Recensie | Uitzonderlijk – Colleen Hoover

Ik las weer eens een boek van Colleen Hoover. Haar onlangs in het Nederlands verschenen boek Uitzonderlijk. Dit keer gaat het om een Young Adult boek in plaats van een New Adult dat ik van Colleen Hoover gewend ben. En eerlijk gezegd vond ik dat best even wennen.

Titel: Uitzonderlijk

Auteur: Colleen Hoover

Uitgeverij: Zomer & Keuning

Genre: Young Adult, Contemporary

Waardering: 3.5/5 sterren

‘Ik heb een hoop mensen ontmoet in mijn leven, Merit. Maar hij bent misschien wel de raarste van allemaal.’ Merit, de hoofdpersoon in ‘Uitzonderlijk’ van Colleen Hoover, is inderdaad een opmerkelijk type. Ze woont met haar familie in het souterrain van een kerk en verzamelt trofeeën die zij nooit heeft gewonnen. Maar als ze een jongen ontmoet die haar ander naar zichzelf en haar familie laat kijken, beseft ze dat ze niet meer zo kan doorgaan. ‘Uitzonderlijk’ gaat over de leugens die een familie bijeenhouden en de kracht van liefde en waarheid.

20181027_175309.jpg

Uitzonderlijk is een YA dus die het verhaal vertelt van de zeventienjarige Merit die in een nogal bijzonder gezin woont. Samen met haar broer, tweelingzus, halfbroertje, vader, moeder én de nieuwe vrouw van haar vader woont ze in een kerk. Oh ja en ze verzamelt trofeeën die ze koopt elke keer als ze iets vervelends meemaakt. Een hoop ingrediënten dus voor een interessant boek. En dat is nog niet alles, want op een dag ontmoet ze Sagan, een jongen die haar anders naar haar en haar familie laat kijken en haar ook laat beseffen dat ze niet kan doorgaan op de manier waarop ze bezig is.

Ik moest dus even wennen aan het feit dat dit een YA-boek is, maar ook aan Merit en haar familie kon ik aan het begin van het boek maar lastig wennen. De familie zit nogal ingewikkeld in elkaar en bovendien is Merit een nogal bijzonder personage waar ik nou niet meteen een band mee kon opbouwen. Maar ondanks dat wist Colleen Hoover me met haar beeldende schrijfstijl wel helemaal mee te trekken in dit boek en had ik ook totaal geen moeite om me in te leven in Merit.

Wat dit boek weer typisch Colleen Hoover maak is dat ze ook in dit boek niet bang is om moeilijke en heftige thema’s aan te snijden. Colleen weet je als lezer altijd wel te raken en aan het denken te zetten en dat is met Uitzonderlijk zeker weer gelukt.

Wat ik wel een beetje miste in het boek was een tweede perspectief. Nu wordt alles vanuit Merit verteld, maar eerlijk gezegd had ik ook wel iemand anders kijk op de situatie en op Merit willen hebben. Bijvoorbeeld van Sagan, omdat dit ook een heel interessant personage is om meer over te weten te komen of van de stiefmoeder van Merit, want ik vraag me echt af hoe het voor haar voelt om in deze uitzonderlijke familie te wonen.

Al met al vond ik Uitzonderlijk best wel weer een aardig boek van Colleen Hoover, maar het zeker niet één van mijn favorieten. Hoewel de schrijfstijl van Hoover altijd fijn is om te lezen en ze me ook altijd weet te raken, verwacht ik toch iets meer van haar dan hoe Uitzonderlijk uiteindelijk geworden is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 reacties op “Recensie | Uitzonderlijk – Colleen Hoover

  1. Ik denk dat het feit dat alles vanuit Merit verteld wordt, één van de boodschappen uit het boek juist extra goed benadrukt. Dat je dingen soms vanuit een ander perspectief zou moeten bekijken. Als lezer zie je ook alleen het perspectief van Merit, en daardoor zie je net als haar niet alles wat ze misschien wel had gezien als ze er direct anders naar had gekeken. Dat maakte het boek voor mij des te indrukwekkender. 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.