Favoriete boeken januari t/m maart 2018

De eerste drie maanden van het jaar 2018 zijn alweer bijna voorbij en ik wilde dit jaar eens aan het einde van elk kwartaal mijn favoriete boeken van die maanden met jullie bespreken. Leuk om terug te kijken op wat ik tot nu toe gelezen heb en jullie wat aanraders te geven.

Tot nu toe las ik in het jaar 2018 negentien boeken. Waarmee ik volgens Goodreads zeven boeken voor lig op mijn schema van 52 boeken die ik dit jaar wil lezen. Ik ben lekker bezig dus, maar om een of andere reden lees ik aan het begin van het jaar altijd veel meer boeken dan richting het einde van het jaar dus waarschijnlijk blijf ik niet het hele jaar zoveel voor lopen op schema. Maar genoeg over de statistieken het is tijd om mijn vijf favoriete boeken van de afgelopen drie maanden in het zonnetje te zetten.

 

 1. Blokkenjongen – Keith Stuart

Blokkenjongen vond ik een heel interessant boek met een bijzonder onderwerp. In dit boek volg je Alex die een moeizame band heeft met zijn zoon Sam, die autisme heeft. De communicatie tussen de twee loopt totaal niet lekker, totdat Sam het computerspel Minecraft ontdekt en daar helemaal in op gaat. Alex gaat zich ook in dit spel verdiepen in de hoop dat hij zo de band met zijn zoon kan verbeteren. Dit blijkt te werken en langzaam maar zeker groeien vader en zoon steeds meer naar elkaar toe.

Een heel bijzonder boek vond ik dit. Misschien een boek met niet zoveel actie maar wel één waarin je de personages echt enorm ziet groeien gedurende het verhaal. Verder geeft het boek een goed inkijkje in het leven met een zoon met autisme, waar bij ik het idee had dat Sam totaal niet overdreven neergezet werd, iets wat helaas vaak wel het geval is bij personages met autisme. Wat mij betreft is dit boek echt een aanrader.

Recensie Blokkenjongen

2. Everless (Everless #1) – Sara Holland

Mijn absolute favoriet, tot nu toe, van 2018 is Everless. In deze Young Adult fantasy is tijd letterlijk geld: je betaalt in deze wereld namelijk met je bloed. Jules gaat op het landgoed Everless werken om meer bloedmunten te verdienen om voor zichzelf en haar vader te kunnen zorgen. Eenmaal op Everless aangekomen krijgt ze te maken met veel gevaren en leert ze geheimen kennen over Everless én over zichzelf.

Everless vond ik echt een heerlijk fantasy boek waarin alles klopt. De worldbuilding is goed en hoewel je aan het begin best een grote hoeveelheid informatie over je heen krijgt, is dit niet storend en heb je dit juist nodig om de wereld goed te kunnen begrijpen. Het boek zit daarnaast vol met mysteries en vooral de laatste honderd bladzijden is het echt plottwist na plottwist na plottwist. Hoewel ik sommige daarvan al van mijlenver zag aankomen, was het uiteindelijk einde van het boek voor mij een totale verrassing en ik kan dan ook niet wachten op het volgende deel.

Recensie Everless

3. Het meesterwerk – Geir Tangen

Ook een thriller heeft zijn weg naar deze lijst weten te vinden. Het meesterwerk van Geir Tangen is een boek dat echt uitmuntend in elkaar zit en mij zowel tijdens het lezen als nadat ik het boek dichtsloeg heel erg liet nadenken. Elke keer als je als lezer denkt te weten welke kant het verhaal op gaat weet Geir Tangen je steeds weer compleet te verrassen met een onverwachte wending.

In Het meesterwerk ontvangt de journalist Viljar een mail van iemand die aankondigt dat hij een vrouw gaat vermoorden die in zijn ogen een misdaad heeft begaan. In eerste instantie besteedt hij hier niet zoveel aandacht aan, maar wanneer die vrouw de volgende dag daadwerkelijk vermoord wordt, beseft hij dat het serieus is. Zeker wanneer hij een volgende aankondiging ontvangt van een nieuwe moord waarmee de jacht op een seriemoordenaar geopend wordt.

