Recensie|Onverminderd (Flight & Glory #1) – Rebecca Yarros

“Ik had de deur opengedaan naar een hevige brand die mijn hele familie zou uitroeien.”

Titel: Onverminderd

Serie: Flight & Glory #1

Auteur: Rebecca Yarros

Uitgeverij: Zomer & Keuning

Genre: New Adult

Waardering: 5/5 sterren

Ember krijgt in korte tijd twee dramatische gebeurtenissen te verwerken: haar vader, een militair arts, is gesneuveld in Afghanistan en kort daarna, als ze al kwetsbaar is, vindt ze haar vriend Riley in bed met haar roommate. Ember vindt steun bij Josh, de ijshockeycoach van haar broertje. Ze kijkt wel uit om zich meteen in een nieuwe relatie te storten… Maar wat is erger: de onzekerheid van een leven met Josh of een leven zonder hem?

25962765

Aan Onverminderd van Rebecca Harris begon ik met best wel hoge verwachtingen. Ik had namelijk al in meerdere recensies gelezen dat het een heel erg emotioneel boek is en dat bij meerdere lezers al bij de eerste paar bladzijden de tranen in de ogen stonden. Dit schept natuurlijk wel een verwachting en of die verwachting voor mij waargemaakt werd, lezen jullie vandaag in deze recensie.

Onverminderd begin inderdaad enorm emotioneel. De heftige gebeurtenis waar Ember en haar familie mee te maken krijgen, ze krijgt te horen dat haar vader tijdens een uitzending naar Afghanistan is omgekomen, in combinatie met de levendige schrijfstijl van Rebecca Yarros zorgt ervoor dat je inderdaad niet anders kan dan al na het eerste hoofdstuk met tranen in je ogen zit. Best bijzonder dat een auteur dat al zo snel in het boek lukt. Zelfs als ik al een heel boek met personages mee leef, gebeurd het zelden dat ik aan het einde van het boek in tranen ben, maar dit boek lukte dat al na tien bladzijden. Doordat ik in het eerste hoofdstuk al zo enorm met Ember meeleefde, had ik totaal geen moeite om me de rest van het boek in te leven. Soms voelde de emoties van Ember zo echt dat het voelde alsof ik alles wat zij meemaakte zelf ook meemaakte.

“Sommige dromen zijn niet dood, ze staan alleen in de ijskast. Ik wil dat je alle mogelijkheden overweegt en er niet bang voor bent. Wat ik nog liever wil dan dat je bij me bent, is dat je gelukkig bent.”

Het boek geeft een goed beeld van hoe verschillend iedereen met rouw omgaat: een moeder die zich helemaal afsluit, een zusje dat gaat rebelleren, een broertje dat bijna nog te jong is om te beseffen wat er gebeurd, een oma die dit alles al een keer meegemaakt heeft en dan Ember die haar eigen verdriet compleet aan de kant schuift om voor haar familie te zorgen. Dit zorgt voor een hoop verschillende personages die je door het hele boek heen ziet groeien en langzaamaan het verdriet ziet verwerken.

Mijn favoriete personage uit Onverminderd is denk ik wel Josh. Hoezeer Ember ook probeert om hem op afstand te houden en hoe rot ze ook tegen hem doet, Josh geeft nooit op en is er altijd voor Ember als ze hem nodig heeft, zelfs als ze dat zelf misschien nog niet helemaal doorheeft. Bovendien is het fantastisch hoe hij voor Gus, Embers zevenjarige broertje, zorgt. Riley vond ik daarentegen vanaf het begin al verschrikkelijk. Hij laat Ember totaal zitten op het moment dat haar vader overlijd, omdat hij de hele situatie ‘ongemakkelijk’ vind. Nee, geef mij dan maar Josh die er altijd voor Ember is, wanneer en waarvoor dan ook.

“Ik vroeg me af of het altijd zo zou blijven met hem. Of we altijd zoveel zouden lachen en of de vonken ervan af zouden blijven spatten, met genoeg liefde erdoorheen om van te smelten.”

Onverminderd is één van de beste boeken die ik dit jaar gelezen heb. De fantastische schrijfstijl van Rebecca Yarros en het heftige begin zorgen ervoor dat je vanaf bladzijde een ontzettend meeleeft met alle personages en dat je hoopt dat aan het einde alles weer een beetje goed komt voor hen. Al deze diverse personages die allemaal een enorme groei doormaken en die allemaal verschillende tegenslagen krijgen te verwerken, sluit je tijdens het lezen in je hart en gaan een beetje voelen als familie.

 

4 reacties op “Recensie|Onverminderd (Flight & Glory #1) – Rebecca Yarros

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.