Travel with Books|5x boeken die zich afspelen in Italië

Wat vinden wij lezers nou een van de leukste dingen van lezen. Dat is toch wel dat je je even helemaal in een andere wereld kan wanen. Tenminste voor mij is lezen de beste manier om even te ontsnappen aan de realiteit. Of het nou in een complete fantasywereld is of gewoon een boek dat zich in een ander land afspeelt. Het voelt gewoon een beetje alsof je op vakantie bent in dat land, zonder dat je daar heel veel geld voor uit hoeft te geven (of in ieder geval minder geld dan aan een vliegticket) of als je al eens op de plek bent geweest waar het boek zich afspeelt alle plekken die benoemd worden heel erg herkenbaar zijn. En zo kwam ik op het idee voor een nieuwe rubriek op mijn blog, Travel with Books. Waarin ik boeken bespreek die zich in een bepaald land of in een bepaalde stad afspelen. Vandaag begin ik met boeken die zich (deels) afspelen in mijn favoriete land: Italië!

 

Het Bernini Mysterie – Dan Brown

In het onderzoeksinstituut CERN in Zwitserland wordt het levenloze lichaam van een wetenschapper gevonden. Hij is vermoord en zijn borst is gebrandmerkt met een mysterieus symbool. Robert Langdon wordt verzocht het symbool te duiden en hij ontdekt het onmogelijke: het symbool is afkomstig van een eeuwenoude, uitgestorven gewaande broederschap die de vernietiging van het katholicisme nastreefde: de Illuminati.

Dan wordt onthuld dat er een tijdbom in het Vaticaan verborgen is. De timing is perfect: de kerkleiders zijn bijeen om een nieuwe paus te kiezen en het wemelt van de pers. Om de bom te vinden moet Robert Langdon zijn unieke kennis van de Illuminati inzetten, en zijn zoektocht stuurt hem dwars door Rome langs verzegelde crypten, gevaarlijke catacomben en verlaten kerken.

Een groot deel van dit boek speelt zich af in Rome en aangezien ik toen ik dit boek las al in Rome geweest was, waren heel veel plekken waar Robert Langdon tijdens zijn zoektocht langskomt voor mij erg herkenbaar.

Inferno – Dan Brown

Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, wordt op een nacht wakker in een ziekenhuis in Florence zonder te weten hoe hij daar is beland.
Geholpen door een stoïcijnse jonge vrouw, Sienna Brooks, vlucht Langdon en raakt hij verzeild in een duizelingwekkend avontuur. Langdon ontdekt dat hij in het bezit is van een reeks verontrustende codes, gecreëerd door een briljante wetenschapper; een genie dat geobsedeerd is door het einde van de wereld en het duistere meesterwerk Inferno van Dante Alighieri.

De strijd tegen deze mysterieuze vijand voert hen langs tijdloze locaties als het Palazzo Vecchio, de Boboli-tuinen en de Duomo, en Langdon en Brooks stuiten op een netwerk van verborgen doorgangen en eeuwenoude geheimen…

Ja nog een keer Dan Brown haha. Inferno speelt zich tijdens een groot deel van het boek af in Florence en wederom waren de locaties waar het boek zich afspeelt voor mij weer erg herkenbaar.

Een schitterend gebrek – Arthur Japin

In zijn memoires vermeldt Casanova terloops dat Lucia een van de weinige vrouwen is die hij ooit onrecht heeft aangedaan. Maar hoe? Wat is er werkelijk gebeurd? Waarom deed Lucia afstand van haar geluk? Een schitterend gebrek is haar verhaal, het verslag van een uitzonderlijk leven. Het begint wanneer Lucia, vele jaren later, Casanova in een Amsterdams bordeel bij toeval tegen het lijf loopt. Hij heeft er geen weet van dat zij het is omdat ze haar door de pokken mismaakte gezicht onder een sluier verbergt, en hij probeert haar te veroveren op de van hem bekende wijze. Voor Lucia is de schokkende confrontatie aanleiding tot een reconstructie: haar jeugd in de Veneto, haar kortstondige maar heftige liefde voor Casanova, de verwoestende ziekte die haar trof, haar vlucht naar Amsterdam en haar werk als hoer. Langzaam wordt duidelijk dat haar verdwijning geen verraad was maar een daad van liefde. Ten slotte verricht zij de truc die hem verlost van zijn herinnering aan haar en die haarzelf bevrijdt van haar verleden.

