Gelezen in januari 2021

De eerste maand van het jaar 2021 was best een goede leesmaand voor mij en het leek mij leuk om weer eens elke maand te gaan delen via Bookalicious Journey wat ik in die maand las. Dat deed ik vroeger altijd, maar op een of andere manier kwam het daar het afgelopen jaar steeds maar niet van. Nu probeer ik het bloggen sowieso weer wat meer te gaan oppakken en een maandelijks terugkerend artikel leek mij een goede stok achter de deur om elke maand in ieder geval iets te schrijven. Dus, kijken jullie mee naar mijn januari 2021 in boeken?

De kleur van Colorado – Rebecca Yarros

Ik begon het jaar met een boek van een auteur waarvan ik bijna alle boeken die ik tot nu toe las erg goed vond. Het vorige boek van Rebecca Yarros, ‘De laatste brief‘, gaf ik maar liefst vijf sterren. Voor het nieuwste boek De kleur van Colorado waren mijn verwachtingen dus hooggespannen. Die verwachtingen werden zeker waargemaakt, want ook dit was weer een heerlijk boek. Net als in de voorgaande boeken die ik van haar las, laat Rebecca Yarros ook met De kleur van Colorado weer zien dat ze romantische boeken kan schrijven die moeilijke en serieuze onderwerpen niet uit te weg gaan. Hoewel het boek niet kan tippen aan ‘De laatste brief’ heb ik ook zeker van dit boek weer genoten.

“Camden Daniels, de hoofdpersoon in De kleur van Colorado van Rebecca Yarros, zou zijn verleden het liefst achter zich laten. Zes jaar geleden keerde hij terug van het slagveld zonder zijn jongere broer. Niemand in zijn thuisstad Alba in de Amerikaanse staat Colorado kon hem dat vergeven, vooral zijn vader niet. Dus vertrok Camden – voorgoed. Of dat dacht hij tenminste. Want als zijn vader begint te dementeren, heeft hij geen keus. Hij gaat terug naar huis. Terug naar het verraad, terug naar de pijn én terug naar Willow, de vrouw die hij nooit heeft kunnen vergeten.”

De vervlogen helft – Brit Bennet

De vervlogen helft is een boek waar ik al veel over gehoord had voordat ik het ging lezen. De meningen waren voornamelijk positief en dat maakte dat ik ook benieuwd werd naar dit boek. Ik vond De vervlogen helft ook zeker een boek dat belangrijke thema’s aansnijdt en dat is dan ook meteen de kracht van het boek. Het verhaal zelf wordt echter wel heel chaotisch verteld en daardoor vond ik het soms lastig om te volgen en moest ik soms terugbladeren om te weten wie van de personages er op dat moment ook alweer aan het woord was. Ik schreef ook al een uitgebreide recensie van dit boek. Deze kun je hier vinden.

“De tweelingzussen Desiree en Stella Vignes zijn elkaars spiegelbeeld. Op zestienjarige leeftijd lopen ze samen weg van de kleine, zuidelijke zwarte gemeenschap waarin ze zijn opgegroeid, maar al snel scheiden hun wegen. Eenmaal volwassen lijkt hun spiegelbeeld te zijn vervlogen. Niet alleen de invulling van hun dagelijks leven verschilt, alles is anders: hun families, hun gemeenschap, hun identiteit.

Jaren later leeft een van de zussen met haar zwarte dochter in hetzelfde zuidelijke stadje dat ze ooit probeerde te ontvluchten. De ander gaat door het leven als witte vrouw en vertelt haar witte echtgenoot niets over haar verleden. Maar gescheiden door vele kilometers en evenzoveel leugens blijft het lot van de tweeling vervlochten. Wat zal er met de volgende generatie gebeuren, wanneer de paden van hun eigen dochters zich kruisen?”

Zonder gezicht – Robert Bryndza

Eerder las ik met veel plezier al enkele boeken uit de Erika Foster-serie van Robert Bryndza. Dit waren stuk voor stuk thriller die ik erg goed vond, vooral doordat ik de afloop nergens kon raden. Ik was dan ook heel benieuwd naar deze nieuwe serie van Bryndza. Hier speelt Kate Marshall de hoofdrol. Zij is geen rechercheur, maar werkt als hoogleraar criminologie aan de universiteit. Ze heeft een verleden als politieagent, maar door de zaak van de Kannibaal van Nine Elms, waar ze zelf nauw bij betrokken was, heeft ze dit beroep aan de wilgen gehangen. Dan duikt er ineens een copycat op van de Kannibaal en wordt Kate weer helemaal meegezogen in de zaak. Een heerlijke thriller die ondanks het wat voorspelbare en afgeraffelde einde smaakt naar meer. Mijn hele recensie van Zonder gezicht lees je hier.

