Recensie|Everything Everything – Nicola Yoon

Everything Everything, een boek dat ik al best wel een tijdje wilde lezen. Nu de film er in de zomer aankomt, verschoof het boek nog ietsje hoger op mijn TBR, omdat ik het boek natuurlijk wel gelezen hebben voordat ik de film ga zien. Toen had ik nog maar één probleem: ik had het boek nog helemaal niet gekocht, dus lezen wordt dan wel wat moeilijk. Heel blij was ik dan ook toen mijn lieve vriend dit boek voor mij kocht tijdens zijn vakantie in Australië. Vorige week begon ik in het boek en ik had het binnen twee dagen uit.

Titel: Everything Everything

Auteur: Nicola Yoon

Uitgeverij: Corgi

Aantal bladzijden: 306

Genre: Young Adult, Contemporary

Waardering: 4/5 sterren 

My disease is as rare as it is famous. Basically, I’m allergic to the world. I don’t leave my house, have not left my house in seventeen years. The only people I ever see are my mom and my nurse, Carla.
But then one day, a moving truck arrives next door. I look out my window, and I see him. He’s tall, lean and wearing all black—black T-shirt, black jeans, black sneakers, and a black knit cap that covers his hair completely. He catches me looking and stares at me. I stare right back. His name is Olly.
Maybe we can’t predict the future, but we can predict some things. For example, I am certainly going to fall in love with Olly. It’s almost certainly going to be a disaster.

DSCN2555

Everything Everything vond ik een heel bijzonder boek. Het is een boek over ziekte, liefde en de risico’s die we voor de liefde nemen. Maddie heeft een zeldzame ziekte waardoor zij het huis niet kan verlaten. Ze kan namelijk op elk moment op elk willekeurig iets een allergische reactie krijgen. Wat precies de trigger is voor deze reactie is niet bekent en dus is alles een potentieel gevaar voor haar gezondheid. Ze is achttien en heeft haar huis al zeventien jaar niet meer verlaten en je kan je voorstellen dat dat soms best voor frustraties kan zorgen als de enige mensen die een tiener ziet haar moeder en haar zuster.

“It’s a hard concept to hold on to–the idea that there was a time before us. A time before time.

In the beginning there was nothing. And then there was everything.”

Toch kan Maddie zich aardig aanpassen aan dit leven. Ze leest veel, volgt onderwijs vanuit huis en heeft online vrienden. Daarnaast vult ze haar avonden met film- of spelletjesavonden met haar moeder. Maar dan komt Olly naast haar wonen en wil ze niets liever dan hem ontmoeten, maar daarvoor moet ze iets doen wat voor haar levensbedreigend is, namelijk naar buiten gaan. Naarmate Maddie Olly beter leert kennen, wordt haar verlangen om naar buiten te gaan steeds groter. Naar buiten gaan is een risico, maar is de liefde dat risico misschien waard?

“I was happy before I met him. But I’m alive now, and those are not the same thing.”

Ik heb enorm genoten van het lezen van dit boek. Echt alles zit er in. Je kan lachen, je kan huilen, je wordt samen met Maddie verliefd en soms wil je het boek gewoon door de kamer gooien. Everything Everything laat je al deze emoties voelen en dat alles in een schrijfstijl die zo vlot leest, dat je voor je het weet alweer bij de laatste bladzijden van het boek ben aanbeland. En eerlijk is eerlijk ik wilde eigenlijk nog wel wat meer lezen aan het einde, want het verhaal neemt richting het einde een verrassende wending die ik heel interessant vond, maar die naar mijn idee wel nog wat meer uitgewerkt had kunnen worden.

“I decide then that love is a terrible, terrible thing. Loving someone as fiercely as my mom loves me must be like wearing your heart outside of your body with no skin, no bones, no nothing to protect it”

Het boek bestaat niet alleen maar uit tekst. De tekst wordt begeleid door afbeeldingen van mails, bestellingen die Maddie doet, afbeeldingen van pagina’s uit boeken, etc. Ik vond dit een hele leuke toevoeging, vooral toen ik achter kwam dat de man van Nicola Yoon deze afbeeldingen gemaakt heeft.

“In my head I know I’ve been in love before, but it doesn’t feel like it. Being in love with you is better than the first time. It feels like the first time and the last time and the only time all at once.”

Everything Everything. Ik ben blij dat ik dit boek eindelijk gelezen heb. Nicola Yoon heeft de gevoelens van Maddie goed naar voren weten te brengen. Het boek leest snel en de liefde tussen Maddie en Olly is echt heel erg lief. Ik voelde me op sommige momenten net zo verliefd als Maddie en voelde mee en begreep haar frustraties zo goed. Everything Everything is een liefdesverhaal, maar het is toch net anders dan een standaard liefdesverhaal. Toch is het enorm herkenbaar, want iedereen neemt toch wel eens risico’s voor de liefde en misschien zijn die risico’s het wel dubbel en dwars waard.

“We are lips and arms and legs and bodies entangled. He raises himself above me and we are wordless, and then we are joined and moving silently. We are joined and I know all of the secrets of the universe.”

8 reacties op “Recensie|Everything Everything – Nicola Yoon

  1. Wat een toffe recensiestijl heb je! Het leest heerlijk weg met de quotes er tussendoor. Ik heb zelf de vertaalde versie van Everything Everything gelezen. Persoonlijk vond ik het einde enigszins teleurstellend, zeker in vergelijking met het sterke begin. Maar verder kan ik niets anders doen dat je mening beamen 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.