Recensie | Mijn versie van jou – Christina Lauren

Mijn versie van jou wilde ik al een tijdje lezen. Ik zag heel veel positieve recensies voorbij komen en het verhaal leek mij ook heel mooi. Maar zoals met zoveel boeken die ik nog wil lezen, was ik eigenlijk een beetje vergeten dat het boek nog op mijn ereader stond. Totdat ik Het labyrint der geesten aan het lezen was en tussendoor echt even behoefte had aan een ander boek dat echt compleet anders was. Toen kwam ik uit bij Mijn versie van jou.

Titel: Mijn versie van jou

Auteur: Christina Lauren

Uitgeverij: Uitgeverij Q

Genre: Young Adult, Contemporary

Waardering: 4.5/5 sterren

Tanner Scott is drie jaar geleden met zijn familie verhuisd van Californië naar Provo in Utah. De meeste mensen in Provo zijn strenggelovig, dus samen met zijn familie heeft de biseksuele Tanner besloten niet openlijk voor zijn geaardheid uit te komen. Zodra hij zijn diploma heeft, wil hij gaan studeren aan een universiteit buiten het religieuze Utah.

Tijdens zijn laatste semester worden Tanner en zijn beste vriendin Autumn toegelaten tot een speciale werkgroep waarin alle leerlingen een boek moeten schrijven. Bij de eerste bijeenkomst wordt bekend dat de klas dit jaar een speciale mentor krijgt: Sebastian Brother. Hij heeft afgelopen jaar de werkgroep gevolgd en zijn debuut wordt binnenkort uitgegeven. Sebastian is de zoon van bisschop en erg geliefd in Provo.

Tanner heeft vier maanden om een boek te schrijven. Dat lijkt hem een makkie. Maar nog voor zijn eerste zin op papier staat, is hij stapelverliefd op Sebastian…

9200000086440978

Wat een heerlijk boek is Mijn versie van jou. Echt een boek dat je als je er eenmaal aan begonnen bent, niet meer weg kunt leggen. Dit boek gaat over de 18-jarige biseksuele Tanner Scott die voor het werk van zijn moeder naar het stenggelovige Provo verhuist. Samen met zijn ouders heeft Tanner besloten om hier niet openlijk voor zijn geaardheid uit te komen. Niemand weet dus dat hij biseksueel is, zelfs niet zijn beste vriendin Autumn. Op zich prima zo. Over een half jaar gaat hij toch studeren ergens buiten de religieuze staat Utah. Maar dan wordt hij verliefd. Op Sebastian, de zoon van de bisschop.

“Ik weet dat Sebastian niet de juiste keuze is en dat het waarschijnlijk is dat hij mijn hart zal breken. Maar ik wil het liever proberen dan mezelf beschermen.”

Mijn versie van jou is vooral een verhaal over liefde en een verhaal over hoop. Als lezer leef je ontzettend mee met Tanner en met Sebastian en hoop je vooral heel erg dat de mooie relatie die tussen hen ontstaat echt een kans maakt, ondanks alle problemen waar ze tegenaan lopen. Want waar Tanner alle steun van zijn ouders krijgt bij zijn geaardheid, heeft Tanner thuis van jongs af aan meegekregen dat homoseksualiteit slecht is. Maar ondanks al die problemen lees je wel dat ze enorm veel om elkaar geven en ondanks alles een poging doen om iets van hun relatie te maken. Waar het voor Sebastian lastig is om met zijn geaardheid om te gaan, is het voor Tanner ingewikkeld om te zien hoe Sebastian worstelt met kiezen voor zichzelf en de liefde of de goede band met zijn familie behouden. Vooral in Tanner kon ik me vaak heel goed verplaatsen, omdat zijn gevoelens soms heel herkenbaar voor mij waren. Ik weet gewoon hoeveel pijn het kan doen om te zien dat de jongen waarvan je houdt zoveel gedoe moet doorstaan omdat hij een relatie met jou heeft en daardoor kwam het boek soms extra hard binnen. En dit lijkt me dan nog veel ingewikkelder worden wanneer het daarbij ook nog eens om twee jongens gaat zoals in Mijn versie van jou.

Wat ik zo mooi vind aan dit boek is dat beide kanten van het verhaal belicht worden. Zonder iets of iemand te bekritiseren. Er is veel ruimte voor uitleg over wat biseksualiteit precies inhoudt, wat mooi is want volgens mij is dit voor veel mensen nog steeds een beetje een vaag begrip. Ook wordt het leven in de strenggelovige gemeenschap goed beschreven zonder er commentaar op te leveren. Duidelijk wordt waar bepaalde denkbeelden vandaan komen. Daar kan je het natuurlijk prima mee oneens zijn, maar ik denk dat dit boek wel duidelijk maakt dat als je je hele leven met een bepaald beeld bent opgevoed, het lastig kan zijn om daar van los te komen. Zeker als je familie totaal niet achter zo’n keuze staat.

“Maar we hebben allebei in onze opvoeding geleerd om veel waarde te hechten aan wat onze familie van ons vindt, hun mening betekent alles voor ons. Bovendien hang Sebastian ook het oordeel van de kerk boven zijn hoofd, die hem vertelt dat hoe hij het ook wendt of keert, de God van wie hij houdt hem een verdorven persoon vindt. Ik weet niet hoe ik de schade kan herstellen die zij hem aandoen.”

Mijn versie van jou is misschien wel het mooiste romantische verhaal dat ik in lange tijd gelezen heb. Het is niet alleen maar positief, maar benadrukt ook de ingewikkelde kanten van liefde, wat het boek heel realistisch maakt. De auteur weet het verhaal goed van twee kanten te belichten. Dit is een prima boek op het gebied van diversiteit en zeker een aanrader als je bijvoorbeeld Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld goed vond, want Mijn versie van jou heeft qua sfeer soms heel veel van dat boek weg.

3 reacties op “Recensie | Mijn versie van jou – Christina Lauren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.