Mijn tips voor Florence

Het is alweer een aantal maanden geleden dat wij op Interrail-reis gingen. Al die tijd stonden van alle plaatsen die we bezochten conceptblogs klaar met tips. Het kwam er echter steeds niet van om deze daadwerkelijk uit te werken, maar ze komen er allemaal zeker nog een keer aan dat beloof ik. Vandaag begin ik met Florence, één van mijn favoriete steden in Europa.

Zowel voor mijn vriend als voor mij was het bezoek aan Florence de tweede keer, maar ook nu weer waren we onder de indruk van deze prachtige Toscaanse stad. Druk en toeristisch, dat zeker, maar als je goed zoekt vind je ook zeker de wat rustigere plekken.

Wow Hostel

Wij verbleven in Wow Hostel en dit in superheldenthema gedecoreerde hostel is qua locatie echt een ideale plek om Florence te verkennen. Als je de straat uitloopt loop je namelijk recht op de Dom af en zowel deze grootste trekpleister van de stad als het station Firenze S.M.N. liggen op ongeveer 15 minuten lopen. Op het gebied van luxe kan je, zoals gebruikelijk bij hostels, niet heel veel verwachten, maar in Florence ga je dan ook voornamelijk de straat op. Wij hadden een prima tweepersoonskamer met eigen badkamer. De badkamer was wel heel klein en donker, maar alles wat je nodig hebt. Verder was de airco geen overbodige luxe, het was in juni namelijk al best warm. Het ontbijt zit bij de prijs inbegrepen, maar hier moet je je niet al te veel bij voorstellen. Het is echt een typisch Italiaans ontbijt en dat betekent veel cake en koeken en een mega pot Nutella. De koffie was overigens wel uitstekend. Het hostel heeft daarnaast één heel groot pluspunt en dat is het dakterras, met uitzicht op de Dom en een bar waar je ’s avonds de zon onder kunt zien gaan.

Wow Florence Hostel, Via Venezia 18B

Piazzale Michelangelo

Eén van de mooiste uitzichten op Florence krijg je vanaf het Piazzale Michelangelo. Het is even klimmen (of je neemt de bus, maar dat is natuurlijk minder leuk), maar dan heb je vanaf dit plein wel een prachtig uitzicht over de stad. Boven staan bovendien allemaal kraampjes met souvenirs en met ijsjes. Dus na een klim kun je jezelf wel verwennen met een koud ijsje terwijl je van het uitzicht geniet.

Giardino delle Rose

De wandeling van en naar het Piazzale Michelangelo kun je ook maken via de Giardino delle Rose. Dit is een rozentuin en ook vanaf hier heb je mooie uitzichten op de stad én het is er een stuk rustiger dan op het bovengenoemde plein. Ideaal dus om een rustig bankje op te zoeken en uit te rusten met prachtig uitzicht.

Boek tickets koepel vooruit

Op het Piazza del Duomo is van alles te doen. Het bezoek aan de Kathedraal zelf is gratis. Hier moet je vaak wel een tijdje voor in de rij staan, maar de kerk is zeker de moeite waard om vanbinnen te bekijken. Al is deze trots van Florence van de buitenkant nog veel mooier. Voor de rest van de bezienswaardigheden heb je een ticket nodig. Je kunt alleen een ticket kopen waar alle bezienswaardigheden in zitten, losse tickets voor bijvoorbeeld alleen de koepel bestaan dus niet. Zo’n combinatieticket voor de koepel, de klokkentoren, het baptisterium en de crypte kost €18,- en kan vooraf online gekocht worden. Voor het beklimmen van de koepel moet je vanwege de drukte ook meteen een tijd vast leggen. Tickets kun je dus het beste zo ver mogelijk vooruit boeken, zodat de datum en tijd van jouw voorkeur zeker nog beschikbaar zijn.

De andere kant van de Arno

De meeste toeristische bezienswaardigheden bevinden zich aan de noordkant van de rivier de Arno. Het is echter aan te raden om na de Ponte Vecchio ook eens rechts af te slaan, want al snel kom je dan in een veel rustiger Florence uit. Een Florence waar smalle straatjes, lokale winkels, rust en vooral de locals het straatbeeld domineren. Voor een leuke wandeling kan ik de reisgids of de app van Time to Momo van harte aanbevelen. Hier staat namelijk een leuke wandeling in aan deze kant van de Arno, die ook via de hierboven genoemde Giardino delle Rose naar het Piazzale Michelangelo leidt. Sowieso is Time to Momo voor elke stad aan grote aanrader om mee te nemen, zeker als je graag te voet op pad gaat.

Wandelen langs de Arno

Een rivier is altijd een punt in een stad waar je heerlijk langs kunt wandelen. Er zijn altijd mooie uitzichten en verdwalen gebeurd niet zo snel, omdat je immers steeds het water volgt. De Arno vormt daarop geen uitzondering en is een fijne plek voor een avondwandeling na het eten en dan te genieten van de zonsondergang achter de Ponte Vecchio.

Mercato Centrale

Als je meerdere weken op reis bent en daarbij veel buiten de deur eet, ga je al snel op zoek naar goedkope plekken waar je toch lekker en gezond kunt eten. Maar ook als je tijdens een stedentrip een beetje op je geld wilt letten is een goedkope plek om te eten altijd mooi meegenomen. De Mercato Centrale is dan zeker een plek waar je goed terecht kunt. Op de eerste verdieping van deze markthal stikt het namelijk van de eettentjes. Wij hebben hier op twee avonden gegeten tijdens ons verblijf in Florence en dat beviel erg goed. Er is ruime keuze tussen natuurlijk pasta en pizza, maar bijvoorbeeld ook vegetarische burgers. En het leuke is alles wordt voor je neus bereidt. Daarna kun je gewoon ergens in de hal aan één van de lange tafels gaan zitten tussen de gezellige mix van locals en toeristen. Drinken haal je eventueel bij de bar in het midden, maar je kunt ook gewoon je eigen fles drinken er bij pakken.

Mercato Centrale, Via dell’Ariento

Florence is een stad waar je altijd wel wat te zien hebt. Ook als je zonder doel wat door de stad gaat dwalen kom je de mooiste dingen tegen en kijk je je ogen uit. Het echte centrum is niet groot en verken je voornamelijk lopend. Soms doe je dit moet honderden mensen op één plek en dan weer loop je heerlijk rustig alleen door een straatje, maar vervelen hoef je je in deze Toscaanse stad nooit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.