Recensie | The sun and her flowers – Rupi Kaur

Nadat ik Milk and honey van Rupi Kaur een paar maanden geleden had gelezen, werd ik ook heel benieuwd naar haar tweede gedichtenbundel The sun and her flowers. In haar eerste bundel snijdt zij namelijk hele belangrijke en mooie thema’s aan, die ze beschrijft in mooie en bijzondere gedichten. Ik was dus benieuwd of dit bij haar tweede boek ook zo zou zijn en of ik daar net zo van zou genieten als van Milk and honey.

Titel: The sun and her flowers

Auteur: Rupi Kaur

Uitgeverij: Simon & Schuster

Genre: Poëzie

Waardering: 4/5 sterren

From Rupi Kaur, the #1 New York Times bestselling author of milk and honey, comes her long-awaited second collection of poetry. A vibrant and transcendent journey about growth and healing. Ancestry and honoring one’s roots. Expatriation and rising up to find a home within yourself.

Divided into five chapters and illustrated by Kaur, the sun and her flowers is a journey of wilting, falling, rooting, rising, and blooming. A celebration of love in all its forms.

DSCN3138

Ook in The sun and her flowers snijdt Rupi Kaur weer een heleboel belangrijke thema’s aan. Ze geeft een nieuwe kijk op al behandelde thema’s en laat ook nieuwe thema’s aan bod komen. Het boek is opgedeeld in vijf thema’s: Wilting, falling, rooting, rising en blooming; waarin zij laat zien dat het leven een voortdurende cyclus van verwelken, vallen, wortelen, groeien en bloeien is.

Wilting

Het eerste deel van het boek vond ik meteen ook het meest verdrietige en hartverscheurende (letterlijk) hoofdstuk. In dit deel van de bundel beschrijft Rupi Kaur de pijn en het verdriet die het beëindigen van een relatie met zich meebrengen. Als lezer kan je goed merken dat haar hart minstens een keer heel erg gebroken is geweest, want je voelt de pijn en het verdriet van de pagina’s afspatten. Het maakte mij ook wel een beetje verdrietig, want hoewel ik (gelukkig) nog nooit echt liefdesverdriet heb gehad, is het niet moeilijk om me voor te stellen hoeveel pijn het zou doen als mijn relatie ooit uit zou gaan. Wat hopelijk nooit gaat gebeuren, maar mocht mijn hart ooit wel gebroken worden, dan zou ik The sun and her flowers waarschijnlijk goed kunnen gebruiken om uit te huilen.

“in order to fall asleep
i have to imagine your body
crooked behind mine
spoon ladled into spoon
till i can hear your breath
i have to recite your name
till you answer and
we have a conversation
only then
can my mind
drift off to sleep

– pretend”

 

Falling

De onderwerpen in dit deel van The sun and the flowers zijn het heftigst uit de hele bundel. Toch had ik wat minder met dit hoofdstuk, omdat ik de gedichten niet altijd even goed en creatief vond. Dit is jammer, want de thema’s die Rupi Kaur hier aansnijdt zijn wel heel belangrijk en vooral heftig. Het gaat in dit hoofdstuk om (seksueel) misbruik, maar ook om de kracht terug te vinden om daarna juist weer sterk en gelukkig te worden. Daarnaast geeft ze hier aan dat het belangrijk is om van jezelf te houden, hoewel jezelf haten vaak veel makkelijker is.

” i hear a thousand kind words about me
and it makes no difference
yet i hear one insult
and all confidence shatters

– focusing on the negative”


Rooting

Dit vond ik misschien wel het mooiste hoofdstuk en is ook het meest vernieuwend ten opzichte van Milk and honey. In dit deel van het boek beschrijft Kaur hoe het leven is voor vluchtelingen en immigranten en hoe zwaar het is om een nieuw leven te moeten opbouwen in een land dat je niet kent. Ze heeft het hier over de opvoeding die zij gekregen heeft van haar ouders, wat ze waardeert uit hun cultuur, maar ze heeft ook kritiek op de cultuur waarin haar ouders zijn opgegroeid en wat zij zeker anders zou doen. Een hoofdstuk dus over immigratie, cultuur, familie en opvoeding. Dit was zeker weten mijn favoriet van The sun and her flowers. Vooral omdat deze gedichten zo anders zijn dan degene in de voorgaande bundel.

“perheps we are all immigrants
trading one home for another
first we leave the womb for air
the suburbs for the filthy city
in search of a better life
some of us just happen to leave entire countries”


Rising

Dit is een thema vol met hoop. Het vinden van een nieuwe liefde, maar ook de angst die daar bij komt kijken. Het gaat over het ervaren van échte liefde en het openstellen van je hart om liefde toe te laten, hoe moeilijk en eng dat misschien ook is. En dat allemaal in hoopvolle en mooie gedichten.

“i say maybe this is a mistake. maybe we need more than
love to make this work.

you place your lips on mine. when our faces are
buzzing with the ecstasy of kissing you say
tell me that
isn’t right. and as much as i’d like to think with my
head. my racing heart is all that makes sense. there.
right there is the answer you’re looking for. in my loss
of breath. my lack of words. my silence. my inability to
speak means you’ve filled my stomach with so many
butterflies that even if this is a mistake. it could only be
right to be this wrong with you. “


Blooming

Met het laatste deel sluit Rupi Kaur The sun and her flowers positief en krachtig af. Dit is het deel waarin haar sterke feministische gedichten staan en waar je blij van wordt. Dit deel is zeker de reden waarom het werk van Kaur de moeite waard is om te lezen. Omdat ze krachtige boodschappen verspreidt en vrouwen een duwtje in de rug geeft om meer voor zichzelf op te komen, omdat zij er net zoveel toe doen als mannen.

“how much
or how little
clothing she has on
has nothing to do with how free she is

– covered | uncovered

Conclusie

Hoewel ik ook van The sun and the flowers heb genoten en ook hier geslaagde en wat minder geslaagde gedichten in zaten, vond ik Milk and honey toch iets beter dan deze. Misschien omdat het nog niet zo heel lang geleden is dat ik deze bundel las en dat het misschien iets te veel van het goede wordt. Wellicht dat als ik de boeken in omgekeerde volgorde gelezen had, ik The sun and her flowers misschien wel beter had gevonden. Al met al is ook dit weer een ijzersterke bundel met bijzondere gedichten over belangrijke onderwerpen. Het werk van Rupi Kaur kan ik aan iedereen aanbevelen.

 

 

 

 

 

2 reacties op “Recensie | The sun and her flowers – Rupi Kaur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.