10x boeken om cadeau te doen tijdens de feestdagen

All I want for Christmas is … BOEKEN! Het is weer die tijd van het jaar. Sinterklaas is alweer in het land en inmiddels heb ik op de radio al meerdere keren Mariah Carey voorbij horen komen. Je kunt er niet om heen dat het alweer bijna december is en december betekent voor veel mensen ook het geven en krijgen van cadeaus. Een boek is natuurlijk altijd een goed idee, maar er zijn zoveel boeken dat je soms door de boeken de boekhandel niet meer ziet. Daarom wilde ik in dit artikel tien boeken delen die ik zelf helemaal geweldig vond en dus ook enorm kan aanraden om cadeau te doen (of om op je verlanglijstje te zetten natuurlijk). Al deze boeken kregen van mij de afgelopen jaren vijf sterren en aangezien ik dat niet zo snel geef, zijn dit echt boeken die me zijn bijgebleven en die ik iedereen ook aanraad om te gaan lezen.

1. Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum – Benjamin Alire Sáenz

Als je houdt van boeken met veel actie dan ben je bij Benjamin Alire Sáenz niet aan het juiste adres. Ben je echter op zoek naar een boek met een mooie boodschap en met een prachtige schrijfstijl die bijna poëtisch is, dan is Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum een grote aanrader. Dit boek verteld het verhaal over Aristoteles en Dante die elkaar ontmoeten bij het zwembad. Op het eerste gezicht lijken ze niks met elkaar gemeen te hebben, behalve dat ze allebei vernoemd zijn naar oude filosofen, maar toch ontstaat er een vriendschap. Dankzij deze vriendschap ontdekken Ari en Dante wie ze zijn en wie ze willen worden. Een boek dat verteld wordt met een lach en een traan. Benjamin Alire Sáenz weet verschillende emoties op te roepen bij de lezer met zijn geweldige schrijfstijl en laat je echt meeleven met de personages.

Lees hier mijn recensie van Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum

2. Nooit meer – Colleen Hoover

Colleen Hoover is één van mijn favoriete auteurs en eigenlijk vind ik zo’n beetje alles wat zij schrijft geweldig. Nooit meer stijgt nog net wat meer boven de rest uit voor mij. Dit is namelijk Colleen Hoovers meest persoonlijk boek, omdat ze het gebaseerd heeft op haar eigen ervaringen met huiselijk geweld. Dit boek gaat over Lily die verliefd wordt op de knappe neurochirurg Riley. De opbloeiende relatie tussen hen roept bij Lily herinneringen op aan haar eerste liefde Atlas. Als hij ineens weer in haar leven verschijnt, dreigt alles waar ze zo hard voor heeft gevochten in elkaar te storten en moet ze er alles aan doen om er voor te zorgen dat haar toekomst geen herhaling wordt van het verleden. Nooit meer is weer net een tikkeltje anders dan de andere boeken van Colleen Hoover, want hoewel er nog steeds veel aandacht is voor romantiek ligt de focus op het veel heftigere en belangrijkere onderwerp huiselijk geweld, waardoor je het verhaal soms met een brok in je keel leest.

Lees hier mijn recensie van Nooit meer.

3. Staalhart (Wrekers #1) – Brandon Sanderson

Voor de fantasyliefhebbers is er Brandon Sanderson. Wat mij betreft misschien wel de beste schrijver van fantasyboeken. In ieder geval is hij de koning van de worldbuilding. De werelden die hij in zijn boeken creëert zijn altijd enorm uitgewerkt en kloppen tot in de details. Zo ook in zijn YA-serie Wrekers, waarvan Staalhart het eerste deel is. Deze serie gaat over mensen die ineens superkrachten ontwikkelden. Helaas kregen deze zogenaamde Epics niet alleen een gave, maar ook een enorme wil om dingen te vernietigen. Iedereen is bang voor ze en niemand durft ze te lijf te gaa. Behalve De Wrekers. Zij hebben als missie om de Epics uit te schakelen. David, de hoofdpersoon in het boek, is vastbesloten op De Wrekers op te sporen en samen met hen de tiran Staalhart, die over de Epics heerst, te vermoorden. Hij is namelijk verantwoordelijk voor de dood van Davids vader en hij wil wraak. Klein probleem: Staalhart staat er om bekend onsterfelijk te zijn. Staalhart is een fijn fantasyboek met een geweldige worldbuilding, veel actie en een hoofdpersoon die te pas en te onpas met bizarre metaforen loopt te strooien.

Lees mijn recensie van Staalhart hier.

