Recensie: Vlammenwerper – Brandon Sanderson

In de zomervakantie las ik Staalhart en zoals ik gewend was van Brandon Sanderson was dit echt een boek met veel actie en humor en ook nog eens ontzettend goed geschreven. Brandon Sanderson is niet voor niks één van mijn favoriete schrijvers. En ja, ik keek dus ontzettend uit naar Vlammenwerper. Waarom ik er dan nog best lang over deed om dit boek te lezen? Nou ja, misschien is mijn TBR lijst ietsje te lang, ietsje maar hoor. Maar ik las dit boek eindelijk en had het binnen twee dagen uit, terwijl ik eigenlijk aan allerlei deadlines moest voor mijn studie. Maar ja, lezen is natuurlijk veel leuker. Benieuwd wat ik van dit tweede deel van de Wrekers-serie vond? Lees dan snel verder!

Titel: Vlammenwerper
Serie: Wrekers #2
Auteur: Brandon Sanderson
Uitgeverij: Uitgeverij Q
Genre: Young Adult, Fantasy
Aantal bladzijden: 416
Waardering: 5/5 sterren

Tien jaar geleden verscheen Calamity aan de hemel en ontwikkelden sommige mensen ineens bijzondere krachten. Deze zogeheten ‘Epics’ kregen niet alleen een gave, maar ook een onstilbare honger naar macht en destructie. Niemand durft de Epics een strobreed in de weg te leggen. Niemand, behalve de Wrekers. Die geheimzinnige groep heeft al meerdere onverslaanbaar geachte Epics uitgeschakeld.

David wil de Hoge Epic Vlammenwerper opsporen. Het gerucht gaat dat die in Babilar is, het voormalige Manhattan. Babilar wordt geregeerd door de mysterieuze Regalia. Het binnendringen van de stad onder het juk van een tiranieke Epic is een levensgevaarlijke missie. David is vastberaden Regalia te trotseren. Hij moet en zal Vlammenwerper vinden, zelfs als hij het met de dood moet bekopen.

Vlammenwerper begint zoals we geëindigd zijn in Staalhart: met heel veel actie. Gelijk aan het begin van het boek val je gelijk midden in de actie. Van even rustig opwarmen in het boek is geen sprake en dat is fijn, want zo zat ik meteen weer helemaal in het verhaal. Ik merkte aan het begin van het boek wel dat ik een beetje de details uit Staalhart was vergeten en dat ik bij sommige dingen niet meer helemaal wist waar het over ging. Gelukkig kwam alles wel weer terug naarmate ik in het boek vorderde.

“Daar moeten we voortdurend van uitgaan en met de voortdurende angst die dat oplevert moeten we zien te leven.”

De actie van het begin is in het hele boek terug te vinden. Er is eigenlijk geen saai stuk te bekennen in het hele boek. Je rolt van de ene gebeurtenis in de andere. Wat maakte dat ik steeds maar door wilde blijven lezen.  In dit boek verruilen we Newcago voor Babilar en die stad is zo compleet anders dan Newcago is. Het is echt heerlijk om de beschrijvingen van deze stad te lezen en de stad zit zo ingenieus in elkaar. Ik was echt blij dat bijna het hele boek zich in deze stad afspeelde.

“Nou ja, hersenen en hartstocht gaan nou eenmaal niet altijd samen. Eigenlijk is het misschien zelfs omgekeerd: hoe minder hersenen, hoe meer hartstocht en vice versa.”

Een van de belangrijkste redenen dat ik deze serie zo ontzettend goed vind, is David. De awkwardheid van dit personage is zo goed neergezet en ik heb zeker weer heel vaak moeten lachen om de metaforen die door David worden verzonnen, want die zijn allemaal weer stuk voor stuk geweldig. Ook de scenes tussen Megan en David zijn heerlijk om te lezen. Vooral Davids awkward flirtpogingen zijn echt lachwekkend en misschien wel een beetje herkenbaar. Hoewel iemand een aardappel noemen en dat als een compliment zien, zo erg ben ik nou ook weer niet.

“Ik moest iets zeggen. Iets romantisch! Iets waarmee ik haar volkomen zou overdonderen. ‘Je bent net een aardappel!’ riep ik haar na. ‘In een mijnenveld.'”

Vlammenwerper is echt de perfecte combinatie tussen actie en humor. De humor is goed aanwezig, maar overheerst niet. Wat ook niet zou passen in dit boek, want de gebeurtenissen die de Wrekers meemaken zijn meestal helemaal niet om te lachen. Voeg aan deze actie en humor nog een beetje romantiek toe en er ontstaat weer een prachtig boek van Sanderson dat net zo goed in elkaar zit qua plot, schrijfstijl en plottwists als de andere boeken die ik van hem gelezen heb. Ik kan echt niet wachten om in Calamity te beginnen!

“En… eerlijk gezegd hield ik van haar. Ondanks alles – ondanks mijn vragen, ondanks het gevoel dat ze me verraden had – hield ik van haar.”

Heb jij Vlammenwerper al gelezen?

 

 

5 reacties op “Recensie: Vlammenwerper – Brandon Sanderson

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.