Recensie|My true love gave to me

My true love gave to me is een verhalenbundel met Young Adult kerstverhalen die ik al een aantal jaar wil lezen rond de kerst. Tot dit jaar kwam het er steeds maar niet van om het boek te kopen en te lezen. Toen ik eind november in Londen in de Waterstones was, kocht mijn vriend dit boek voor me, dus dit jaar had ik geen excuus meer om het boek niet te gaan lezen. Met het begin van december begon ik ook aan het lezen van dit boek.

Titel: My true love gave to me

Auteurs: Holly Black, Ally Carter, Matt de la Peña, Gayle Forman, Jenny Han, David Levithan, Kelly Link, Myra McEntire, Stephanie Perkins, Rainbow Rowell, Laini Taylor, Kiersten White.

Genre: Young Adult, Verhalenbundel

Waardering: 3.5/5 sterren

Long cold nights are for falling in love…

There’s nothing more romantic than twinkling lights and wrapping up warm in the cold, and this collection of twelve gorgeous stories will make you swoon with all the magic of the winter months. So curl up by the fireplace and get cosy. You have twelve reasons to stay indoors and fall in love.

25353247

1. Midnights – Rainbow Rowell

Het eerste verhaal is een lekkere binnenkomer. Wellicht was het dus handiger geweest als dit verhaal later in de bundel aan de beurt was gekomen, want door zo’n goed eerste verhaal zijn de verwachtingen voor de rest natuurlijk hoog. De schrijfstijl van Rainbow Rowell is echt heel erg fijn en het verhaal is zo ontzettend lief, romantisch en schattig. Midgnights speelt zich af gedurende verschillende oudejaarsavonden, steeds met dezelfde personages. Deze personages moeten leren omgaan met het feit dat ze allemaal ouder worden en dat iedereen om hen heen verandert. Gedurende de verschillende jaren zie je de onderlinge relaties tussen de personages ook echt veranderen. Hoewel het verhaal dus niet over kerst gaat, maar over oudejaarsavond lukt het Rowell toch om je helemaal in een kerststemming te brengen. Ik had nog nooit een boek van haar gelezen, maar ben dat door dit verhaal eigenlijk wel van plan nu.

5/5 sterren

2. The lady and the fox – Kelly Link 

Dit verhaal was een enorme teleurstelling, zeker na het goede begin met Midnights. De helft van de tijd snapte ik niet eens waar het verhaal nou over ging en op geen enkel moment werd het boeiend. Daardoor ging ik het verhaal op een gegeven moment meer scannen dan lezen. Nee dit verhaal was echt niet aan mij besteed.

1/5 sterren

3. Angles in the snow – Matt de la Peña

Dit was wel een beetje een droevig verhaal. Het gaat over twee mensen die allebei alleen Kerst vieren en ook nog eens de enige twee in het hele appartementencomplex zijn tijdens een sneeuwstorm. Ik vond de personages erg leuk. Ook al kon ik me niet heel erg met het hoofdpersonage identificeren toch leefde ik wel heel erg met hem mee.

4/5 sterren

4. Polaris is where you find me – Jenny Han

Dit is een verhaal waar ik naar uitkeek, omdat Jenny Han een van de weinige auteurs in deze bundel is waar ik al eerder wat van had gelezen. Haar kerstverhaal vond ik erg goed en vooral heel origineel. Over een meisje dat bij de kerstman en zijn elven op de noordpool woont. Het enige minpunt aan dit verhaal is dat het wel wat langer had mogen duren. Het einde is namelijk heel abrupt en voelt best wel als een grote cliffhanger. Het voelt nu als een onaf verhaal en dat is zonde omdat het verder juist een heel goed verhaal is.

3.5/5 sterren

5. It’s a Yuletide miracle, Charlie Brown – Stephanie Perkins

Dit is één van mijn favoriete verhalen uit de bundel en misschien wel mijn favoriet. Het verhaal zit goed in elkaar en ondanks dat het een kort verhaal is zijn de personages echt heel erg goed uitgewerkt en zie je ze ook nog eens een grote ontwikkeling doormaken. Dat vind ik heel knap in zo weinig bladzijden, maar eerlijk gezegd had ik van Stephanie Perkins ook niet anders verwacht. In dit verhaal draait het maar om twee personages, die elkaar ontmoeten bij een kerstbomenverkoop, maar als Stephanie een heel boek zou schrijven over alleen deze twee personages zou ik het zo uitlezen.

5/5 sterren

6. Your temporary Santa – David Levithan

Dit verhaal was wel heel erg kort en hoewel het verhaal wel vermakelijk was om te lezen, is het niet een verhaal dat me echt bij zal blijven. In dit verhaal speelt de hoofdpersoon de Kerstman voor het kleine zusje van zijn vriendje, hoewel hij daar eigenlijk helemaal geen zin in heeft. Ik kwam er trouwens echt pas halverwege het verhaal achter dat de hoofdpersoon een jongen was en toen was ik dus echt even in de war, omdat ik een heel ander beeld in mijn hoofd had gemaakt, ik snap ook echt niet hoe ik daar zo laat pas achter kwam.