4. The Hate U Give – Angie Thomas

The Hate U Give is misschien wel het beste boek dat ik dit jaar gelezen heb. Het is in ieder geval het belangrijkste. Ik ben er ook van overtuigd dat dit Young Adult-boek thuishoort op de literatuurlijsten van alle middelbare scholen, maar ook als je die leeftijd al lang gepasseerd bent is dit boek echt een aanrader om te gaan lezen. Het boek draait om racisme en de Black Lives Matter-beweging en of je nu jong, oud, wit of zwart bent, ik denk dat iedereen een goede boodschap uit dit boek kan halen. The Hate U Give gaat over de zestienjarige Starr die haar beste vriend Khalid voor haar ogen neergeschoten ziet worden door een politieagent. Hij had geen wapen op zak, maar was volgens de politie ‘vermoedelijk’ een drugsdealer. Starr moet met dit verlies en met haar woede zien om te gaan in de twee werelden waarin ze leeft. De ‘zwarte’ buurt waarin ze woont en de school vol rijkeluiskindjes waar ze iedere dag naar school gaat. Een groot contrast, want in haar buurt is iedereen bezig met in opstand komen tegen de politie terwijl op haar school vooral het idee heerst dat Khalid ‘het wel verdiend zal hebben’. Starr voelt zich vast zitten tussen deze twee werelden en beseft zich steeds meer dat het tijd wordt dat ook zij haar stem laat horen.

Lees hier mijn recensie van The Hate U Give.

5. Het laatste rijk (Mistborn #1) – Brandon Sanderson

Noem ik gewoon nog een keer een boek van Brandon Sanderson? Ja waarom niet. Ook de Mistborn-serie is namelijk geweldig en kan echt niet ontbreken in dit lijstje met cadeautips. Hoewel deze serie echt uit enorme dikke boeken bestaat en het aan het begin van Het laatste rijk best wel lastig is om in het verhaal te komen, kan ik deze boeken alleen maar heel erg aanraden. De serie gaat over een rijk waarin het al duizend jaar as regent. Hierdoor heerst er grote armoede onder de Skaa die al die tijd al onderdrukt worden door de Opperheer. Inmiddels is alle hoop op een betere toekomst verdwenen, maar dan ontdekt Skaa-halfbloed Kelsier dat hij over de krachten van de Nevelaars (over het algemeen alleen edelen) beschikt: hij kan krachten aan metalen onttrekken. Hiermee kan hij ten strijden trekken om de Opperheer ten val te brengen en hij staat daarin niet alleen. Hij vindt bijstand van andere Ertsmagiërs en kruist het pad met Vin, ook een Skaa-halfbloed, die over krachten beschikt waar ze zelf het bestaan niet van afwist. En zij zou wel eens een grote rol kunnen gaan spelen in het ten val brengen van de Opperheer. Het laatste Rijk is een spannend boek, met een geweldige worldbuilding en bovendien hele verrassende plottwists die je echt niet ziet aankomen.

6. Duizend Schitterende zonnen – Khaled Hosseini

Duizend Schitterende zonnen is een prachtige roman waarin Hosseini je meesleept in de Afghaanse geschiedenis, de toestand in vluchtelingenkampen, het verdriet na het verliezen van een familielid en de rechten van vrouwen die enorm ingeperkt worden op het moment dat de Taliban Kabul inneemt. Dit boek is echt een van de beste boeken die ik ooit gelezen heb. Het gaat over heftige onderwerpen, maar door de fantastische schrijfstijl is het een echte pageturner, die je maar moeilijk weg kunt leggen als je er eenmaal in begonnen ben. Ik las dit boek twee keer en vond het tijdens het herlezen mogelijk nog beter dan de eerste keer dat ik het las.

Lees hier mijn recensie van Duizend Schitterende zonnen.

7. De cirkel (Engelsfors #1) – Mats Strandberg & Sara B. Elfgren

Een boekenserie die wat mij betreft echt te weinig aandacht krijgt is Engelsfors. Dit is een geweldige Zweedse YA-fantasyserie. Je hoort en leest hier echter maar weinig over en dat vind ik jammer, want de boeken verdienen echt wel wat meer aandacht. De cirkel verteld het verhaal van Minoo, Rebecka, Vanessa, Anna-Karin, Linnéa en Ida. Op het eerste oog hebben deze zes meiden niks met elkaar gemeen. Totdat zij op een nacht, wanneer de maan mysterieus rood kleurt, allemaal naar een afgesloten park worden geleid. Ze weten geen van alle hoe ze daar zijn gekomen en waarom ze daar zijn, maar ze ontdekken al snel dat ze zonder elkaar niet kunnen overleven. Ze ontdekken dat ze bijzondere gaven  hebben en dat er een eeuwenoud kwaad in Engelsfors schuilt. Volgens een voorspelling zijn zij de uitverkorenen die het kwaad moeten verslaan. Alleen als ze samenwerken kunnen ze het kwaad verslaan. Het fijne aan dit boek is dat de spanning continu wordt vastgehouden en er niet echt sprake is van hoofdstukken waarin weinig gebeurd. Daardoor blijf je maar doorlezen en heb je het boek binnen no-time uit.

