Mijn 10 favoriete boeken van 2018

De laatste tijd kom ik echt bijna niet aan bloggen toe en dat terwijl ik het wel nog steeds heel leuk vind. Maar met veel uur werken in een week lukt het me niet altijd om tijd te vinden om ook nog een blogpost te schrijven. Vandaag wel weer even een artikel en dit keer met mijn favoriete boeken die ik las in 2018. Dat was nog best lastig kiezen, want ik las 75 boeken afgelopen jaar en daar zaten een hoop mooie boeken bij. Uiteindelijk is de onderstaande top tien (in willekeurige volgorde) eruit gekomen.

1. Milk and Honey – Rupi Kaur

Poëzie is een genre dat ik eigenlijk bijna nooit lees, maar waarvan ik ook niet zo goed wist waarom ik het nooit een kans had gegeven. Aangezien iedereen heel enthousiast was over de boeken van Rupi Kaur besloot ik begin dit jaar om maar eens wat van haar te gaan lezen. En wat een goede zet was dat, want ik vond haar gedichten zo mooi om te lezen. Zo mooi zelfs dat ik bijna meteen daarna ook haar tweede bundel The Sun and her Flowers kocht. Ik vind Rupi Kaur echt een aanrader als je normaal niet zo van de poëzie bent, maar het toch eens een kans wilt geven, want de bundels van haar zijn heel toegankelijk.

Recensie | Milk and Honey – Rupi Kaur

2. Nooit meer – Colleen Hoover

Colleen Hoover is één van mijn favoriete auteurs en dus is het niet heel verrassend dat er een boek van haar terug te vinden is in mijn top tien. Nooit meer is denk zelfs mijn favoriete boek van Colleen Hoover al is het een moeilijke keuze tussen deze en Misschien ooit. In ieder geval was Nooit meer een boek waar Colleen Hoover me zoals zo vaak weer mee wist te verrassen. Het was weer een boek over een heftig onderwerp, maar Colleen weet het wel zo te brengen dat het niet te zwaar leest.

Colleen heeft dit boek op haar eigen verleden gebaseerd en het nawoord dat ze schrijft bij dit boek is dan ook echt de moeite waard om te lezen, want dan ga je het boek nog beter begrijpen en komt het nog beter binnen.

Nooit meer is een boek waar je eigenlijk maar weinig over kan vertellen zonder meteen enorme spoilers weg te geven, maar in het kort gaat het over Lily die verliefd wordt op de knappe neurochirurg Ryle. Hun opbloeiende relatie brengt bij Lily herinneringen boven uit haar jeugd en van haar eerste liefde Atlas. Wanneer ook hij weer in haar leven verschijnt, komt haar zorgvuldig opgebouwde nieuwe leven in gevaar en moet ze er alles aan doen om te zorgen dat de toekomst geen herhaling wordt van het verleden.

Recensie | Nooit meer – Colleen Hoover

3. Slapende reuzen (Themis Files #1) – Sylvain Neuvel

Een auteur waar ik aan het begin van 2018 kennis mee maakte was Sylvain Neuvel. In januari las ik het eerste deel in de Themis Files: Slapende reuzen. De vorm van het boek is nogal apart, want in plaats van een doorlopend verhaal, wordt het verhaal verteld aan de hand van logboeken, rapporten, geluidsopnames en nieuwsberichten. Even wennen aan het begin, maar ook wel weer eens origineel om zo’n boek te lezen. De inhoud van het boek beviel me ook erg goed en ook het tweede deel van de serie vond ik erg leuk om te lezen. Een aanrader als je houdt van Sci-fi boeken en als je wel eens een boek wilt lezen dat net iets anders is vormgegeven.

Recensie | Slapende reuzen (Themis Files #1) – Sylvain Neuvel

4. Onbreekbaar-serie – Lisette Jonkman

Een auteur waarvan ik de boeken al een hele lange tijd wilde gaan lezen is Lisette Jonkman. Op een of andere manier kwam het er steeds maar niet van, maar toen in augustus het eerste deel van de Onbreekbaar-reeks verscheen en iedereen daar zo enthousiast over was, ging ik eindelijk een boek van haar lezen. En wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb, want ik vind de schrijfstijl van Lisette Jonkman echt geweldig. Inmiddels heb ik Verkikkerd en Verslingerd ook gelezen en kijk ik heel erg uit naar Verknocht die dit jaar verschijnt.