Ik geef toe, hoewel ik van lezen houd, vond ik de verplichte literatuurlijst op de middelbare school 9 van de 10 keer helemaal niks. Eén van de boeken die ik voor mijn lijst las en waar ik wel heel erg van heb genoten is Een schitterend gebrek, dat zich deels in Italië en deels in Amsterdam afspeelt. Ik heb het boek twee keer gelezen en vind het verhaal nog steeds heerlijk om te lezen. Vooral het deel in Venetië zorgt ervoor dat ik me helemaal in Italië waan.

De eenzaamheid van de priemgetallen – Paolo Giordano

De zevenjarige Alice moet van haar vader elke dag tegen haar zin naar skiles. Op een mistige ochtend zondert zij zich af van haar skiklasje en besluit ze de afdaling alleen te maken, maar ze komt ten val en raakt voor de rest van haar leven verlamd aan een been. Mattia is de helft van een tweeling. Hij is hyperintelligent, zijn zusje Michela is zwakbegaafd. Als de tweeling wordt uitgenodigd voor een verjaardagspartijtje schaamt Mattia zich bij voorbaat voor het gedrag van Michela en hij besluit om haar op een bank in het park achter te laten met de opdracht dat ze daar op hem moet wachten. Als hij terugkomt is zijn zusje verdwenen en zij wordt nooit meer gevonden. Op de middelbare school kruisen de levens van Alice en Mattia elkaar en er ontstaat een merkwaardige vriendschap. Ze voelen zich vanaf de dag van hun ontmoeting verbonden, maar merken al snel hoe moeilijk het is om wezenlijk contact met elkaar te krijgen. De eenzaamheid van de priemgetallen is het aangrijpende verhaal van een bijzondere vriendschap dat de lezer vanaf de eerste pagina in zijn greep houdt, en een grandioos debuut waarmee Paolo Giordano blijk geeft van een scherp inzicht in de complexe menselijke psyche.

Ik hou echt van dit boek en hoewel het zich misschien niet heel duidelijk in Italië afspeelt, doet het dat wel. De eenzaamheid van de priemgetallen is echt een boek dat ik iedereen aanraadt om te lezen.

Liefde & gelato – Jenna Evans Welch

Naar Italië ga je voor liefde en gelato, maar soms vind je meer dan dat…

Lina brengt de zomer door in Toscane, maar aanvankelijk is ze niet erg in de stemming voor de Italiaanse zon en het prachtige landschap. Eigenlijk is ze er alleen maar omdat het haar moeders laatste wens was dat ze naar Italië zou gaan om haar vader te leren kennen. Maar welke vader laat nou zestien jaar lang niets van zich horen? Alles wat ze wil is zo snel mogelijk weer naar huis gaan.
Maar dan krijgt ze een dagboek in handen, waarin haar moeder schrijft over haar tijd in Italië én haar geheime liefde. Vanaf de eerste pagina is Lina gefascineerd en wil ze de geheimen van het dagboek ontrafelen. Daarvoor heeft ze wel wat Italiaanse hulp nodig. Enter buurjongen Lorenzo…

Een prachtig verhaal waarin twee liefdesgeschiedenissen op een geraffineerde wijze met elkaar worden verweven.

Dit boek las ik nog niet zo lang geleden en door dit boek kreeg ik echt zin om meteen naar Italië te gaan. Het boek speelt zich af in de zomer in Florence en zit, zoals de titel al doet vermoeden, vol met liefde en ijs. Een perfect boek om in een zomerstemming te komen.

Wat is jouw favoriete boek dat zich afspeelt in Italië?

 

Eén gedachte over “Travel with Books|5x boeken die zich afspelen in Italië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.