Recensie | De zon is ook een ster – Nicola Yoon

Nadat ik Everything, Everyting een aantal jaar gelden las, was ik enthousiast over de schrijfstijl van Nicola Yoon. De zon is ook een ster stond dan ook al een behoorlijk lange tijd op mijn TBR. Daar bleef het boek ook maar op staan, totdat ik zag dat het boek verfilmd was en de film die week in de bioscoop zou verschijnen. Toen besloot ik om het boek eindelijk op te pakken en vandaag lezen jullie wat ik van De zon is ook een ster vond.

Titel: De zon is ook een ster

Auteur: Nicola Yoon

Genre: Young Adult, Contemporary

Waardering: 3/5 sterren

NATASHA gelooft in de wetenschap en feiten. Niet in het lot. Of in dromen die nooit uit zullen komen. Ze is zeker niet zo’n meisje dat haar grote liefde ontmoet in een platenzaak in New York. Niet op dezelfde dag dat ze met haar familie uitgezet zal worden naar Jamaica.

DANIEL heeft altijd zijn best gedaan om aan de hoge verwachtingen van zijn ouders te voldoen. Hij zal chirurg worden en geen dichter, zoals hij eigenlijk wil. Maar als hij Natasha ontmoet, ziet hij ineens een andere toekomst voor zich, mét haar. En hij heeft nog twaalf uur de tijd om Natasha daarvan te overtuigen.

Is het toeval of het lot dat Daniel en Natasha samenbrengt op deze allesbepalende dag? Heeft het zin om in dromen te geloven als je weet dat die nooit uit kunnen komen?

9200000071852186

De zon is ook een ster draait om een dag in het leven van Natasha en Daniël in New York. Twee heel tegenovergestelde types. Natasha is een meisje dat gelooft in wetenschap en feiten en vooral niet in het lot. Ze is van oorsprong Jamaicaans en wordt door een stomme actie van haar vader die avond met haar familie uitgezet naar haar geboorteland. Daniël daarentegen is juist meer het dromerige type. Het liefst zou hij dichter worden, maar zijn Koreaanse ouders hebben hoge verwachtingen van hun zoons en willen dat hij dokter wordt.  Op de bewuste dag waarop het boek zich afspeelt, is Natasha onderweg naar een afspraak bij de immigratiedienst en Daniël naar een afspraak met een alumnus van Yale die allesbepalend kan zijn in zijn toekomst als dokter. Ze lopen elkaar tegen het lijf in een platenzaak en vanaf dat moment ziet Daniël meteen en toekomst met haar voor zich. Hij weet alleen niet dat de kans groot is dat ze over twaalf uur in een vliegtuig naar Jamaica zit.

Na Everything, Everything had ik hoge verwachtingen van dit boek. En hoewel ik het boek best aardig vond om te lezen, maakte het die hoge verwachtingen niet helemaal waar.  Het verhaal pakte me namelijk niet meteen. Door de korte hoofdstukken en de snel wisselende perspectieven, niet alleen Natasha en Daniël komen aan het woord maar ook randpersonages, vond ik het verhaal, zeker aan het begin, nogal warrig. In principe hou ik wel van korte hoofdstukken, maar hier duurde een hoofdstuk soms maar één pagina en daardoor kon ik mijn aandacht niet echt goed bij het boek houden.

Wat zeker wel een pluspunt is van het boek zijn de twee hoofdpersonages. Het boek scoort zeker hoge punten op diversiteit. Natascha die oorspronkelijk uit Jamaica komt en Daniël die de zoon is van immigranten uit Korea. Als lezer krijg je een goed kijkje in hun leven en de moeilijkheden waar zij door hun achtergrond tegenaan lopen.

Hoewel ik maar moeilijk in het boek kwam, wilde ik op een gegeven moment wel alleen maar doorlezen tot het einde. Er kwam meer diepgang in het verhaal, doordat Daniël en Natascha elkaar steeds beter leren kennen en bovendien was ik heel benieuwd of Natascha echt het land uitgezet zou worden of dat er misschien toch een uitzondering voor haar gemaakt zou worden.

De zon is ook een ster was voor mij een boek dat wat stroef op gang kwam, maar wat ik uiteindelijk wel met plezier heb uitgelezen. Ik ben absoluut geen fan van de snel wisselende perspectieven, maar het boek scoort hele hoge punten op diversiteit en daar ben ik erg blij mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.