Recensie | Buren with Benefits (Onbreekbaar #1) – Lisette Jonkman

5. Mijn versie van jou – Christina Lauren

Mijn versie van jou mag ook zeker niet in dit lijstje ontbreken. Deze bijzondere Young Adult gaat over de biseksuele Tanner die een aantal jaar geleden naar het strenggelovige dorp Provo verhuisde. Samen met zijn ouders besloot hij om hier niet openlijk voor zijn geaardheid uit te komen en dus weet niemand, zelfs zijn beste vriendin, niet dat hij op zowel meisjes als jongens valt. Tot dan toe geen probleem, want over een half jaar is hij toch van plan om ver buiten de grenzen van de staat Utah te gaan studeren. Maar dan wordt hij verliefd. Op Sebastian. De zoon van de bisschop.

Dit boek is een prachtig verhaal over liefde en hoop. Als lezer hoop je dat de opbloeiende relatie van Tanner en Sebastian een kans heeft, ondanks dat het voor allebei een enorm ingewikkelde en verwarrende relatie is. Christina Lauren weet in Mijn versie van jou een prachtig beeld te schetsen van de worsteling van beide jongens, waardoor ik echt enorm meeleefde. Dit boek is zeker een aanrader als je fan bent van Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld.

Recensie | Mijn versie van jou – Christina Lauren

6. Everless (Everless #1) – Sara Holland

Mijn favoriet van 2018 is Everless. In deze Young Adult fantasy is tijd letterlijk geld: je betaalt in deze wereld namelijk met je bloed. Jules gaat op het landgoed Everless werken om meer bloedmunten te verdienen om voor zichzelf en haar vader te kunnen zorgen. Eenmaal op Everless aangekomen krijgt ze te maken met veel gevaren en leert ze geheimen kennen over Everless én over zichzelf.

Everless vond ik echt een heerlijk fantasy boek waarin alles klopt. De worldbuilding is goed en hoewel je aan het begin best een grote hoeveelheid informatie over je heen krijgt, is dit niet storend en heb je dit juist nodig om de wereld goed te kunnen begrijpen. Het boek zit daarnaast vol met mysteries en vooral de laatste honderd bladzijden is het echt plottwist na plottwist na plottwist. Hoewel ik sommige daarvan al van mijlenver zag aankomen, was het uiteindelijk einde van het boek voor mij een totale verrassing en ik kan dan ook niet wachten op het volgende deel.

Recensie | Everless (Everless #1) – Sara Holland

7. Het eeuwige leven – Matt Haig

Het boek Het eeuwige leven gaat over Tom, die al meer dan vierhonderd jaar op aarde rondloopt. Door een zeldzame aandoening wordt hij maar heel langzaam oud en ziet hij er nu pas uit als iemand in de veertig. Hij gaat op dit moment door het leven als geschiedenisleraar en praat tegen zijn leerlingen over geschiedenis alsof hij er zelf bij was, wat hij natuurlijk ook was, maar wat niemand mag weten. Door middel van flashbacks krijg je als lezer steeds meer te weten over het verleden van Tom en ga je je afvragen of het wel zo rooskleurig bestaan is als je zo oud wordt.

Het eeuwige leven vond ik een hele bijzondere roman. Er gebeurt niet heel veel in het boek, maar toch wordt het op geen enkel moment saai. Ik werd helemaal gegrepen door het leven van Tom en wilde er nog veel meer over lezen. Ik vond het dan ook jammer toen ik het boek uit had. Deze roman van Matt Haig is echt een aanrader en laat je nadenken over zaken als tijd, liefde en identiteit en vooral over of een eeuwig leven wel zo ideaal is.

