Recensie|Ontwakende Goden (Themis Files #2) – Sylvain Neuvel

Eerder dit jaar las ik het boek Slapende reuzen van Sylvain Neuvel, het eerste deel in de Themis Files. Dit was een boek waar ik in het begin erg aan moest wennen door de manier van vertellen. Het verhaal wordt in deze serie verteld door middel van interviews, logboeken en nieuwsberichten. Ik had nog nooit een boek gelezen dat op deze manier geschreven was, maar toen ik er eenmaal aan gewend was, vond ik het wel goed bij het boek passen. Slapende reuzen kreeg dan ook een hele positieve recensie van mij. Door de manier waarop dit boek eindigde, wilde ik zeker niet te lang wachten met het lezen van het vervolg, Ontwakende goden. Ik wilde namelijk heel graag weten hoe dit verhaal verder zou gaan en of ik het tweede boek net zo goed zou vinden als het eerste.

Titel: Ontwakende goden9200000079530405

 

Serie: Themis Files #2

Auteur: Sylvain Neuvel

Uitgeverij: Karakter Uitgevers

Genre: Science Fiction

Waardering: 5/5 sterren

Als kind deed Rose Franklin een verbijsterende ontdekking: een metalen hand, die diep in de aarde begraven was. Daarna stond haar leven in het teken van dit mysterie en de zoektocht naar het antwoord op de vraag: waarom lagen er overal ter wereld reusachtige metalen lichaamsdelen?

Jaren van onderzoek hebben intrigerende antwoorden opgeleverd, maar evenzoveel verwarrende vragen. Het antwoord lijkt dichterbij dan ooit als een tweede robot – veel groter dan de eerste – zich uit het niets manifesteert, midden in de binnenstad van Londen.

De mensheid zit aan de buis gekluisterd en volgt alle ontwikkelingen live. Zou dit dan het eerste contact zijn met buitenaards leven? Is dit het moment waar de mensheid meer te weten komt over de oorsprong van het universum? Als deze met een bliksemaanval zijn ware gezicht toont, breekt wereldwijd paniek uit.

20180219_105940

Negen jaar zijn voorbij sinds de gebeurtenissen in Slapende reuzen. De wereld heeft kennisgemaakt met Themis en er staat de personages uit deel 1 een nieuwe uitdaging te wachten. Themis blijkt niet de enige buitenaardse robot te zijn. Er verschijnt namelijk uit het niets een tweede robot middenin Londen en niemand weet wat daar de bedoeling van is.

Meer verdieping van de personages

In Ontwakende goden wordt het verhaal opnieuw verteld door middel van vraaggesprekken, logboeken, audio-opnames, enz. Deze manier van vertellen zorgt ervoor dat je veel verschillende personages en hun kijk op de gebeurtenissen leert kennen. Ook is dit dé manier om als lezer op verschillende plekken te kunnen zijn en soms misschien net iets meer te weten dan de personages in het boek.

Wat ik fijn vond aan dit boek is dat je de personages nog beter leert kennen. Er is natuurlijk heel wat gebeurd sinds negen jaar geleden en ik merkte echt dat de personages veranderd zijn. Ook had ik het idee dat in Ontwakende goden meer ruimte was voor de achtergrond en de gevoelens van de personages, iets wat ik in Slapende reuzen soms wel een beetje miste.

“Ik stel voor dat u naar huis gaat. Ga naar huis en zeg tegen uw dierbaren dat u van ze houdt. Zeg het tien keer, honderd keer. Doe het zolang u dat kunt. En als we dit op een of andere manier overleven, blijf het dan doen. Uiteindelijk is dat het enige wat werkelijk belangrijk is.”

Vooral de ‘naamloze vriend’ vond ik in het eerste deel heel interessant en daar wilde ik graag meer van weten. Juist omdat je zo weinig informatie over hem krijgt, wilde ik graag weten wie het nou precies is en wat hij doet. Hoewel het in het tweede deel ook nog een beetje vaag blijft wie het nou precies is, ontdek je wel veel meer over zijn achtergrond en zijn motieven.

Verrassende wendingen

Sylvain Neuvel laat het verhaal keer op keer een verrassende wending nemen. Telkens gebeuren er weer dingen die ik niet zag aankomen en waarvan ik ook niet wilde dat ze gebeurde. Het einde was, net als in Slapende reuzen, totaal onverwacht en een enorme cliffhanger waardoor ik niet kan wachten tot het derde boek verschijnt, want hoe gaat dit verder? Daar ben ik echt heel benieuwd naar.

Conclusie

Met Ontwakende goden laat Sylvain Neuvel zien dat hij in staat is om na een ijzersterk begin van de Themis Files een zo mogelijk nog beter vervolg te schrijven. In dit boek is meer ruimte voor de emoties van de personages en er gebeuren zoveel dingen die je als lezer niet ziet aankomen dat je het liefst maar door blijft lezen. Deze boeken zijn een perfecte mix tussen wetenschap, sci-fi en actie. Het einde is weer een enorme cliffhanger en ik ben dan ook zeer benieuwd of het derde deel van deze serie net zo geweldig gaat worden als zijn twee voorgangers.

4 reacties op “Recensie|Ontwakende Goden (Themis Files #2) – Sylvain Neuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.