Recensie | Vijf stappen van jou – Rachael Lippincott

Five Feet Apart is een film die sinds ongeveer een maand in de bioscoop draait. Het boek Vijf stappen van jou is niet de inspiratie voor deze film, maar is juist gebaseerd op de film. Een interessante volgorde, omdat films toch meestal op boeken worden gebaseerd en niet andersom. Desondanks las ik wel eerst het boek voordat ik naar de film ging, allebei met hoge verwachtingen, en ik werd in allebei niet teleurgesteld.

Titel: Vijf stappen van jou

Auteur: Rachael Lippincott

Uitgeverij: Volt

Genre: Young Adult, Contemporary

Waardering: 4.5/5 sterren

Stella Grant houdt ervan om controle te hebben. Om haar taaislijmziekte te beheersen en de mogelijkheid van longtransplantatie te behouden, moet Stella zes stappen afstand houden met alles en iedereen. Het enige waar Will Newman controle over wil hebben, is het verlaten van het ziekenhuis. Binnenkort wordt hij achttien en kan hij alle apparaten loskoppelen en de wereld zien.
Will is precies waar Stella van weg moet blijven. Als hij alleen al op haar ademt, zou ze haar plek op de transplantatielijst kwijt kunnen raken. Een van hen zou zelfs kunnen sterven. Afstand: zes stappen. Geen uitzonderingen. Maar plotseling voelt zes stappen niet aan als veiligheid. Het voelt als een straf.
Wat als ze een klein stukje van de ruimte konden stelen die hun kapotte longen van hen hebben gestolen? Zou vijf stappen uit elkaar echt zo gevaarlijk zijn als het ervoor zorgt dat hun hart stopt met breken?

9200000107384493

Stella Grant en Will Newman hebben allebei Cystic Fibrosis (Taaislijmziekte), maar verder zouden ze niet meer van elkaar kunnen verschillen. Stella houdt ervan om overal controle over te hebben en is nogal een controlfreak. Om haar kans op een longtransplantatie te behouden, is het van groot belang dat ze geen bacteriën oploopt. Aangezien CF-patiënten groot gevaar lopen als ze in contact komen met elkaars bacteriën, moeten deze altijd minimaal zes stappen afstand van elkaar houden. Will wil niks liever dan het ziekenhuis verlaten. Hij wordt al jaren door zijn moeder van het ene naar het andere ziekenhuis gesleept om experimentele behandelingen te ondergaan. Op dit moment is Will besmet met een extreem gevaarlijke bacterie voor CF-patiënten en als Stella deze oploopt, kan ze die longtransplantatie waarvoor ze inmiddels eindelijk boven aan de wachtlijst staat wel vergeten. Will is dus alles waar Stella vooral bij uit te buurt moet blijven. Maar wat als je verliefd wordt op iemand waar je niet dichterbij mag komen dan zes stappen afstand? Zou het echt zo erg zijn om één stap te stelen?

Geen The Fault in Our Stars 2.0

Ik wist van te voren niet zo goed wat ik van het boek moest verwachten. Ik hoorde er wel al heel veel goede verhalen over, maar eerlijk gezegd dacht ik dat het een beetje The Fault in Our Stars 2.0 zou worden. En hoewel ik dat boek best oké vond, zat ik niet per se op een herhaling daarvan te wachten. Gelukkig is Vijf stappen van jou echt compleet anders, behalve dat het dan ook toevallig over twee ernstig zieke jongeren gaat.

” ‘Ik ben inderdaad bang ,’ zegt hij terwijl hij me aankijkt. ‘Weet je wat iemand die van mij houdt in ruil daarvoor krijgt? Dat hij mag meebetalen aan alle zorgkosten en me dan zien sterven. Dat is toch niet eerlijk?’ “

Ik vond het verhaal echt enorm interessant. Eerlijk gezegd wist ik maar weinig af van Cystic Fibrose. Ja, ik wist dat het taaislijmziekte was, maar niet wat dat precies voor impact heeft op het dagelijks leven van deze patiënten. Ik had bijvoorbeeld geen idee dat mensen met CF niet te dicht bij elkaar in de buurt mochten komen, omdat er een te groot risico is op kruisbesmetting.

Emotioneel

Tijdens het lezen van het boek leerde ik dus veel, maar het was ook nog eens een enorm emotioneel boek om te lezen. Naarmate het verhaal vordert, leer je als lezer steeds meer over, waarom Will en Stella op deze verschillende manieren in het leven en de ziekte staan. Bovendien ging ik echt met de personages meeleven en voelde hun pijn met hen mee. Niet alleen de hoofdpersonages, maar ook de vaste zusters op de afdeling en Stella’s beste vriend Poe. Allemaal hebben ze hun eigen verhaal, waardoor ze soms misschien op een in eerste instantie onbegrijpelijke manier reageren, maar er blijkt altijd een goede reden achter te zitten.

Ik leefde ook echt met Will en Stella mee. Met hun behandelingen en als het allemaal wat minder ging met hun gezondheid, maar ook met hun verliefdheid, die eigenlijk onmogelijk is. Bovendien hebben Will en Stella ook een goede invloed op elkaar. Door Stella wordt Will iets georganiseerder met zijn behandelplan en door Will durft Stella ook af en toe eens iets geks te doen.

Nieuwe favoriet

Ik kan niet anders dan Vijf stappen van jou als één van mijn favoriete boeken van dit jaar te bestempelen. Als ik dan toch een kritiekpuntje moet leveren, is het dat de personages voor mij pas echt tot leven kwamen nadat ik de film had gezien. Het boek is redelijk dun en dus is er niet veel ruimte voor de beschrijvingen van de personages en pas na het zien van de film had ik echt een beeld van ze. Verder een heel mooi en interessant boek en dat geldt net zozeer voor de film.

 

Eén gedachte over “Recensie | Vijf stappen van jou – Rachael Lippincott

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.