Boeken|5x favoriete thrillers

Het genre thrillers is een genre wat ik graag lees. Al ben ik wel van mening dat er erg veel thrillers zijn die op elkaar lijken en daardoor ook wat voorspelbaar worden. Voor mij is een thriller pas echt goed als de schrijver het hele boek de spanning vast weet te houden en de uiteindelijke ontknoping totaal anders is dan ik had verwacht. Het liefst ook vol met plottwists waardoor ik niet meer kan stoppen met lezen. Hoe meer thrillers ik lees, hoe meer ik het idee krijg dat de thrillers die ik lees wat voorspelbaar maken. Toch lees ik ook best wel veel goede thrillers en vandaag wil ik vijf van mijn favorieten met jullie delen.

Gone Girl – Gillian Flynn

Op de dag dat hij vijf jaar getrouwd is, maakt Nick Dunne bekend dat zijn beeldschone vrouw Amy vermist wordt. De politie verdenkt hem en Amy’s vrienden onthullen dat ze bang voor hem was en dingen voor hem verzweeg. Nick zweert dat dit niet waar is, maar onder druk van de politie en de media ontstaan er langzaam maar zeker haarscheurtjes in het door Nick geschetste beeld van zijn perfecte huwelijk. Zijn leugens, bedrog en vreemde gedrag roepen vragen op. Heeft Nick zijn vrouw vermoord?

Gone Girl las ik best wel lang geleden, maar ik weet nog dat het verhaal mij enorm aansprak. Tijdens ongeveer de eerste helft van het boek leek het mij nogal een voorspelbare thriller, maar stukje bij beetje kom je als lezer te weten hoe de situatie echt in elkaar zit en blijkt het compleet anders te zijn dan je dacht.

13 minuten – Sarah Pinborough

Ik was dertien minuten dood.

Ik kan me niet meer herinneren hoe ik in het ijskoude water terechtkwam, maar dit weet ik nog wel: het was geen ongeluk en ik was niet suïcidaal.

Ze zeggen dat je je vrienden dichtbij moet houden en je vijanden nog dichterbij, maar als je een tiener bent, is het moeilijk om ze uit elkaar te houden. Mijn vrienden houden van me, dat weet ik zeker. Maar dat betekent niet dat ze niet hebben geprobeerd om me te vermoorden. Of wel?

Goede YA-thrillers zijn er naar mijn mening te weinig, maar de laatste tijd begint daar wel een beetje verandering in te komen. Zo verscheen afgelopen jaar 13 minuten bij Best of YA en het is denk ik wel één van mijn favoriete boeken die ik dit jaar gelezen heb. Wat mij betreft mogen er meer van dit soort psychologische YA-thrillers komen.

Koekoeksjong (Cormoran Strike #1) – Robert Galbraith

Als een legendarisch topmodel een dodelijke val maakt van een balkon in de chique Londense wijk Mayfair, gaat de politie uit van zelfmoord. Haar broer weigert dit echter te accepteren en schakelt privédetective Cormoran Strike in.

Strike neemt de klus dankbaar aan. Sinds hij zijn been verloor in Afghanistan is zijn leven een puinhoop. Hij heeft bijna geen opdrachten en de schuldeisers zitten achter hem aan. En daarbij is hij net weg bij zijn vriendin en woont hij in zijn kantoor. Dit is zijn kans om een nieuwe start te maken. Maar naarmate hij dieper infiltreert in de wereld van de rich and famous nemen de zaken een steeds duisterder wending – en loopt hij zelf steeds meer gevaar…

Deze serie vind ik echt geweldig. Hoewel de boeken enorm dik zijn, las ik alle drie de delen enorm snel uit. Robert Galbraith weet goed de spanning in het verhaal te houden en ik merk bij de boeken in deze serie dat ik ook heel erg zelf mee ga puzzelen tijdens het lezen. Koekoeksjong is het eerste deel in deze serie en mijn favoriet, maar ook Zijderups en Het slecht pad zijn echte aanraders.

Hypnose (Joona Linna #1) – Lars Kepler

Hij had gezworen nooit meer iemand onder hypnose te brengen. Nu breekt hij zijn belofte om levens te redden, maar zet daarmee zijn eigen leven op het spel.

Tien jaar geleden heeft Erik Maria Bark besloten zijn leven als hypnotiseur naast zich neer te leggen. Maar als inspecteur Joona Linna hem om hulp vraagt bij een moordzaak waarbij de levens van twee jonge mensen op het spel staan, heeft Erik geen andere keuze. Hij doet wat hij heeft afgezworen en brengt een zwaargewonde getuige onder hypnose. Al snel wordt duidelijk dat Erik de prijs moet betalen voor zijn verbroken belofte. De deuren naar de hel lijken geopend en Erik wordt getroffen door een serie gewelddadige en onverklaarbare gebeurtenissen. Gebeurtenissen die ook zijn gezin meesleuren in een vreselijke nachtmerrie.

Scandinavische thrillers vind ik over het algemeen goed, maar mijn favorieten zijn de boeken van Lars Kepler over Joona Linna. Hoewel ik het laatst verschenen deel iets minder goed vond, blijft dit toch wel één van mijn favoriete thrillerseries. Waar Lars Kepler vooral heel goed in is, is de boeken eindigen met een enorme cliffhanger waardoor je niet kan wachten om in het volgende deel te beginnen. Daarom baalde ik na deel 6 (Jager) ook best wel, want het duurt nog veel te lang voor het volgende deel uitkomt.

Blauwe maandag (Frieda Klein #1) – Nicci French

Frieda Klein is psychoanalytica. Ze leeft een strak georganiseerd leven, dat vooral gericht is op het helpen van anderen. Niet alleen haar patiënten, maar ook haar familie en vrienden kunnen altijd op haar rekenen. De onrust in haar hoofd probeert ze te verdrijven met lange nachtelijke wandelingen door haar geliefde Londen. Frieda is ervan overtuigd dat wat zich in het hoofd van haar patiënten afspeelt controleerbaar is. Maar als een van haar patiënten vertelt dat hij ervan droomt een kind te hebben, met rood haar en sproeten, en kort daarna een jongetje verdwijnt dat aan die omschrijving voldoet, wordt Frieda geconfronteerd met de onbeheersbare werkelijkheid die zij altijd angstvallig buiten de deur heeft weten te houden. Kan Friedas kennis van de menselijke geest de recherche helpen bij het vinden van het jongetje? Is er een verband met een ontvoeringszaak van tweeëntwintig jaar eerder? En zal de dader worden ontmaskerd?

De laatste in dit rijtje is zeker niet de minste. Nicci French is ook een enorm goede thrillerschrijver. Het zevende deel dat dit jaar verscheen, heb ik nog steeds niet gelezen al staat Zondagochtend breekt aan al vanaf dat ik Als het zaterdag wordt dichtsloeg op mijn TBR. Net als bij de boeken van Lars Kepler eindigen de boeken steeds met een cliffhanger, waardoor je maar door wil blijven lezen.

Na het schrijven van dit artikel heb ik best wel zin om een goede thriller te gaan lezen, maar ik weet niet zo goed welke dan. Daarom ben ik benieuwd naar jullie favoriete thriller, zodat ik wat inspiratie op kan doen.

2 reacties op “Boeken|5x favoriete thrillers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.