Tag|Leesgewoontes

Deze tag over leesgewoontes kwam ik ineens weer tegen tussen mijn concepten. Volgens mij is het al lang geleden dat ik deze tag opsloeg en ik heb ook geen idee meer waar ik hem gelezen heb. Toen ik het concept weer opende, vond ik de vragen van deze tag wel heel leuk en besloot ik hem in te vullen. Zo kunnen jullie wat meer te weten komen over mijn leesgewoontes.

1. Heb je een bepaalde plek waar je leest?

Niet echt. In principe kan ik echt overal lezen. Natuurlijk heb ik wel een aantal plekken waar ik regelmatig lees. Zo lees ik graag in bed nog een halfuurtje voordat ik ga slapen en in het OV zal je me nooit zonder boek zien zitten.

2. Heb je een boekenlegger of een stuk papier?

Ik heb heel veel boekenleggers en gebruik ook het liefst een boekenlegger in mijn boek. Tenzij ik geen boekenlegger bij de hand heb, dan kies ik wel voor een stukje papier.

3. Kan je zomaar stoppen met lezen of lees je eerst het hele hoofdstuk uit?

Het liefst lees ik een hoofdstuk helemaal uit. Ik kan er namelijk totaal niet tegen om middenin een hoofdstuk te stoppen, dan raak ik helemaal in de war als ik weer verder wil lezen en moet ik de rest van het hoofdstuk weer opnieuw lezen. Soms kan het helaas niet anders dan midden in een hoofdstuk stoppen, omdat ik uit de trein moet stappen bijvoorbeeld of omdat de hoofdstukken in het boek veel te lang zijn en ik echt iets anders moet gaan doen.

4. Eet of drink je tijdens het lezen?

Soms wel en soms niet, maar als ik iets drink tijdens het lezen is dat meestal thee. Eten vind ik dan weer wat minder handig tijdens het lezen, omdat de kans heel groot is dat het boek dan vies wordt.

5. Multitasking: Muziek of tv tijdens het lezen?

Ik heb heel vaak muziek of tv op de achtergrond aan staan als ik aan het lezen ben. Sowieso heb ik meestal wel iets van geluid op staan als ik alleen ben, omdat het anders zo stil is. Ik word juist meer afgeleid als het helemaal stil is dan wanneer de tv zachtjes aan staat op de achtergrond.

6. Een boek per keer of meerdere tegelijk?

Meestal lees ik maar één boek tegelijk, maar het komt wel eens voor dat ik er twee tegelijk lees. Als ik bijvoorbeeld in een heel dik en zwaar boek bezig ben, heb ik geen zin om dat steeds mee te nemen en dan lees ik onderweg uit een ander boek op mijn ereader.

7. Lees je thuis of overal?

Zoals ik bij vraag 1 al schreef, kan ik echt overal lezen. Als ik ergens een paar minuten moet wachten dan pak ik vaak gelijk mijn boek erbij om even een paar bladzijden te lezen.

8. Lees je hardop of stilletjes in je hoofd?

Waarom zou je hardop lezen? Ja behalve als je iemand voorleest natuurlijk, maar anders lijkt het me nogal raar om alles hardop uit te spreken.

9. Lees je vooruit (bijvoorbeeld alvast het laatste hoofdstuk)?

NEEEE! Ik wil echt niet gespoilerd worden over hoe een boek afloopt, want dat verpest wel een beetje de leeservaring voor mij. Het is wel eens voorgekomen dat ik echt een mega spoiler las toen ik alleen maar wilde kijken hoeveel bladzijden een boek had. Tegenwoordig kijk ik dan ook altijd heel voorzichtig als ik wil weten hoeveel bladzijden het boek heeft.

10. Breek je de rug van een boek of hou je het liever nieuw?

Ik hou mijn boeken liever nieuw. Ik vind boeken zonder gebroken rug veel mooier staan in mijn boekenkast dan boeken met een gebroken rug, dus ik probeer er altijd heel goed op te letten dat ik de rug van een boek niet breek.

11. Schrijf je in je boeken?

Nee. Als ik ergens een aantekening van wil maken of een mooie quote zie dan maak ik daar een notitie van in mijn telefoon. Het enige waarvoor er in mijn boeken geschreven mag worden, is als ze gesigneerd worden.

Lees jij soms alvast het laatste hoofdstuk vooruit?

 

2 reacties op “Tag|Leesgewoontes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.