Mijn studie: Schrijven en vertalen

Vorige week ben ik weer begonnen met mijn studie na twee maanden vakantie. Ik ben dit jaar begonnen met een masteropleiding aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. De afgelopen jaren heb ik op dezelfde universiteit al de bacheloropleiding Taalwetenschap gevolgd en als je daar meer over wilt weten, kun je dat lezen in dit artikel dat ik een aantal maanden geleden schreef. Dit jaar volg ik dus een masteropleiding, namelijk Communicatie- en informatiewetenschappen, Afstudeerrichting Schrijven en Vertalen, Traject Schrijven. Een hele mond vol en ik moet ook bij deze studie, net als bij Taalwetenschap best wel vaak uitleggen wat ik nou precies studeer. Daarom leek het me wel leuk om een artikel te schrijven over wat ik nou eigenlijk allemaal uitvoer op de universiteit het komende jaar.

Stiekem schrijf ik dit artikel ook wel een beetje, omdat ik deze studie tot nu toe echt heel leuk vind en ik mijn enthousiasme graag met jullie wil delen. Toen ik deze masteropleiding voor het eerst tegenkwam in de studiehandleiding, wist ik eigenlijk meteen dat het echt een studie voor mij was. Ik bedoel schrijven is echt één van mijn favoriete dingen om te doen en het leek me gewoon super interessant om te leren hoe je nou precies een echt goede tekst schrijft.

Deze periode heb ik twee vakken en aangezien ik gewend was aan drie vakken in een periode dacht ik dat het met de drukte wel mee zou vallen. Dat viel even een beetje tegen vorige week toen ik gelijk heel veel moest lezen en al gelijk weer opdrachten in moest leveren. Gelukkig was de stof die we kregen wel interessant, vooral van het vak Narrativiteit. In dit vak hebben we het over hoe je een tekst verhalend kan maken en hoe je dit dan kan toepassen op bijvoorbeeld journalistieke teksten. Zo heb ik deze week de opdracht om een kort journalistiek verhaal te schrijven, door het gebruik van bepaalde verhalende elementen. Hoewel de vakken deze periode best theoretisch zijn, is dit dus wel een hele praktische opdracht waarbij we toch gelijk aan het schrijven gingen.

Ik heb vooral heel veel zin in de volgende periode en dat komt vooral doordat ik dan het vak Creative writing heb. Dit was echt het enige keuzevak waarover ik niet hoefde na te denken. Ik wil dat vak gewoon heel graag volgen. Daarnaast heb ik het vak Formuleren plus, waarin ik ga leren hoe je teksten goed kunt formuleren. Verder moet ik in de tweede periode nog een keuzevak volgen en ik denk dat ik dan kies voor het vak Literaire socialisatie, waarbij het leesgedrag van Nederlanders bestudeerd wordt.

En dan in de tweede helft van het jaar moet ik natuurlijk mijn scriptie schrijven en daarnaast stage lopen. En in dat laatste heb ik echt heel veel zin, omdat ik na al die jaren op de uni wel eens in de praktijk aan de slag te gaan met wat ik geleerd heb.

Ik hoop dat het nu een beetje duidelijk is geworden waar ik het komende jaar mee bezig ben en als jullie vragen hebben over deze studie mogen jullie die natuurlijk altijd stellen.  Als het de komende tijd wat rustig is op mijn blog net als de afgelopen weken, dan komt dat omdat ik gewoon echt heel druk ben. Naast mijn colleges en alle het werk dat ik voor mijn studie moet doen, moet ik ook nog werken, wil ik mijn vriendinnen ook nog wel eens zien en ben ik best wel serieus met iemand aan het daten. Ik heb de afgelopen week gemerkt dat het best wel lastig is om dit alles te combineren en dan ook nog tijd te hebben om te bloggen én te lezen (ik heb in een week tijd pas 50 bladzijde gelezen). Ik heb dus besloten dat ik alleen nog maar artikelen plaats als ik tijd en zin heb om te schrijven. De ene week zal dat misschien iets meer zijn dan de andere, maar ik ben zeker nog wel van plan om artikelen te plaatsen.

Tot snel!

Bianca

6 reacties op “Mijn studie: Schrijven en vertalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.