. Het thema van deze kinderboekenweek is Griezelen, gruwelijk eng. Om binnen dit thema te blijven benoem ik in dit artikel vier ‘griezel’ boeken.

De Griezelbus – Paul van Loon

Tijdens de Kinderboekenweek nodigt een bekend schrijver een leraar met zijn klas uit voor een speciale tocht met zijn griezelbus. Tijdens de rit zal de schrijver griezelverhalen voorlezen uit zijn nieuwe boek. Hierbij gebruikt hij een aantal voorwerpen die hij in de bus heeft uitgestald. Maar naarmate de tocht vordert, blijkt dat iemand in de bus een akelig geheim heeft. Of zijn er meer die iets verbergen?

Als het om griezel kinderboeken gaat dan kan ik niet anders dan Paul van Loon benoemen. Wat mij betreft echt de koning op dit gebied en ik hen dan ook aardig wat boeken van hem verslonden.

Dolfje Weerwolfje – Paul van Loon

Als Dolfje wakker wordt, is het donker. De maan schijnt in zijn kamer. Het is een bijzondere nacht. Zeven, denkt Dolfje. Eindelijk ben ik zeven jaar. Dan schrikt hij zich rot. Hij ziet opeens overal haar. Zijn handen en voeten zijn poten geworden. En hij heeft een staart. Dan komt Timmie binnen. ‘Ik wil dit niet,’ gromt Dolfje. ‘Misschien gaat het vanzelf wel over,’ zegt Timmie. ‘Ja jij hebt makkelijk praten,’ gromt Dolfje. ‘En als het niet overgaat? Wat dan?

Ja en dan kan ook Dolfje Weerwolfje natuurlijk niet ontbreken. Inmiddels zijn er al aardig wat boeken over Dolfje die op een nacht ontdekt dat hij een weerwolf is en vervolgens allerlei avonturen meemaakt.

Kippenvel – R.L. Stine

Eva en Rik begonnen de verhuisdozen open te maken, toen de deur van de slaapkamer langzaam openging. Eva keek naar de bewegende deur. Plotseling hoorde ze iemand op de gang. Daarna-klonk er gefluister en gegiechel. “Wie… wie is daar?” stotterde ze angstig. Ze herkende haar eigen stem niet. Krakend werd de deur een beetje verder opengeduwd. Een schim verscheen op de kamermuur…

Nog zo’n reeks dat een behoorlijk aantal boeken omvat. Elk boek vertelt een nieuw griezelverhaal, regelmatig ook met een verrassend einde.

De heksen – Roald Dahl

Dit is geen sprookje. Het gaat hier om echte heksen. Je zult in dit boek niet lezen over rare zwarte puntmutsen en bezemstelen. Echte heksen hebben gewone kleren aan en zien er net zo uit als gewone vrouwen. Ze wonen in gewone huizen en hebben gewone banen… en onder leiding van de allergruwelijkste Opperheks smeden ze snode plannetjes om kinderen te laten verdwijnen!

Samen met mijn allerliefste oma beleef ik een bizar avontuur, en probeer ik een stokje te steken voor de gruwelijke plannen van de meest monsterlijke groep ‘dames’ die je je maar kunt voorstellen.

Roald Dahl♡ Alle boeken van hem zijn geweldig, maar in de categorie ‘griezelen’ is De heksen wel een goede. En mag ik dan vooral even mijn liefde uiten voor deze quote uit dit boek:

Afbeeldingsresultaat voor de heksen roald dahl
Ik word altijd zo blij van artikelen schrijven over kinderboeken. Door deze artikelen kom ik steeds weer achter boeken die ik vroeger las, maar die ik compleet vergeten was. Bovendien zijn de kinderboeken natuurlijk de boeken waarmee mijn liefde voor lezen begonnen is en daarom is het altijd leuk om deze boeken in het zonnetje te zetten.

Wat is jouw favoriete kinderboek binnen het thema ‘griezelen’?

2 reacties op “Kinderboekenweek|4× griezelboeken die ik vroeger las

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.