Recensie | Het eeuwige leven – Matt Haig

8. Zeven perfecte dagen – Rosie Walsh

Zeven perfecte dagen gaat over Sarah en Eddie. Nadat ze een geweldige week samen hebben doorgebracht moet Eddie naar het buitenland, maar hij belooft nog vanaf het vliegveld te bellen. Dit doet hij echter niet en Sarah kan op geen enkele manier meer contact met hem krijgen. Hoewel haar vrienden zeggen dat ze hem moet vergeten, omdat hij waarschijnlijk nooit van plan is geweest om ooit nog contact op te nemen. Sarah denkt hier echter anders over. Er moet een reden zijn voor de plotselinge radiostilte en ze is vastbesloten deze reden te achterhalen. Maar wat als zij dat zelf is?

Op het eerste gezicht leek Zeven perfecte dagen mij best wel voorspelbaar, maar niets was minder waar. Er zaten een aantal enorme plottwists in waardoor dit boek mij echt wist te verrassen en ook zeker een plekje verdient in mijn favorietenlijstje.

Recensie | Zeven perfecte dagen – Rosie Walsh

9. De deal (Off-Campus #1)  – Elle Kennedy

Bij De deal was ik vooraf nogal sceptisch. Elle Kennedy is namelijk één van de auteurs die schuilgaat achter het pseudoniem Erin Watt, de auteur van de Royals-serie. Hiervan heb ik het eerste boek gelezen en dat vond ik helemaal niet goed, dus ik was van te voren een beetje huiverig om aan De deal te beginnen. Ondanks alle lovende recensies, want die krijgt de Royals-serie ook en daar kon ik mij dus helemaal niet in vinden. Toch besloot ik het boek een kans te geven en wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb, want De deal vond ik echt geweldig.

In De deal is Hannah al maanden stiekem verliefd op Justin Kohl, de ster van het footballteam, maar hij ziet haar totaal niet staan. Wanneer de aanvoerder van het ijshockeyteam haar hulp nodig heeft om te studeren voor een filosofieherkansing ziet zet Hannah dat in eerste instantie totaal niet zitten. Ze kan Garrett echt niet uitstaan en blijft het liefst zo ver mogelijk bij hem uit de buurt. Dat laat Garrett echter niet op zich zitten en hij bedenkt een plan. Hannah geeft hem bijles en hij doet voor een tijdje alsof hij haar vriendje is. Dan zal Justin haar zeker wel zien staan. In een zwak moment gaat Hannah akkoord met deze bijzondere deal.

De deal is zeker niet het meest originele en vernieuwende New Adult boek, maar wel een boek met een schrijfstijl die onwijs lekker weg leest en personages die je in je hart sluit.

Recensie | De deal – Elle Kennedy

10. Blokkenjongen – Keith Stuart

Blokkenjongen vond ik een heel interessant boek met een bijzonder onderwerp. In dit boek volg je Alex die een moeizame band heeft met zijn zoon Sam, die autisme heeft. De communicatie tussen de twee loopt totaal niet lekker, totdat Sam het computerspel Minecraft ontdekt en daar helemaal in op gaat. Alex gaat zich ook in dit spel verdiepen in de hoop dat hij zo de band met zijn zoon kan verbeteren. Dit blijkt te werken en langzaam maar zeker groeien vader en zoon steeds meer naar elkaar toe.

Een heel bijzonder boek vond ik dit. Misschien een boek met niet zoveel actie maar wel één waarin je de personages echt enorm ziet groeien gedurende het verhaal. Verder geeft het boek een goed inkijkje in het leven met een zoon met autisme, waar bij ik het idee had dat Sam totaal niet overdreven neergezet werd, iets wat helaas vaak wel het geval is bij personages met autisme. Wat mij betreft is dit boek echt een aanrader.

Recensie | Blokkenjongen – Keith Stuart

Wat zijn jouw favoriete boeken uit 2018?

 

 

 

 

 

 

2 reacties op “Mijn 10 favoriete boeken van 2018

  1. Wat een heerlijke lijst! De deal is ook in mijn top 10 van 2018 terecht gekomen. Verder heb ik nog een heel aantal van jouw boeken op mijn TBR, zoals Everless en Mijn versie van jou, dus dat beloofd veel goeds 😀

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.