Friday Five #9 | Boeken die taboes proberen te doorbreken

Vandaag in de Friday Five: Boeken die taboes proberen te verbreken. De laatste jaren worden er steeds vaker boeken geschreven over onderwerpen waar eerder nauwelijks over geschreven werd en waar mensen misschien ook niet over durfde te schrijven. Dit fenomeen gaat denk ik wel enigszins hand in hand met het feit dat er ook steeds meer diversiteit in personages in boeken naar voren komt. Personages hoeven niet meer altijd blond, vrolijk, dun en populair te zijn en dit zorgt ervoor dat er ook eerder over andere onderwerpen als racisme, homoseksualiteit of depressie geschreven wordt. Vandaag deel ik met jullie vijf boeken die allemaal op hun eigen manier taboes proberen te doorbreken.

Allesbehalve oké – Laura Steven

Het eerste boek dat meteen bij mij opkwam toen ik dit onderwerp las, was Allesbehalve oké geschreven door Laura Steven. Dit boek gaat over een meisje dat door een boel mensen wordt uitgemaakt voor slet, omdat ze graag seks heeft en er een pikante foto is uitgelekt van haar en een jongen. Zij krijgt hier problemen meer en overal de schuld van, terwijl de jongen in kwestie nauwelijks problemen ondervindt. Over het meten met verschillende maten gesproken en dat is niet oké. Dit is echt een boek dat taboes probeert te doorbreken.

Mijn versie van jou – Christina Lauren

Een boek over twee jongens die verliefd op elkaar worden is helaas nog steeds we taboebrekend. Maar als één van die jongens ook nog eens strenggelovig is dan heb je zeker een boek te pakken dat in de Friday Five van vandaag niet misstaat. Mijn versie van jou is echt een fijn boek dat beide kanten van het verhaal belicht zonder iemand te bekritiseren en dat is wat dit boek zo goed maakt.

Bloed en Beenderen – Tomi Adeyemi

Een boek dat draait om Afrikaanse mythologie, vol met diverse personages. Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat Bloed en Beenderen echt een boek is dat taboes probeert te doorbreken, want helaas zijn er nog veel te weinig van dit soort boeken. Bovendien bespreekt dit boek een hoop actuele thema’s als racisme, discriminatie en onderdrukking, waar je als lezer een hoop van kunt leren.

Waar het licht is – Jennifer Niven

Boeken over depressies en zelfmoord zijn geen boeken die je heel vaak ziet. Bovendien zijn dit onderwerpen waar mensen maar lastig over kunnen praten als ze er mee te maken krijgen. En dat terwijl het juist belangrijk is om er wel met iemand over te kunnen praten. Waar het licht is van Jennifer Niven is een boek waar deze onderwerpen wel centraal staan en daardoor is het boek misschien wel zwaar en verdrietig, maar wel heel belangrijk.

The Hate U Give – Angie Thomas

Ik heb dit boek dus nog steeds niet gelezen, ondanks dat het al een hele lange tijd op mijn ereader staat te wachten. Toch kan dit boek echt niet ontbreken in dit lijstje, want als er één boek is dat taboes probeert te doorbreken dan is het The Hate U Give wel.

Ik ben heel benieuwd welk boek jij graag in dit lijstje zou willen zetten en vergeet natuurlijk ook niet de lijstjes van de andere bloggers te checken, want misschien staan er nog wel leuke aanraders tussen:

 

Eén gedachte over “Friday Five #9 | Boeken die taboes proberen te doorbreken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.