Friday Five #3 | Welke boeken zou ik nomineren voor ‘Beste boek voor jongeren 2018’

Vorige week werden de genomineerden voor de prijs ‘Beste boek voor jongeren 2018’ bekend gemaakt. Deze prijs is onderdeel van de ‘Boekenweek voor Jongeren’, voorheen ‘Literatour’. Deze bekendmaking leverde op Twitter meteen heel veel reactie en discussie op. Wat blijkt namelijk er is maar één Young Adult boek genomineerd, de andere negen zijn allemaal literaire boeken. Best raar voor een prijs die draait om het beste boek voor JONGEREN. Natuurlijk kunnen de genomineerde boeken ook prima door jongeren gelezen worden, maar het zijn geen boeken die geschreven zijn voor de doelgroep van deze week. Bovendien als je jongeren echt meer aan het lezen wilt krijgen, dan zijn Young Adult boeken daar waarschijnlijk beter voor geschikt, dan boeken die je voor je lijst zou kunnen lezen. En wat is er nou eigenlijk belangrijker: Dát jongeren lezen of wát ze lezen. Ik denk het eerste. Bovendien zijn er genoeg YA-boeken die zeker niet onder doen voor literatuur. Die maatschappelijke problemen aankaarten op een manier en over onderwerpen die jongeren écht aanspreken. Daarom staat de Friday Five deze week in het teken van boeken die ik zelf zou nomineren voor deze prijs. Wil je nog veel meer over dit onderwerp lezen, lees dan vooral dit artikel geschreven door Paula van Mustmag.nl, want zij legt echt heel helder en duidelijk uit wat de problemen zijn met deze prijs en hoe het beter zou kunnen.

Nou draait de prijs eigenlijk om boeken die het afgelopen jaar verschenen zijn, maar ik ga ook een aantal oudere boeken noemen, gewoon om te laten zien hoeveel goede en belangrijke YA-boeken er eigenlijk zijn en dat deze echt niet onderdoen voor literatuur.

Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum – Benjamin Alire Sáenz

Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum is een boek dat wat mij betreft zeker literatuur genoemd kan worden, maar dan wel in een YA-jasje waardoor het de doelgroep jongeren een stuk meer zal aanspreken. Het behandelt daarnaast ook een aantal belangrijke maatschappelijke thema’s als racisme en homoseksualiteit en Benjamin Alire Sáenz heeft het talent om werkelijk elke zin zo mooi op te schrijven dat het bijna poëtisch is.

De Kids of Appetite – David Arnold

Een boek vol met mooie zinnen, verwijzingen naar literatuur en muziek en een grote hoeveelheid bijzondere personages, dat is De Kids of Appetite van David Arnold. Uit het boek zijn zoveel mooie quotes te halen en het bevat ook nog een divers aantal thema’s en goede boodschappen, daarom kan dit boek zeker niet ontbreken bij mijn nominaties.

Ik geef je de zon – Jandy Nelson

Als er één boek in dit lijstje thuishoort dan is het wel Ik geef je de zon geschreven door Jandy Nelson. Ik denk dat dit boek wel een beetje het begin was van YA-boeken met een literair tintje. Voor mij was dit een boek waar ik eerst een beetje aan moest wennen, maar dat daarna mijn hart gestolen heeft. Jandy Nelson weet prachtige zinnen neer te zetten en daarbij ook nog eens belangrijke thema’s aan te snijden. Geen boek met heel veel spanning en sensatie, maar wel een boek waar je van gaat houden als je van mooie taal houdt.

Allesbehalve oké – Laura Steven

Als je mijn recensie van Allesbehalve oké hebt gelezen dan weet je dat ik niet helemaal enthousiast was over dit boek. Dit kwam eigenlijk alleen maar doordat de schrijfstijl mij totaal niet lag. Dat neemt niet weg dat ik dit boek qua thema’s die behandelt worden wel heel belangrijk vind en daarom vond ik ook dat dit boek van Laura Steven zeker niet in dit rijtje mocht ontbreken. Allesbehalve oké snijdt actuele thema’s aan als slut-shaming, seksualiteit en feminisme en is daardoor eigenlijk voor alle (tiener)meisjes een aanrader om te lezen.

Bloed en Beenderen – Tomy Adeyemi

Bloed en Beenderen zou ik graag nomineren omdat het een boek is waar diversiteit een belangrijke rol speelt. Tomi Adeyemi weet bovendien in dit boek de Afrikaanse mythologie tot leven te roepen en schetst dus een goed beeld van een wereld waar veel Nederlandse lezers waarschijnlijk niet mee bekend zijn. Bovendien behandelt het boek actuele thema’s als racisme, rassenscheiding en onderdrukking van minderheden. Wat dat betreft dus echt een must-read voor jongeren.

Dat was nog best lastig kiezen, want ik had nog wel wat meer boeken kunnen noemen die de prijs ‘Beste Boek voor Jongeren’ zouden verdienen. Natuurlijk ben ik ook heel benieuwd naar welke boeken jij zou willen nomineren voor deze prijs, dus laat dat ook vooral weten. Bekijk daarnaast ook zeker de lijstjes van de andere bloggers die meedoen aan de Friday Five, want wie weet doe je daar nog inspiratie op:

 

2 reacties op “Friday Five #3 | Welke boeken zou ik nomineren voor ‘Beste boek voor jongeren 2018’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.