Recensie|De laatste Namsara (Iskari #1) – Kristen Ciccarelli

“In den beginne was de Oude eenzaam. Daarom maakte hij twee metgezellen voor zichzelf. De eerste noemde hij Namsara. De tweede metgezel noemde hij Iskari. Waar Namsara blijdschap en liefde bracht, bracht Iskari dood en verderf.”

Titel: De laatste Namsara

Serie: Iskari #1

Auteur: Kristen Ciccarelli

Uitgeverij: Blossom Books

Genre: Young Adult, Fantasy

Waardering: 5/5 sterren

 Asha is niet alleen de dochter van de koning van Firgaard, maar ook de Iskari; de meest gevreesde drakendoder van het land. Dit kan haar echter niet redden van wat haar thuis te wachten staat: een gedwongen huwelijk met de meedogenloze, vreselijke commandant van haar vaders leger. Er is één uitweg: Asha kan haar vrijheid terugkopen in ruil voor de kop van Kozu, de gevaarlijkste draak van Firgaard -en ook de draak die verantwoordelijk was voor de totale verwoesting van haar stad. Tijdens de jacht ontrafelt Asha een eeuwenoud geheim over het lot van de Iskari en de laatste Namsara. Met hulp van een stiekeme vriend – de slavenjongen Torwin, die toebehoort aan de familie van haar verloofde – moet Asha achter de waarheid zien te komen, ook al zet ze daarbij haar leven en dat van Torwin op het spel.

36184424

Toen ik het boek Iskari: De laatste Namsara voor de eerste keer tegenkwam, had ik niet meteen de behoefte om het boek te gaan lezen. Het hele drakengebeuren trok mij echt totaal niet. Echter, de recensies die ik las waren allemaal heel erg lovend en bovendien vind ik de boeken die uitgegeven worden door Blossom Books over het algemeen gewoon heel erg goed. Daarom besloot ik De laatste Namsara toch een kans te geven en wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb.

Kunnen we het eerst even hebben over de wereld waarin het boek zich afspeelt. Verschillende volken die niet echt op goede voet met elkaar staan, gevaarlijke draken en mythische verhalen die het land in zijn greep houden. De wereld waarin Asha leeft zit best ingewikkeld in elkaar en aan het begin van het boek worden aardig wat onbekende woorden geïntroduceerd. Het verhaal is echter voor mij nooit onduidelijk geweest. De worldbuilding in dit boek is echt heel knap gedaan en hoe de personages daarin verweven zijn is geweldig.

“Het zat zo: waar de oude verhalen hardop verteld werden, waren draken, en waar draken waren, werd verwoest, verraden en verbrand. Vooral verbrand. Asha wist dat als geen ander. Haar gezicht was het bewijs.”

Het verhaal begint niet met een eindeloze introductie van allerlei zaken. Meteen in het eerste hoofdstuk neemt Asha het al op tegen een draak die ze naar zich toe gelokt heeft met het vertellen van oude verhalen. Oude verhalen die heel goed zijn om draken naar je toe te lokken, maar die ook enorm gevaarlijk kunnen zijn en daarom verboden zijn om te vertellen. Af en toe kun je als lezer tussen de hoofdstukken door ook een aantal van die oude verhalen lezen, waardoor je het volk van Asha ook steeds beter gaat begrijpen.

Asha is misschien wel het meest sterke en kick-ass vrouwlijke personage waar ik ooit over gelezen heb. Ze staat haar mannetje, ondanks dat ze een buitenbeentje is waarvoor bijna iedereen bang is en waaraan bijna iedereen een hekel heeft. Ze is absoluut niet van plan om zich te schikken in de rol als vrouw van Jarek waaraan ze is uitgehuwelijkt. Nee Asha doet wat ze het liefste doet en waar ze het beste in is: jagen op draken. Hoewel Asha dus een heel sterk personage is, heeft ze ook zwakke plekken. Wat haar tot een heel erg menselijk personage maakt, waar ik me in ieder geval heel goed mee kon identificeren.

Naarmate het boek vordert komt Asha tot steeds meer nieuwe inzichten, over zichzelf én over haar volk. Sommige van die inzichten waren misschien wel enigszins voorspelbaar, maar door de vlotte schrijfstijl van Kristen Ciccarelli en de vele actie in het boek kwamen ze voor mij toch steeds als een verassing.

“De draken hadden vijftig jaar geleden voor het laatst vuur gespuwd.”

Iskari: De laatste Namsara is een boek dat mij heel erg positief heeft weten te verassen. De worldbuilding zit enorm goed in elkaar en het verhaal leest ontzettend vlot weg. Zonder dat het boek eindigt met een enorme cliffhanger raakte ik toch heel erg benieuwd naar de volgende twee delen, want ik wil echt weten hoe het nu verder gaat met het volk in Firgaard. Als je op zoek bent naar een boek met een mythische wereld, vol met actie, draken en een enorm sterk vrouwelijk hoofdpersonage, dan moet je zeker weten De laatste Namsara gaan lezen.

 

 

7 reacties op “Recensie|De laatste Namsara (Iskari #1) – Kristen Ciccarelli

  1. Wat een fijne en overtuigende recensie. Je hebt me zeker overtuigd om Iskari te lezen, ik vind de cover van dit boek ook echt prachtig. ❤

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.