3,5/5 sterren

7. Krampuslauf – Holly Black

Dit verhaal wist me totaal niet te pakken. De personages hebben totaal geen diepgang en vond ik allemaal eerlijk gezegd nogal raar. Ook het einde vond ik nogal raar en snapte ik eerlijk gezegd niet zo goed. Het verhaal gaat over drie vriendinnen en van een van hen gaat de vriend vreemd en dan besluiten ze dat meisje uit te nodigen voor een NYE-feestje twee maanden later in plaats van die jongen en dat meisje gewoon gelijk te confronteren. Oh ja en dan is er ook nog een of andere mysterieuze jongen die ineens opduikt. Ik vond het allemaal nogal vreemd.

2/5 sterren

8. What the hell have you done, Sophie Roth? – Gayle Forman

Dit verhaal bestaat vooral uit heel veel conversatie en heel veel taart. De personages zijn goed uitgewerkt, ondanks dat het om een kort verhaal gaat, krijg je toch redelijk veel over hun achtergrond te weten. Bovendien zit er ook nog een goede les voor de lezer in: Je weet nooit iemands achtergrond en hoe iemand is als je diegene niet echt kent. Je kunt nooit alleen op het uiterlijk afgaan en daar allerlei vooroordelen aan verbinden.

4/5 sterren

9. Beer buckets en baby Jesus – Myra McEntire

Deze vond ik leuk. Hoewel het verhaal niet heel bijzonder is, vond ik de personages wel heel erg leuk. Op het eerste gezicht zou je de hoofdpersonages niet echt als een stel verwachten, de dochter van de pastoor en de jongen die altijd in de problemen raakt, maar naarmate het verhaal vordert, lijken ze toch meer op elkaar te lijken dan je in eerste instantie denkt en blijken ze toch wel bij elkaar te passen. Het verhaal las heel vlot en ik zou nog wel meer over deze personages willen lezen.

4.5/5 sterren

10. Welcome to Christmas, CA – Kiersten White

Dit is misschien wel het mooiste verhaal uit de bundel. Voor een kort verhaal roept het echt heel veel emoties op en het verhaal wist me echt te verrassen. De personages zijn leuk en voor de verandering voelde de romantiek een keer totaal niet geforceerd en kwam het heel natuurlijk over. Ook de setting, een restaurant dat het hele jaar in kerststemming is, was heel erg tof voor een verhaal in een kerstbundel.

4.5/5 sterren

11. Star of Bethlehem – Ally Carter

Van dit verhaal weet ik niet zo goed wat ik er van vind. Ik vond het een beetje vaag, maar er was ook iets dat er voor zorgde dat ik door wilde blijven lezen. Al vanaf de eerste bladzijde weet je dat er iets niet helemaal klopt met Lydia, het hoofdpersonage. Daardoor wilde ik graag weten hoe de vork in de steel zat en las ik het verhaal snel uit. Ik denk wel dat dit verhaal een stuk beter uit de verf zou komen als een boek, dan als een kort verhaal. Het voelde een beetje alsof de personages meer achtergrond nodig hadden en dat het verhaal dan best goed in elkaar zou kunnen zitten. Nu was het niet heel interessant en bracht het mij ook niet echt in een kerststemming.

3/5 sterren

12. The girl who woke the dreamer – Laini Taylor

Dit laatste verhaal in de bundel wist mij echt totaal niet te boeien en heb ik ook niet uitgelezen, omdat ik het echt slaapverwekkend vond. Ik heb ongeveer de helft gelezen en dat waren alleen maar lange paragrafen vol tekst zonder dialoog. Ook volgde ik totaal niet waar het verhaal over ging. Geen goede afsluiter van de bundel dus.

1/5 sterren

Eindconclusie

Al met al vond ik de kwaliteit van de verhalen in deze bundel nogal wisselend. Dat is wel iets wat je met zo’n bundel altijd wel zal hebben. Het ene verhaal ligt je nou eenmaal beter dan het andere. Toch zaten er een aantal hele goede verhalen bij, die ik met heel veel plezier heb gelezen en ben ik door deze verhalen zeker in een kerststemming gekomen. Waar ik voor dat ik aan deze bundel begon een beetje bang voor was, was dat het allemaal een beetje eentonig en voorspelbaar zou worden. Hoewel sommige verhalen inderdaad wel een beetje meer van hetzelfde zijn, wisten veel verhalen mij toch wel te verrassen en ja voorspelbare verhalen horen misschien ook wel een beetje bij kers, kijk maar naar alle kerstfilms die zijn ook niet echt origineel.

Eén gedachte over “Recensie|My true love gave to me

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.