Recensie Het meesterwerk

4. Ontwakende goden (Themis Files #2) – Sylvain Neuvel

Het tweede deel van de Themis Files, Ontwakende Goden is het boek dat ik het laatst las van de vijf boeken die ik in dit artikel noem. Deze serie is een Sci-fi en begint met de vondst van een enorme hand. Die met verschillende andere onderdelen bij elkaar een enorme robot vormt die waarschijnlijk van buiten de aarde afkomstig is. Veel meer kan ik niet zeggen zonder te spoileren over Slapende reuzen, het eerste deel in de Themis Files, dus dat ga ik ook zeker niet doen.

Het eerste deel in de serie las ik al in januari en toen wist ik al zeker dat ik het tweede boek zo snel mogelijk ook wilde gaan lezen. Deel een eindigde namelijk net een enorme cliffhanger en ik moest weten hoe het verder ging. Helaas eindigde ook dit boek weer op zo’n manier en dus kan ik nu niet wachten tot het volgende deel verschijnt. Deel een vond ik al goed, Ontwakende Goden was nog beter Wat deze serie heel bijzonder maakt is dat het verhaal op een aparte manier verteld wordt. Niet in een lopend verhaal, maar aan de hand van logboeken, nieuwsberichten, interviews en rapporten. Hoewel ik eerst dacht dat ik dit niet fijn zou vinden lezen, valt dat echt enorm mee. Zeker in deel twee waar het goed lukt om de emoties van de personages meer naar voren te brengen. De spanning wordt door Sylvain Neuvel constant vastgehouden, het boek wordt nooit saai en neemt zeer regelmatig een onverwachte wending. Deze serie is echt een aanrader wat mij betreft.

Recensie Slapende Reuzen

Recensie Ontwakende Goden

5. Milk and Honey – Rupi Kaur

Het laatste boek wat zeker tot mijn favorieten behoort is Milk and Honey van Rupi Kaur. Dit boek was voor mij een eerste kennismaking met poëzie en dat was zeker een fijne kennismaking. De dichtbundel snijdt veel verschillende thema’s aan waaronder liefde, familie, misbruik, liefdesverdriet, feminisme en zelfliefde. Veel uiteenlopende onderwerpen waardoor er voor iedereen wel gedichten in de bundel staan die je zullen aanspreken. De gedichten zijn over het algemeen heel kort, maar weten wel de kern te raken en komen misschien zelfs wel beter binnen omdat ze zo kort en bondig zijn. Als je graag kennis wilt maken met poëzie dan is Milk and Honey daar heel geschikt voor.

Recensie Milk and Honey

Mijn favorieten bestaan dus uit vijf totaal verschillende boeken met al overeenkomst dat ze allemaal iets hadden wat voor mij maakte dat het boeken zijn die me voorlopig nog wel even zullen bijblijven. Dit geeft ook maar weer eens duidelijk aan dat ik niet echt een favoriet genre heb en dat ik van veel verschillende boeken kan genieten.

Wat zijn jouw favoriete boeken die je las in de eerste drie maanden van dit jaar?

5 reacties op “Favoriete boeken januari t/m maart 2018

  1. Leuk om te lezen wat jouw favorieten tot nu toe zijn en waarom. Een mooi lijstje. Hoewel ik een beetje huiverig ben voor poëzie, maakt Milk & Honey me wel nieuwsgierig, vooral ook omdat je het toegankelijk noemt voor de beginnende poëzie lezer. Dus misschien ga ik dit boek nog wel een keer lezen.

    Mijn favorieten van dit jaar zijn: Defy the Stars door Claudia Gray / The Nowhere Girls door Amy Reed / The Cruel Prince door Holly Black / To Kill a Kingdom door Alexandra Christo.

    Nog een fijne avond gewenst!

    Geliked door 1 persoon

  2. Leuke blogpost. Ik vond Everless ook echt geweldig en ik kan niet wachten op het vervolg! Ik ben nog steeds benieuwd naar Milk & Honey, ik hoor daar heel veel goede verhalen over. Mijn favorieten van dit jaar zijn: The Exact Opposite of Okay, Dear Martin en All American Boys.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.