Recensie | Bloed en Beenderen (The Orïsha Legacy #1) – Tomi Adeyemi

Misschien wel het meest gehypte boek van dit moment is Bloed en Beenderen van Tomi Adeyemi. Iedereen lijkt er enthousiast over en door al die positieve reacties op dit boek werd ik er ook steeds meer benieuwd naar en besloot ik dit boek ook maar eens te gaan lezen. Hoewel ik nooit zo’n fan ben van een boek lezen als het een enorme hype is, meestal valt het dan alleen maar tegen, kon ik het bij Bloed en Beenderen toch niet laten om toe te geven aan de hype. Het leek mij immers sowieso al een heel goed boek. Ben ik net als heel veel mensen ontzetten enthousiast over dit boek of viel het toch wat tegen? Dat kun je vandaag lezen!

Titel: Bloed en Beenderen

Serie: The Orïsha Legacy #1

Auteur: Tomi Adeyemi

Uitgeverij: HarperCollins Young Adult

Genre: Young Adult, Fantasy

Waardering: 3.5/5 Sterren

Ooit leefden er in Orïsha mensen met magische krachten. Tot een wrede koning besloot de maji, een minderheid met donkere huid en zilverwitte haren, te vervolgen. Zélie kan zich de nacht dat ze toe moest kijken hoe de handlangers van de koning haar moeder ophingen nog levendig herinneren. Sindsdien is magie een doodzonde en een donkere huid iets om op neer te kijken.

Tien jaar later krijgt Zélie de kans om de magie terug te brengen naar Orïsha. Met de hulp van een prinses op de vlucht, moet ze uit handen zien te blijven van Inan, de kroonprins, die vastbesloten is de magie nu voorgoed uit te bannen.

Gevaar ligt overal op de loer in Orïsha, maar het grootste gevaar schuilt misschien nog wel in haar groeiende gevoelens voor de vijand…

9200000085063746

Moeilijk in te komen & Soms wat verwarrend

Om te beginnen had ik echt heel veel moeite om een beetje in het verhaal te komen. Aan het begin krijg je als lezer zo ontzettend veel informatie over de wereld waarin het boek zich afspeelt dat ik soms gewoon niet helemaal meer snapte hoe het nou precies zat. Natuurlijk is deze informatie nodig om het verhaal te begrijpen, maar in het geval van Bloed en Beenderen vond ik het nogal een informatie-overload aan het begin.

Het verhaal wordt in Bloed en Beenderen verteld vanuit drie perspectieven: Zélie, Inan en Amari. Op zich heel interessant en goed, omdat je zo als lezer meer informatie krijgt. Vooral ook omdat één perspectief vanuit de ‘vijand’ is. Helaas vond ik de uitwerking wat minder. Hoewel het echt om drie heel verschillende personages gaat, leken ze niet echt een eigen stem te hebben. Boven elk hoofdstuk staat aangegeven wie er aan het woord is, maar heel vaak moest ik halverwege het hoofdstuk terugbladeren, omdat ik in de war was over in wiens hoofd ik nu precies was. De manier van denken en praten was voor alle drie de personages gewoon precies hetzelfde en dat vond ik jammer.

Goede worldbuilding

In het begin vond ik het verhaal in Bloed en Beenderen wat traag gaan, maar naarmate het boek vorderde werd ik wel meer in het verhaal gezogen. Het werd steeds spannender, er waren meerdere plottwists en de laatste honderd bladzijden las ik echt in sneltreinvaart. Daar een enorme cliffhanger aan het eind van het boek ben ik ook heel benieuwd geworden naar het vervolg van dit boek.

Iets waar dit boek absoluut in uitblinkt is de worldbuilding. De wereld waarin Zélie, Inan en Amari wonen heeft zoveel aspecten, word in heel veel details beschreven en zit vol met Afrikaanse invloeden en alles klopt bij elkaar. Daarbij worden belangrijke actuele thema’s behandeld als racisme, rassenscheiding en onderdrukking besproken en zit bovendien bordevol diversiteit. Hierdoor is dit boek echt een belangrijk boek en het laat je, ondanks dat het fantasy is, kritisch kijken naar onze wereld. Zeker ook in combinatie met het nawoord dat Tomi Adeyemi bij Bloed en Beenderen geschreven heeft.

Conclusie

Hoewel ik het wat lastig vond om in dit boek te komen, ik de hoeveelheid informatie aan het begin wat veel vond en ik de drie perspectieven niet helemaal geslaagd vond, is Bloed en Beenderen uiteindelijk wel een boek waar ik van genoten heb. Het verhaal is goed, de wereld zit perfect in elkaar en het boek behandelt belangrijke thema’s die je laten nadenken over de wereld.

 

 

Eén gedachte over “Recensie | Bloed en Beenderen (The Orïsha Legacy #1) – Tomi Adeyemi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.