Recensie | Allesbehalve oké – Laura Steven

Allesbehalve oké van Laura Steven is misschien wel het boek waar ik dit jaar het allermeeste naar uitkeek. Toe vervolgens ook nog de ene na de andere vijf sterren recensie voorbij kwam, duurde het niet lang voordat ik dit, op dit moment erg populaire, boek oppakte om te gaan lezen. Door de onderwerpen die dit boek bespreekt, wilde ik het boek heel graag goed vinden. Helaas kon Allesbehalve oké mijn verwachtingen niet helemaal waar maken en waarom dat het geval is vertel ik jullie vandaag.

Titel: Allesbehalve oké

Auteur: Laura Steven

Uitgeverij: Karakter

Genre: Young Adult, Contemporary

Waardering: 3.5/5 sterren

Izzy O’Neill hier! Straatarme wees, ambitieuze cabaretier en Ongelooflijke Slet, als je de roddelsites tenminste mag geloven…

Izzy had nooit verwacht dat ze op haar achttiende het slachtoffer zou zijn van een internationaal online-schandaal. Maar als expliciete foto’s van haar met de zoon van een politicus online komen te staan, laten treiteraars niets van haar heel. Gewapend met een enorme bak nacho’s en haar beste vriendin Ajita als steun en toeverlaat, probeert ze het van zich af te lachen. Maar als de dagelijkse slutshaming verergert, leert ze snel dat de wereld tienermeiden niet oké behandelt. Allesbehalve oké zelfs.

9200000085153423

Belangrijke thema’s

De reden dat ik Allesbehalve oké graag een heel goed boek wilde vinden, zijn de onderwerpen waar het boek om draait. Dit boek behandelt thema’s als slut-shaming, feminisme en seksualiteit. Onderwerpen die relevant en actueel zijn en die het zeker ook waard zijn om centraal te staan in een boek.

” ‘Ik ben het spuugzat,’ ga ik verder. ‘Ik ben het zat te voelen alsof ik in een wereld leef waarin je alleen maar kunt verliezen zonder dat je daar iets aan kunt doen. Als vrouw doe je het toch altijd verkeerd. Dammed if you do, dammed if you don’t. Als je naaktfoto’s verstuurt ben je een slet, doe je het niet, dan ben je preuts. Als je seks hebt ben je een hoer, doe je het niet, dan ben je frigide. Je bent een bitch als je terugvecht, en onderdanig als je dat niet doet.’ “

Izzy raakt betrokken bij een seksschandaal en hoewel zij natuurlijk niet de enige persoon is die hierbij betrokken is, krijgt zij wel eigenlijk overal de schuld van terwijl de jongens nauwelijks problemen ondervinden. Dit laat zien dat er in onze maatschappij helaas toch nog sprake is van een dubbele standaard. Want waarom wordt Izzy als meisje door nagenoeg iedereen gezien als “slet” en “hoer”, maar ondervinden de jongens voor dezelfde daden geen problemen en worden zij eerder als stoer en als slachtoffer gezien? Dat is natuurlijk allesbehalve oké, want of je nou man of vrouw bent, zolang jij doet waar je je goed bij voelt, heeft niemand wat te zeggen over jouw seksleven en al helemaal niet als er ook nog eens met twee verschillende maten gemeten wordt. Dat is wat Laura Steven met Allesbehalve oké naar voren wil brengen en ik denk dat dat uitstekend is gelukt.

Teveel humor

Het onderwerp van het boek was dus het probleem niet, maar de reden waarom ik Allesbehalve oké toch niet zo geweldig vond, is de schrijfstijl van het boek. Het boek is geschreven als een soort blog en dat merk je vind ik ook heel erg in de manier van vertellen. Regelmatig staan er stukken tekst tussen haakjes als toevoeging of uitleg en ik merkte dat dat voor mij erg afleidend werkte, waardoor ik me niet optimaal op het verhaal kon concentreren.

“Want de manier waarop de wereld tienermeisjes behandelt – als sletten, als voorwerpen, als bitches – dat is niet oké. Sterker nog, het is allesbehalve oké.”

Bovendien vond ik dat er iets teveel humor in Allesbehalve oké zat. Natuurlijk humor in een boek is altijd goed en maakte zware onderwerpen ook meteen wat luchtiger, maar in dit boek was bijna elke zin wel grappig bedoeld en dat voelde gewoon een beetje té geforceerd.

Conclusie

Wat betreft het onderwerp is Allesbehalve oké absoluut een aanrader voor elke (tiener)meisje. Voor mij persoonlijk werd het boek wel wat minder door de schrijfstijl en door naar mijn mening een overload aan humor die soms iets te geforceerd overkwam. Hierdoor heb ik niet zoveel van het boek kunnen genieten als dat ik gehoopt had, maar de boodschap die Laura Steven over wil brengen is steengoed en ontzettend belangrijk en daarom zou ik Allesbehalve oké wel aan iedereen aanbevelen zeker als de schrijfstijl wel jouw ding is.

Eén gedachte over “Recensie | Allesbehalve oké – Laura Steven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.