Recensie|Duizend hoog – Katharine McGee

“Ze zeggen dat het leven aan je voorbijtrekt vlak voor je dood. Maar terwijl de grond steeds sneller op haar afkwam, kon het meisje alleen maar denken aan de afgelopen uren, aan de weg die ze was ingeslagen en die hier eindigde. Had ze maar niet met hem gepraat. Was ze maar niet zo dom geweest. Was ze daar maar niet naar boven geklommen.”

Titel: Duizend hoog

Serie: Duizend Hoog #1

Auteur: Katherine McGee

Uitgeverij: Uitgeverij Moon

Genre: Young Adult, Sci-Fi

Waardering: 4/5 sterren

Welkom in Manhattan, New York, 2118

Het smetteloze uiterlijk van Leda Cole verbergt een geheime verslaving aan drugs die ze nooit had moeten proberen en aan een jongen die ze nooit had mogen aanraken.

Eris Dodd-Radson’s heerlijke, zorgeloze leventje stort in wanneer ze geconfronteerd wordt met een vreselijk verraad.

Door haar baantje op een van de hoogste verdiepingen raakt Rylin Myers verzeild in een wereld – en een liefde – die ze zich nooit had kunnen voorstellen… maar kan ze haar oude leven nog wel trouw blijven?

Watt Bakradi is een techgenie met een groot geheim: hij weet alles van iedereen. Maar wanneer hij ingehuurd wordt om iemand te bespioneren voor een meisje van boven in de Toren, raakt hij verstrikt in een web van leugens.

En boven iedereen op de duizendste verdieping woont Avery Fuller, het meisje dat genetisch perfect ontworpen is. Ze lijkt alles te hebben, maar wordt gekweld door het enige dat ze nooit zal kunnen bezitten.

Temidden van adembenemende innovatie en high tech luxe, proberen vijf tieners hun plek te veroveren op de top van de wereld. Maar wanneer je zo hoog bent, kan je heel diep vallen…

20170726_121331

Duizend hoog is een boek waarvan ik vantevoren niet zo goed wist wat ik ervan moest verwachten. Het verhaal klonk wel interessant, maar ik had het idee dat het misschien een beetje te veel drama zou zijn. Toch heb ik maar weinig mensen iets negatiefs horen zeggen over dit boek en wordt het omschreven als een boek voor fans van Gossip Girl, daardoor besloot ik het boek toch maar een kans te geven. Na het lezen van de proloog wist ik zeker: dit boek wil ik verder lezen. De proloog roept namelijk duizend vragen op en ik wilde niet meer stoppen met lezen totdat ik antwoord had op al deze vragen.

“En toen sneed er abrupt een schreeuw door de stilte. Een meisje viel naar beneden, haar lichaam daalde steeds sneller in de koele ochtendschemering. Op dit moment, met haar haar dat als een vlag om haar hoofd wapperde, de zijden jurk die zich om de rondingen van haar lichaam rimpelde en haar vuurrode mond bevroren tot een volmaakte o van schrik, was ze mooier dan ze ooit geweest was.”

Het boek speelt zich af in New York in het jaar 2118. In de toekomst dus en dat alleen al vond ik heel interessant om te lezen. Al die technische snufjes die best wel handig zouden zijn in het dagelijkse leven, maar die ook voor veel problemen kunnen zorgen. Het concept van de toren vond ik ook heel interessant. Op de plek van het huidige Manhattan is een toren van duizend verdiepingen gebouwd. De plek in het gebouw waar je woont hangt samen met je sociale status. Ben je heel rijk dan kun je je een plekje veroorloven op één van de bovenste verdiepingen van de toren. Vol met luxe en met de nieuwste gadgets. Ben je arm dan moet je genoegen nemen met een plek lager in de toren. Op één van de armoedige verdiepingen waar iedereen moeite moet doen om elke dag te kunnen eten.

Hoewel ik het hele idee van de toren wel goed bedacht vond, was ik soms we wat in de war over waar de personages zich nou precies bevonden. Soms gingen ze naar buiten, maar dat was dan weer niet echt buiten, maar in de toren, omdat de straten en zelfs Central Park zich in de toren bevinden, en soms gingen ze echt naar buiten de toren. Ik had soms wat moeite om te volgen of de personages nou in of uit de toren waren.

” ‘O. Hoi, Leda. Hoe gaat het?’ O, ik heb er net een puinhoop van gemaakt met de jongen die ik leuk vind, en mijn vader doet vreemd, en ik mis mijn beste vriendin. Verder gaat het helemaal… ‘Fantastisch,’ zei Leda, en er verspreide zich een glimlach over haar gezicht, als een masker.”

Ook aan de vele hoofdpersonages moest ik even wennen aan het begin. Ik had wat moeite soms om ze uit elkaar te houden. Het was daarom wel heel fijn dat het kopje boven de hoofdstukken steeds de naam was van waaruit het verhaal verteld wordt. Toch bleef het, zeker de eerste paar hoofdstukken, wel even nadenken wie nou ook alweer wie was en wat hun achtergrond was.

Ongeveer halverwege het boek komt het verhaal echt op gang en vanaf dat moment kon ik het boek ook niet meer wegleggen. Je wilt als lezer namelijk alleen maar weten wie dat meisje nou is dat in de proloog van het dak valt en hoe dat is gebeurd. Is het één van de hoofdpersonages waar je al die tijd zo mee mee geleefd hebt of is het een minder belangrijk personage. Dan lijken aan het eind al je vragen beantwoord, maar dan eindigt het toch nog met een cliffhanger.

“Het was hoop, besefte ze: domme, naïeve, romantische hoop dat liefde alles kon overwinnen. Rylin vond het dom om erin te geloven, maar Chrissa had gelijk. Ze moest het op zijn minst proberen.”

Ik kan niet wachten op het vervolg van dit boek en ik hoop dat dat net zo goed wordt als dit boek. De wereld was interessant om over te lezen, de personages zijn goed uitgewerkt, het zit vol haat, liefde en intriges en daaromheen hangt het mysterie van het meisjes dat van het dak valt. Inderdaad het perfecte boek voor fans van Gossip Girl. Zeker als je ook nog houdt van futuristische boeken.

 

2 reacties op “Recensie|Duizend hoog – Katharine McGee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.