Recensie | Moord op de Nijl – Agatha Christie

Zo’n twee jaar geleden las ik voor het eerst een boek van Agatha Christie. Moord in de Oriënt-Expres toen, omdat de nieuwe verfilming van het boek toen uitkwam. Ik las dit boek met veel plezier en nam me dan ook voor vaker een boek van deze detective-auteur te gaan lezen. Maar net als met zoveel boeken kwam het daar steeds niet van, tot deze maand en ik Moord op de Nijl oppakte.

Titel: Moord op de Nijl

Auteur: Agatha Christie

Uitgeverij: The House of Books

Genre: Detective

Poirot hoort toevallig hoe twee mensen plannen maken voor een huwelijksreis naar Egypte. Als hij een paar maanden later een bootreis maakt over de Nijl, ontmoet hij ze daar. De man is inderdaad op huwelijksreis, maar met een andere vrouw. En het meisje is er ook… alleen! De situatie bevalt Poirot helemaal niet. Maar wat kan hij anders doen dan afwachten wat er gebeuren zal?

Eigenaardig gezelschap

Ook Moord op de Nijl draait om de Belgische detective Hercule Poirot. Dit keer krijgt hij te maken met een moord in Egypte waar hij eigenlijk alleen maar op vakantie was. Tijdens zijn boottocht over de Nijl ontmoet hij mensen die hij een aantal maanden eerder ook al tegenkwam. In een restaurant hoorde hij hoe een stelletje plannen maakte voor een huwelijksreis naar Egypte. De man in kwestie is nu inderdaad op huwelijksreis, maar niet met de vrouw waarmee Poirot hem eerder hoorde praten. De vrouw is er ook, alleen, en zij lijkt het tot haar doel te maken het pasgetrouwde stel het leven zuur te maken. De situatie bevalt Poirot niet en hij besluit een oogje in het zeil te houden en dan wordt er ook nog een moord gepleegd op het schip waar ze mee varen.

Poirot maakt zijn cruise over de Nijl vanzelfsprekend ook met een groep andere mensen. Allemaal hebben ze zo hun eigenaardigheden en lijken ze iets te verbergen te hebben, zeker nadat blijkt dat er aan boord van het schip een moord gepleegd is. De vele personages vond ik zeker aan het begin wat moeilijk uit elkaar te houden, zeker ook omdat sommige namen best wel op elkaar lijken.

Verrassende ontknoping

De uitkomst van de zaak vond ik uiteindelijk vrij verrassend. Hoewel ik wel de juiste verdachte op het oog had, had ik geen idee hoe de moord uiteindelijk gepleegd zou kunnen zijn, maar aan het einde vallen alle puzzelstukjes precies op zijn plek. Hercule Poirot laat het zo simpel lijken als hij zijn uitkomst presenteert dat je niet snapt dat je dat zelf niet eerder had gezien.

Hoewel ik het verhaal soms wat verwarrend vond lezen met al die verschillende personages die steeds snel afwisselen in het perspectief, leest het verhaal wel lekker snel. Ik vond het wel wat jammer dat de actie eigenlijk pas halverwege het boek echt op gang komt, maar de lange aanloop is aan de andere kant ook wel nodig voor het verhaal. In elk geval ben ik het nog niet zat om boeken van Agatha Christie te lezen en zal er na Moord op de Nijl zeker nog wel een boek van haar gelezen gaan worden.

Eén gedachte over “Recensie | Moord op de Nijl – Agatha Christie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.