Lees mijn recensie van De cirkel hier.

8. Slapende reuzen (Themis Files #1) – Sylvain Neuvel

Slapende reuzen is wel echt een boek dat je of helemaal geweldig of helemaal niks vindt. Het verhaal wordt namelijk op een bijzondere manier verteld. Niet door middel van een gewoon lopend verhaal, maar door middel van nieuwsberichten, onderzoeksrapporten, audio-opnames, dagboekfragmenten, etc. Dit is zeker aan het begin wel even wennen, maar het heeft ook wel iets dat het boek echt anders maakt dan andere boeken. Bovendien is het verhaal ook erg tof. Er worden namelijk mysterieuze voorwerpen gevonden, zoals een grote metalen hand, die na verschillende onderzoeken niet van aarde afkomstig blijken te zijn. Een team bestaande uit verschillende onderzoekers uit verschillende disciplines probeert het raadsel achter de hand te ontrafelen en dan ontdekken ze nog meer lichaamsdelen, maar als de stukjes van de puzzel in elkaar beginnen te vallen, is de vraag of ze niet met iets te maken hebben dat de aarde zou kunnen vernietigen. Een interessant verhaal met een bijzondere vertelwijze, dat je wel moet liggen, maar als dat het geval is, is dit echt een geweldig boek.

Lees hier mijn recensie van Slapende reuzen.

9. Het meisje en de Alchemist (Everless #1) – Sara Holland

Het eerste deel van Everless was vorig jaar één van mijn favoriete boeken. Het boek gaat over een wereld waar tijd letterlijk geld is. In Sempera zit tijd namelijk in je bloed en dat kan worden omgezet in munten. Een heel origineel concept dat in het boek ook nog eens ontzettend goed is uitgewerkt. Jules, de hoofdpersoon van dit boek, leeft in deze wereld en de tijd van haar vader is bijna op. Om meer tijd te verdienen, besluit ze te gaan werken op Everless, de plek waar ze is opgegroeid. Daar ontdekt ze steeds meer over Everless en over zichzelf. Dit was echt een boek waarin je maar door wilde lezen en waarin aan het einde één van de beste plottwists zit die ik ooit in een boek ben tegengekomen. Ik was aan het einde van het boek meteen heel benieuwd naar het vervolg, maar ik heb daarover al zoveel mindere recensies voorbij zien komen, dat ik het nog steeds niet heb aangedurfd om daarin te beginnen. Everless was in ieder geval geweldig en kan ik iedereen aanraden om te lezen. Zeker als je houdt van een goed fantasyboek.

Lees hier mijn recensie van Everless.

10. De engelenmaker – Stefan Brijs

De engelenmaker las ik ooit op aanraden van mijn docente Nederlands in 6 VWO. Ik vond het boek toen geweldig (één van de twee boeken die ik daadwerkelijk met plezier las voor mijn lijst) en sindsdien raad ik het boek ook aan veel mensen aan om te lezen. Het is soms misschien een beetje een vreemd boek, maar ook een boek over een enorm interessant onderwerp: klonen. In De engelenmaker keer dokter Victor Hoppe na twintig jaar weer terug naar zijn geboortedorp Wolfheim. De dorpsbewoners zijn nogal argwanend. Vooral omdat hij ook een paar weken oude drieling bij zich heeft, die bijna nooit buiten gezien worden. Al snel komen de dorpsbewoners tot het besef dat de kinderen ernstig ziek zijn, maar wat er echt met hen aan de hand is dat had niemand ooit kunnen vermoeden… Dit boek is typisch zo’n boek waar pas aan het eind echt alle puzzelstukjes in elkaar vallen en dan blijkt alles ook nog te kloppen. Toen ik het boek vorig jaar herlas, vielen me nog veel meer details op en bleek het boek nog beter in elkaar te zitten dan ik al dacht. Een enorme aanrader. Misschien wel een mooi cadeau voor iemand die nog boeken zoekt om voor de lijst te lezen en net als ik destijds het aanbod waar je uit mag kiezen, maar stom vindt.

Lees hier mijn recensie van De engelenmaker.

Welk boek raad jij aan om cadeau te geven?

3 reacties op “10x boeken om cadeau te doen tijdens de feestdagen

  1. Ik vind sowieso dat een boek bij de ontvanger moet passen. En op de een of andere manier heb ik daar een neus voor, zelfs bij niet-lezers. Succesnummers van de afgelopen tijd: Een Keukenmeidenroman van Katrynn Stocket, De Nieuwe Collega van Tammy Cohen, De Verborgen Universiteit van Natalie Koch en De Vallei van Krystyna Kuhn.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.