Recensie: To kill a mockingbird – Harper Lee

Zoals ik al een keer aangegeven heb op mijn blog is To kill a mockingbird een van mijn favoriete boeken. Afgelopen week moest ik het boek re-readen omdat we het gingen bespreken met de boekenclub van mijn studievereniging en ik ben blij dat ik het boek nog een keer gelezen heb. Ik had het idee dat er nog veel meer details opvielen dan de eerste keer dat ik het boek las. Of dit kwam doordat ik nu gewoon veel meer gewend ben aan Engels lezen of omdat het echt kwam doordat ik het voor de tweede keer las, weet ik niet. Wat ik wel weet is dat ik er weer erg van genoten heb om het boek te lezen.

Titel: To kill a Mockingbird
Auteur: Harper Lee
Uitgever: Little, Brown & Company
Aantal bladzijden:384
Genre: Engelse literatuur, historisch
Waardering:4,5/5

Het jonge meisje Scout Finch en haar oudere broer Jem worden zich bewust van de grove ongelijkheden die er heersen tussen blank en zwart. Ze krijgen er direct mee te maken wanneer hun vader – de advocaat Atticus – alles riskeert om een zwarte man te verdedigen die ten onrechte wordt beschuldigd van de verkrachting van een blank meisje. 

Zoals ik al zei is To kill a mockingbird één van mijn favoriete boeken. Naar mijn mening geeft het een goed beeld over de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. War het voor mij zo’n interessant verhaal maakt is dat het verteld wordt vanuit het perspectief van een onschuldig jong meisje die zich afvraagt waarom er zulke grote ongelijkheid heerst tussen blank en zwart.

Het begin van het verhaal is enigszins traag. De eerste stuk of tien bladzijden krijg je veel omschrijving over Maycomb en de wereld van Scout. Deze informatie is zeker wel belangrijk om het verhaal te kunnen begrijpen, maar het zorgde er bij mij wel voor dat ik wat moeilijk in het verhaal kwam. Dat kwam daarna overigens helemaal goed. Hoewel dit boek een classic is, die meestal toch wel wat moeilijker lezen, vlieg je echt door dit boek heen. Het Engelse taalgebruik is ook helemaal niet zo heel moeilijk. Af en toe waren er wel woorden die ik niet helemaal begreep, maar meestal zorgde de context er dan wel voor dat duidelijk was wat de betekenis is.

“Shoot all the blue jays you want, if you can hit ‘em, but remember it’s a sin to kill a mockingbird”

Toen ik deze zin las, was ik helemaal blij. Zo leuk altijd als de titel van het boek terug komt in het verhaal. Verder vind ik de quote ook best wel goed bij het verhaal passen. Atticus geeft deze les mee aan zijn kinderen met betrekking tot jagen. Het vermoorden van een mockingbird wordt gezien als een zonde, omdat deze vogels onschuldig zijn en je met het vermoorden hiervan ook de onschuld zou vermoorden. Ik vind dat dit goed bij het verhaal past, omdat eigenlijk het hele verhaal draait om schuld en onschuld.

Ik vind het personage van Jean Louise “Scout” Finch echt heel goed naar gezet. Het is een slim meisje voor haar leeftijd en hoe ze tegen dingen aankijkt, zou een voorbeeld moeten zijn voor sommige in haar omgeving. Toch blijft het wel realistisch. Er zijn ook vaak genoeg zaken die besproken worden door de volwassenen waar ze niks van begrijpt. Zo blijft het geloofwaardig, want een kind van acht kan onmogelijk al die complexe zaken begrijpen. Wat ik mooi vind aan het personage Scout is dat ze duidelijk een ontwikkeling doormaakt in het verhaal. Naarmate ze ouder wordt, gaat ze anders tegen dingen aankijken.

Naast het verhaal over de rechtszaak van Tom Robinson, is er ook nog de verhaallijn van Boo Radley. Boo is de buurman van Scout en Jem, maar ze hebben hem nog nooit gezien. Hoewel Boo Radley in het begin van het boek echt een hele grote rol speelt in het leven van van Scout, verdwijnt hij later een beetje naar de achtergrond. Hoewel hij aan het eind van het boek nog wel voorkomt, had ik graag nog wel iets meer te weten gekomen over de achtergrond van Boo Radley en wat er allemaal echt waar is van wat er over hem verteld wordt. Voor de rest kan ik niet echt minpunten vinden aan het boek, dus het krijgt van mij 4,5 van de 5 sterren.

Wat vonden jullie van To kill a mockingbird? Laat het me weten in de reacties!

Liefs,

Bianca

 

 

5 reacties op “Recensie: To kill a mockingbird – Harper Lee

  1. Oehh dit was een van de boeken die ik op de Havo kon kiezen om te lezen, maar ik koos uiteindelijk voor een ander boek. Ik wist niet dat het boek zo’n maatschappelijk thema had, waar ik wel van houd in boeken, en jouw recensie maakt me daardoor wel heel nieuwsgierig… Misschien maar een beetje aanbiedingen in de gaten houden en het boek dan toch nog inslaan!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.