Recensie | Ongetemd – Liz Hartevelt

Ongetemd is de debuutroman van Liz Hartevelt die sinds deze week verkrijgbaar is. Misschien kennen jullie Liz ook wel van haar blog Pluizenbol en nu heeft ze dus ook een boek uitgebracht. Voor dit boek was ze een tijdje geleden op zoek naar vijf bloggers die het boek voordat het uitkwam alvast wilde lezen en er deze week een recensie van online wilde zetten. En ik was één van de gelukkige. Zodra ik de flaptekst van Ongetemd las, werd ik meteen benieuwd naar het boek en vandaag vertel ik jullie wat ik ervan vond.

Titel: Ongetemd

Serie: Ongetemd #1

Auteur: Liz Hartevelt

Genre: New Adult

Waardering: 4/5 sterren

Studeren: een nieuw periode in je leven. Niet langer een kind, maar een jongvolwassene die zich niet meer kan verstoppen. En dat is wat Arabella het liefste doet: zich verstoppen. Als niemand je ziet, val je ook niet op. En dat is wat ze wil: door het leven gaan als een grijze muis.
Haar nieuwe huisgenoot is alleen alles wat ze niet verwacht: een flirt, bijdehand, heeft een grote bek en een klein hartje. En alsof dat nog niet erg genoeg is, is het een hij. Hoe kan ze nu met een jongen samenwonen?

Riley is het soort jongen waar niet alle ouders blij van worden met zijn tatoeages, piercings en een gebrek aan hoge ambities. Voor zijn ouders is hij ook een grote teleurstelling en hij weet hoe ze naar hem kijken. De hele wereld heeft een mening over hem, maar niemand kent hem echt.
Arabella, het onzichtbare meisje. Riley, de rebel. Op het eerste gezicht hebben ze geen overeenkomsten, maar niets is wat het lijkt. Kunnen ze hun onzekerheden en angsten overwinnen of is het bij voorbaat al een verloren zaak?

35569738

Arabella & Riley

In Ongetemd spelen Arabella en Riley de hoofdrol. Arabella gaat het huis uit als ze gaat studeren en komt daarbij terecht bij een nieuwe huisgenoot. Een enorme flirt met een grote bek. Het compleet tegenovergestelde van het rustige en brave meisje dat ze zelf is. Oh ja en het is ook nog eens een jongen. Waarom vond haar moeder het ook alweer een goed idee dat ze hier ging wonen?

Riley is de stoere jongen, de vrouwenverslinder. En hij zit dus écht niet op die nieuwe huisgenoot te wachten die zijn moeder aan hem opgedrongen heeft. Ze vergeet er ook nog even bij te vermelden dat het een meisje is, een ontzettend preuts meisje. Gelukkig is dat niet zijn type, of misschien ook wel?

Arabella en Riley, de grootste tegenpolen die er maar bestaan. Of zijn er toch overeenkomsten? Ze hebben beiden angsten en geheimen die niemand kent, maar langzaam maar zeker stellen ze zich steeds meer voor elkaar open.

Humor

Ongetemd heeft veel kenmerken van een typische New Adult. Een jongen en een meisje die totale tegenpolen lijken, maar die elkaar toch steeds meer lijken te vinden. Beiden hebben een behoorlijke geschiedenis achter de rug en de gevolgen daarvan dragen ze dagelijks met zich mee. Toch heeft elke New Adult zijn eigen unieke kenmerken, zo ook Ongetemd. Wat voor mij dit boek echt goed maakte was de humor die er in dit boek zat. Ik heb meerdere keren hardop zitten lachen. Daarnaast is de dynamiek tussen Arabella en Riley echt geweldig. Ze zijn allebei ontzettend sarcastisch en vooral aan het begin hebben ze continu discussies, maar onder dat merkt je wel dat ze steeds meer om elkaar gaan geven. In plaats van dat ze pats boem meteen gek op elkaar zijn, groeien hun gevoelens voor elkaar langzaam gedurende het boek, wat het verhaal heel realistisch maakt.

“Ze kucht en ik kijk op, recht in haar gezicht. In haar ogen flikert een twinkeling en een zooi sproetjes steekt behoorlijk af tegen haar vuurrode wangen. ‘Was die schreeuw van jou?’ ‘Nee, dat was de heks van Utrecht die in de grachten woont. Ken je die niet?’ Er gaat een wenkbrauw omhoog. Fijn. Ik zucht. Een of ander bijdehand kind kan er vandaag ook wel bij. ‘Jij wel soms? Is het je zus toevallig of ben je undercover?’ “

Conclusie

Met Ongetemd heeft Liz Hartevelt een prima debuutroman neergezet. Het is een heerlijk New Adult met een aantal typische New Adult kenmerken, maar met een geheel eigen draai. Vooral de humor en de dynamiek tussen de personages is wat dit boek zo goed maakt. Het verhaal is realistisch, behandeld belangrijke thema’s, maar wordt lekker luchtig verteld waardoor het leest als een trein. Wat mij betreft echt een aanrader.

4 reacties op “Recensie | Ongetemd – Liz Hartevelt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.