De hype rond sommige boeken

Af en toe komt er een boek uit waar echt iedereen helemaal van in de ban is. Vooral op het gebied van Young Adult boeken lijkt dit regelmatig het geval te zijn. Ineens kom je het boek overal tegen. Het ligt op een prominente plek in de boekwinkel, op sociale media praat en discussieert iedereen over het boek en op bijna elke boekenblog kan je een recensie van het boek lezen. Ik heb een beetje een haat-liefdeverhouding met dit soort overhypete boek en vandaag wilde ik het daar eens over gaan hebben.

Het kan natuurlijk geweldig zijn dat iedereen zo enthousiast is over een boek. Vooral als jij het boek ook gelezen hebt en het helemaal geweldig vind. Op zo’n moment is er niks fijner dan lekker online én offline heerlijk te fangirlen over dat boek. Met andere zwijmelen over die leuke jongen in het boek, lachen om die grappige sidekick, hele passages uit het boek samen bespreken en het hebben over hoe goed het verhaal wel niet uitgedacht is door de schrijver. Ja als je een geweldig boek gelezen hebt en je wil er met iedereen over praten dan is zo’n hype echt ideaal.

Toch zijn er ook momenten dat ik niet zo zit te wachten op die enorme hype of dat ik totaal niet snap waarom er zoveel aandacht besteed wordt aan een bepaald boek. Als je een boek waar iedereen het over heeft nog niet gelezen hebt dan kan zo’n hype best irritant zijn. Als iedereen over het boek praat is namelijk de kans op spoilers erg groot. Ik probeer die altijd wel zoveel mogelijk te mijden, maar als iederéén het over het boek heeft, wordt dat wel erg lastig.

Een ander moment waarop ik niet zo blij ben met een hype is wanneer ik het boek zelf gewoon helemaal niet goed vind. Ik heb dat bijvoorbeeld met de Royalsserie van Erin Watt. Ik vond het eerste boek niet zo bijzonder en interessant, maar iedereen lijkt er zo enthousiast over te zijn. Nu het tweede deel net uit is, heeft iedereen het er weer over en soms word ik daar wel een beetje moe van.

Kort gezegd kan ik soms best genieten van een enorme hype rond een boek. Het kan heerlijk zijn om te fangirlen met anderen over een geweldig boek. Soms zit ik niet zo op zo’n hype te wachten. Uiteindelijk is het echter het belangrijkste dat we met z’n allen lekker veel praten over boeken, maar als er zo af en toe een hype voorbij komt waar ik echt helemaal niks mee heb, dan laat ik die lekker links liggen.

Heb jij wel eens dat je een hype rond een boek niet begrijpt?

4 reacties op “De hype rond sommige boeken

  1. Ik heb het zelf ook heel erg als ik een boek niet goed vond, en de rest van de wereld hemelt het helemaal op haha. Maar ik word vaak ook nieuwsgierig naar gehypte boeken. Dat heb ik nu bijvoorbeeld met Iskari en met de Royals serie.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.