Recensie | Koningin van Lucht en Duisternis (De duistere machten #3) – Cassandra Clare

De boeken van Cassandra Clare gaan mij om een of andere reden nooit vervelen. De duistere machten-trilogie is de derde serie van haar hand over de Schaduwjagerswereld en ik lees ze nog altijd met veel plezier. De duistere machten vond ik meteen vanaf boek een al leuk, mal zal deze serie nooit mijn favoriet De helse creaties kunnen verslaan. Ik was dan ook heel benieuwd naar het derde en laatste deel van deze trilogie en op vakantie waagde ik me eindelijk aan het enorme dikke boek Koningin van Lucht en Duisternis.

Pas op! Deze recensie bevat spoilers van Vrouwe Middernacht & Schaduwheer. Alleen verder lezen als je de voorgaande twee boeken al gelezen hebt, of als het je niet uitmaakt dat je spoilers te lezen krijgt van de voorgaande boeken!

Titel: Koningin van Lucht en Duisternis

Serie: De duistere machten #3

Auteur: Cassandra Clare

Uitgeverij: Moon Young Adult

Genre: Young Adult, Fantasy

Waardering: 4/5 sterren

Na de tragische dood van Livia Blackthorn staat de Kloof op de rand van een burgeroorlog. Een deel van de Blackthorn-familie reist naar Los Angeles om te onderzoeken door welke ziekte de heksenmeesters worden uitgeroeid. Julian en Emma, die hun verboden liefde proberen te onderdrukken, ondernemen een levensgevaarlijke missie naar Elf om het Zwarte Boek der Doden te bemachtigen. Maar dan ontdekken ze een geheim dat de Schaduwwereld uiteen kan drijven…

9200000104877366

Na de ongelooflijke cliffhanger aan het einde van Schaduwheer, wilde ik niks liever dan verder lezen in deze geweldige serie. Helaas duurde het op het moment dat ik dat boek dichtsloeg nog meer dan een jaar voordat Koningin van Lucht en Duisternis in het Nederlands zou verschijnen. Het was dus lang wachten en eerlijk gezegd, was ik behalve het einde al veel vergeten wat er in de voorgaande twee boeken van de serie gebeurt was. Aan het begin van het boek moest ik er dan ook enorm inkomen en begreep ik soms even niet helemaal meer waar het ook alweer precies allemaal over ging.

Het verhaal gaat meteen verder na de ingrijpende gebeurtenis waar het vorige deel mee eindigde. Het leven van Emma en de Blackthorn broers en zussen staat op zijn kop. Ondertussen staat de Kloof op de rand van een burgeroorlog, lijden heksenmeesters aan een mysterieuze ziekte en doen Emma en Julian er alles aan om hun verboden liefde te onderdrukken. Niet echt een ideale situatie om in te rouwen.

Wat mij echt heel erg tegenhield om aan dit boek te beginnen, was dat het echt een enorm dik boek is, maar zodra ik begon met lezen, werd ik zo in het verhaal meegesleept dat ik dat eigenlijk niet echt meer doorhad. De schrijfstijl van Cassandra Clare is in al haar boeken zo fijn om te lezen en ook heel beeldend waardoor het voelt alsof je er zelf bij bent. Bovendien gebeurt er zoveel in het boek dat je als lezer de dikte ervan al snel vergeet.

Wat ik soms wel verwarrend vind, is de enorme hoeveelheid personages. Alleen al het gezin Blackthorn is al zo groot dat ik moeite heb om al de broers en zussen uit elkaar te houden en dan zijn er ook nog een heleboel andere personages. Gelukkig komen ook alle personages uit andere series van Cassandra Clare natuurlijk weer terug in dit boek en die behoeven niet echt uitleg meer.

Aan het einde van het boek zijn de meeste problemen die alle personages hebben opgelost. Er is duidelijkheid over hoe het nu precies zit tussen Kieran, Mark en Christina en je komt er eindelijk achter wat de parabataivloek precies inhoudt (al vond ik de uitkomst daarvan wel wat teleurstellend). Toch eindigt het boek ook weer met een kleine cliffhanger, zoals we gewend zijn van Cassandra Clare, maar de serie op zich zelf is wel op een goede manier afgerond. Knap dat ik na zoveel boeken over de zelfde wereld hier nog steeds geen genoeg van heb.

 

Eén gedachte over “Recensie | Koningin van Lucht en Duisternis (De duistere machten #3) – Cassandra Clare

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.