Filmrecensie | Last Christmas (2019)

Wie december zegt, zegt kerstfilms. Elk jaar worden we weer doodgegooid met dezelfde films in deze tijd van het jaar, maar er komen elk jaar verschijnen er ook weer nieuwe films die om Kerstmis draaien. Zo ook dit jaar. Vanaf november draait er een nieuwe kerstfilm in de bioscoop: Last Christmas. Hou je van cliché Kerstfilms, met een flinke dosis romantiek, maar ook met een verrassende wending, dan is deze film echt wat voor jou. Hou je daarnaast ook nog van de muziek van George Micheal, dan is deze film helemaal een aanrader.

De jonge, losbandige en soms wat humeurige Kate (Emilia Clarke) is niet tevreden over haar leven. Niet alleen vanwege de zware periode die ze heeft doorstaan, maar ook door het irritante gerinkel van de belletjes aan haar schoenen – zij werk namelijk als elf in een kerstwinkel die het hele jaar door open is. Tom (Henry Golding) lijkt te mooi om waar te zijn als hij haar leven binnen komt lopen en hij door de muur die Kate om zich heen gebouwd heeft heen lijk te breken. Terwijl Londen zich klaarmaakt voor de mooiste tijd van het jaar, lijkt niks goed te gaan voor deze twee, maar soms moet je gewoon naar je hart luisteren… en een beetje ‘faith’ hebben.

Last Christmas draait om de 26-jarige Kate, die het allemaal niet meer zo weet in haar leven. Ze heeft een heftige periode doorgemaakt, werkt als elf in een kerstwinkel die elke dag open is en sleept elke dag met haar koffer over straat, omdat ze er bij elke slaapplek na een nacht weer uitgegooid wordt, maar terug naar haar ouders wil ze echt niet. Ze slijt haar dagen in de winkel waar ze geacht wordt elke dag met een glimlach te verschijnen, maar dat is lastig als je zelf liever op het podium staat om iedereen van jouw zangstem te laten genieten. Kate heeft een kerstwonder nodig en die komt er in de vorm van de knappe Tom.

Acteurs

Bij een romantische komedie is de chemie tussen het koppel een van de belangrijkste dingen. De film valt of staat bij hoe overtuigend de acteurs als stel met elkaar omgaan. Dat doen Emilia Clarke en Henry Golding voortreffelijk. Ze komen heel overtuigend over in hun rol en hoewel de vonken tussen Kate en Tom er niet meteen vanaf het begin afspringen, zie je duidelijk de chemie tussen de acteurs. Ook de andere acteurs in de film weten hun rol overtuigend neer te zetten. Zo is er de moeder van Kate gespeeld door Emma Thompson. Thompson heeft zich speciaal voor deze film een Oost-Europees accent aangeleerd en tijdens het zien van de film zou je denken dat zij normaal gesproken ook zo praat.

Het verhaal

Het verhaal van Last Christmas lijkt aan het begin zo’n standaard cliché feelgoodverhaal te worden. Meisje weet niet meer zo goed wat ze wil met haar leven, ze ontmoet een knappe man en die laat haar inzien wat ze moet gaan doen. Eind goed al goed. Deels is dit ook wel de formule van deze film, maar het is nog veel meer dan dat. Mooi in Last Christmas is dat de film verschillende onderwerpen moeiteloos met elkaar verbind: kerst, familie, liefde, daklozen en de angst van vluchtelingen om terug gestuurd te worden naar hun ‘eigen land’. En net als de film een beetje voorspelbaar en wat saai lijkt te worden, volgt er een enorme plottwist die de aandacht van de kijker weer naar de film trekt. Ik moet zeggen dat ik de wending totaal niet zag aankomen, Het is een wending die meteen een hele andere draai aan het verhaal geeft en die mij ook aan het nadenken zette over de voorgaande scènes en de aanwijzingen die ik daarin gemist had.

Conclusie

Last Christmas is de perfecte film voor iedereen die in de kerstperiode altijd op zoek is naar echte kerstfilms om te kijken. Deze romantische film brengt je helemaal in de kerstsfeer en de liedjes van George Micheal dragen daar zeker aan bij. Enige nadeel het liedje ‘Last Christmas’ zal de rest van de maand zeker in je hoofd blijven zitten.

Eén gedachte over “Filmrecensie | Last Christmas (2019)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.