Interrail #6 | Bern/Lauterbrunnen

Vanuit Milaan reisde we dus niet door naar Interlaken zoals in eerste instantie de bedoeling was, maar naar Bern, de hoofdstad van Zwitserland. Geen slechte keuze en ook de treinreis er naar toe is weer prachtig.

9 juni

We kunnen eerst lekker uitslapen deze dag, want onze trein vertrekt pas om half twaalf en we slapen ook nog eens zo’n beetje naast het station. We hebben heel veel zin om richting het mooie Zwitserland te gaan, maar de overgang van zonnig weer en 30 graden, naar regen en tussen de 15 en 20 graden is vandaag wel een hele grote overgang. De rechtstreekse trein van Milaan naar Bern rijdt via een prachtige route. Eerst langs het Comomeer, dan dwars door de Zwitserse Alpen en tenslotte nog langs het meer van Thun. We vervelen ons dan ook geen moment tijdens de treinreis.

 

Rond half drie komen we aan in Bern en nemen we de tram naar ons hotel. Dat ligt iets buiten het centrum, maar is in een kwartiertje met de tram te bereiken. Het OV in de stad is ook nog eens gratis als je hier in een hotel verblijft, dus ideaal! En lopend is het centrum ook in een halfuurtje te bereiken. Nadat we onze spullen op onze kamer hebben gedropt, gaan we beneden in de bar een kopje koffie drinken en merken we aan de prijzen duidelijk dat we weer in Zwitserland zijn.

 

Daarna nemen we de tram naar het centrum om een hapje te eten. Na het eten is het inmiddels gestopt met regen en dus besluiten we terug naar het hotel te lopen in plaats van de tram te nemen. Zo kunnen we alvast een beetje een beeld krijgen van de stad die we morgen verder gaan verkennen. De avond brengen we door in ons hotel, met nog een drankje in de bar en voor de rest rustig op onze kamer, die als de bewolking er niet voorhangt prachtig uitzicht heeft op de Alpen.

10 juni

Vandaag gaan we het centrum van Bern verkennen. Hoewel deze stad de hoofdstad van het land is, krijg je dat idee helemaal niet als je door het centrum loopt. Het is namelijk heel klein en compact en bovendien ook heerlijk rustig. Voor vandaag is enorm veel regen voorspeld, maar we beginnen de dag tegen de voorspellingen in heel zonnig.

Eerst lopen we vanaf ons hotel naar de Rosengarten. Een rozentuin met prachtig uitzicht over de stad. Ook Einstein kun je hier vinden op een bankje, want hoewel hij maar twee jaar van zijn leven in Bern heeft gewoond, zijn ze daar hier in de stad wel heel blij mee. Blijkbaar heeft hij in Bern zijn E=MC2 formule ontwikkelt en was de Rosengarten een van de favorieten plekken van hem en zijn vrouw. En dat laatste snap ik wel.

 

Vanaf de Rosengarten lopen we naar beneden en komen we uit bij de Bärengraben. Al sinds 1441 worden er in de stad beren gehouden. Eerst in de berenkuil, maar inmiddels hebben ze er ook een park bij gekregen langs de rivier. Gelukkig maar, want drie beren in zo’n kleine kuil is natuurlijk enorm zielig. Het park is ook erg leuk om door te lopen en geeft mooi uitzicht op de stad. Aan het einde hebben we ook alle drie de beren gezien en dus kunnen we onze weg tevreden vervolgen.

 

Dan steken we de rivier de Aare over en dwalen we een aantal uur door de kleine straatjes van Bern. Hierbij zien we de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, maar vooral ook hoe mooi de stad verder is. Er zijn namelijk ontelbare bijzondere fonteinen, uithangborden en gevels te vinden in de stad. Onze wandeling eindigen we uiteindelijk bij de Münster van Bern. Hoewel de kerk deels in de steigers staat (zowel van buiten als van binnen) is het wel een mooie kerk. Daarna drinken we achter de kerk op een mooi uitzichtspunt een kopje koffie.

 

Inmiddels is het behoorlijk hard gaan regenen en daarom besluiten we om nadat we even wat boodschappen hebben gedaan, een open winkel vinden is nog best een uitdaging in dit Pinksterweekend, de tram terug naar het hotel te nemen om even op te warmen en op te drogen. Tegen een uur of vijf nemen we de tram weer terug naar het centrum om een hapje te eten en aangezien het noodweer, inclusief onweer, dan echt is losgebarsten gaan we meteen terug naar het hotel om daar rustig onze avond door te brengen.

11 juni

Ondanks de regen gaan we vandaag een dag de natuur in. In de ochtend nemen we de trein naar Lauterbrunnen, wat in de trein alweer prachtige uitzichten oplevert.

 

Vanaf het station van Lauterbrunnen lopen we een wandeling van ongeveer 45 minuten naar de Trümmelbachfälle. Het gaat tijdens de wandeling steeds harder regenen, maar de omgeving is zo mooi dat dat ons eigenlijk niet kan schelen. Bovendien wordt je bij de Trümmelbachfälle sowieso nat. Hier komt namelijk een waterval in tien etappes in een grot naar beneden kletteren en het water vliegt echt alle kanten op. Het is heel wat klauteren over glibberige treden en door smalle grotten, maar het natuurgeweld is echt prachtig om te zien.

 

Beneden aan de waterval drinken we koffie bij het restaurant en daarna maken we de wandeling weer terug naar Lauterbrunnen, dit keer zonder regen en dat is mooi want dan kunnen we ook nog wat foto’s maken van de omgeving. Helaas zijn de toppen van der bergen niet te zien door de bewolking, maar het typische Zwitserse landschap van houten huisjes, koeien met een bel om hun nek, rotswanden en watervallen verveeld geen seconde.

 

Na een dagje in de natuur pakken we de trein weer naar de hoofdstad, waar het duidelijk een stuk drukker is dan tijdens de Pinksterdagen nu alle winkels weer geopend zijn. We eten nog wat bij het Mexicaanse restaurant Desperado en daarna lopen we weer terug naar het hotel.

De volgende dag is het tijd om richting de laatste bestemming te vertrekken, maar daarover later meer.

Eén gedachte over “Interrail #6 | Bern/Lauterbrunnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.