“Zestien jaar geleden was Kate Marshall een veelbelovende jonge politiedetective bij de Londense politie. Tot ze de opdracht kreeg een seriemoordenaar op te sporen, en hij haar eerst vond. Kate’s carrière eindigde in een schandaal en ze bleef getraumatiseerd, verraden en publiekelijk vernederd achter.

Jaren later worstelt Kate nog steeds met de gevolgen als ze de kans krijgt haar verleden recht te zetten. Er lijkt een copycat-moordenaar actief die het afgrijselijke werk van zijn idool voortzet. Kate wordt opnieuw de verwrongen geest in getrokken van een moordenaar die ze maar al te goed kent. Ooit was ze het beoogde vijfde slachtoffer – en zijn opvolger lijkt vast van plan om het werk nu af te maken.”

Ik pleit voor jou Marijke Vos

Het vierde boek dat ik in januari las, was Ik pleit voor jou van Marijke Vos. Ik ben fan van haar Weddingplanner-serie en na het lezen daarvan werd ik ook benieuwd naar andere boeken van Marijkes hand. Ik ben heel blij dat ik dit boek opgepakt heb, want wat een heerlijke feelgood is dit. Het voelde vanaf de eerste letter alsof ik naar een soap aan het kijken was en die ging maar door tot dat ik bijna in een ruk het hele boek uitlas. Dit boek heeft fantastische personages, zowel om van te houden als om te haten, een flinke dossis humor, een fijne schrijfstijl en ook nog een vleugjes spanning.

“De jonge, ambitieuze advocate Janna heeft er alles voor over om die felbegeerde promotie binnen te slepen, maar een uit de hand gelopen vrijdagmiddagborrel gooit roet in het eten. Ze drinkt nét even iets te veel, verliest Zeer Belangrijke Documenten over haar aanstaande zaak, en tot overmaat van ramp deponeert ze haar maaginhoud over de gaatjesschoenen van een onbekende man.

Janna krijgt nog één kans om indruk op haar baas te maken: de vechtscheiding tussen twee BN’ers waar heel Nederland van smult. Ze zet alles op alles om de rechtszaak voor haar Gooise cliënte en haar monsterlijke tweeling te winnen. Maar dan herkent ze de uitermate charmante advocaat van de tegenpartij: de man met de gaatjesschoenen…”

Twee moedige vrouwen – Diney Costeloe

Het laatste boek van de maand was Twee moedige vrouwen van Diney Costeloe. Ik las al eerder boeken van deze auteur en dat waren stuk voor stuk prachtige historische romans. Ook dit boek is weer historisch en speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog. Het draait om de moeder-overste in een klooster in Frankrijk en haar nichtje Adelaide die als spion werkt tijdens de oorlog. Samen helpen ze vluchtelingen via het klooster te ontsnappen naar een veiligere plek en dat is voor niemand zonder gevaar. Het boek kwam wat langzaam op gang en aan het einde gebeurde er juist weer iets te veel in een korte tijd, maar al met al was ook dit weer een prachtig boek.

Frankrijk, Tweede Wereldoorlog. De Engelse Adelaide, die zich voordoet als Française, en haar tante proberen zo veel mogelijk mensen te redden. Maar dat is gevaarlijk werk…

Engeland, 1937. Als Adelaide ontdekt dat de man die haar heeft opgevoed niet haar vader is, staat haar leven op zijn kop. Ze gaat op zoek naar haar andere familie en komt uit bij de zus van haar vader, die moeder-overste is van een klooster in Frankrijk. Adelaide reist naar haar toe op zoek naar antwoorden, en er groeit al snel een band tussen haarzelf en haar tante.

Frankrijk, 1941. Midden in de Tweede Wereldoorlog gaat Adelaide terug naar Frankrijk – nu als spion. Met de hulp van haar tante en enkele van de andere nonnen probeert ze zo veel mogelijk mensen te redden van de Duitsers. Maar dat is gevaarlijk werk, en niet iedereen is te vertrouwen…

In totaal las ik dus vijf boeken in januari en dat vind ik best een mooi aantal. Op naar februari waarin ik hoop weer lekker veel te kunnen lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.