Recensie|Milk and Honey – Rupi Kaur

Milk and Honey is zo’n boek dat je op Instagram regelmatig voorbij ziet komen. Niet zo gek ook, want de cover is echt heel erg fotogeniek. Doordat ik het boek zo vaak voorbij zag komen, werd mijn interesse voor Milk and Honey gewekt, al lees ik eigenlijk nooit poëzie. Deze bundel leek mij echter wel heel geschikt om hier eens mee te beginnen en vandaag kunnen jullie lezen wat ik van dit boek van Rupi Kaur vond.

Titel: Milk and Honey

Auteur: Rupi Kaur

Uitgeverij: Createspace

Genre: Poëzie

Waardering: 4.5/5 sterren

The book is divided into four chapters, and each chapter serves a different purpose. Deals with a different pain. Heals a different heartache. Milk and Honey takes readers through a journey of the most bitter moments in life and finds sweetness in them because there is sweetness everywhere if you are just willing to look.

20180227_164738

Ik moet zeggen dat ik het best lastig vind om een recensie te schrijven over Milk and Honey. Waar het ene gedicht me namelijk heel erg aansprak, had ik met het volgende weer helemaal niks en dat maakt het lastig om een eenduidige recensie te schrijven over dit boek. Toch ga ik dat proberen, want ik heb zeker wel genoeg te zeggen over dit boek.

Belangrijke onderwerpen

Het boek Milk and Honey is onderverdeeld in vier delen: the hurting, the loving, the breaking en the healing. Binnen deze vier concepten worden heel verschillende soort onderwerpen besproken. Thema’s als liefde, misbruik, feminisme, zelfliefde en body positivity. Heel uiteenlopende onderwerpen dus, waardoor er voor bijna iedereen denk ik wel gedichten in deze bundel staan die je aanspreken en waar je jezelf in herkent.

Het eerste deel, the hurting, draait veel om familie-issues en over verkrachting en misbruik. Best een heftig begin van de bundel meteen, maar deze onderwerpen zorgen wel voor hele sterke gedichten die hard binnenkomen. Het tweede deel, the loving, is wat dat betreft een stuk luchtiger, vrolijker en positiever. Hier draaien de gedichten om liefde en seksualiteit. In dit gedeelte zaten ook een hoop van mijn favoriete gedichten van deze bundel, omdat er veel gevoelens beschreven werden waar ik me helemaal in in kon leven. Daarna worden de gedichten in het derde deel weer wat droeviger, omdat daar vooral het thema liefdesverdriet centraal staat. In het laatste deel, the healing, wordt het allemaal weer een stuk positiever en misschien worden hier wel de belangrijkste thema’s uit de bundel aangehaald. Rupi Kaur richt zich hier vooral erg op feministische aspecten en op het feit dat iedere vrouw mooi is op haar eigen manier. Uit de gedichten merk je dat dit ook onderwerpen zijn waar zij echt voor staat en dat kwam ook heel duidelijk over op mij als lezer.

Toegankelijke stijl

Bij een gedichtenbundel is de verwachting misschien dat het heel zwaar en moeilijk te lezen is. De gedichten van Rupi Kaur zijn juist meestal heel kort en het Engels is ook heel prima te begrijpen als je niet een hele grote ster bent in het lezen van Engelse teksten. Alles is heel begrijpelijk en hoewel de gedichten vaak kort zijn, komt de boodschap die Rupi Kaur wil overbrengen wel luid en duidelijk naar voren. Juist het feit dat de boodschap zo kort en bondig wordt gebracht, maakt dat het misschien wel veel harder binnenkomt.

Sommige gedichten worden ook begeleidt door afbeeldingen die door de auteur gemaakt zijn. Hoewel de tekeningen vaak heel mooi zijn, vond ik niet dat ze echt een hele grote bijdrage leverde aan de tekst verder. Ik had de tekeningen niet gemist als ze er niet waren geweest, maar het stoort ook niet dat ze er wel bij staan.

Conclusie

Milk and Honey is een dichtbundel die heel toegankelijk is, ook voor lezers die normaal niet zo snel een dichtbundel zouden oppakken. Door de uiteenlopendheid van de thema’s die worden aangesneden, zijn er voor bijna iedereen wel gedichten te vinden in deze bundel die je zullen aanspreken. Bovendien is de schrijfstijl van Rupi Kaur heel fijn om te lezen en door de bondigheid van de gedichten komt de boodschap extra binnen. Milk and Honey kan ik iedereen aanraden om te gaan lezen. Voor mij stonden er genoeg gedichten in die mij aanspraken, ik bleef maar plakkertjes plakken bij gedichten die ik mooi vond, en ik zou ze het liefst allemaal nog een keer voor de eerste keer lezen.

20180305_105210

6 reacties op “Recensie|Milk and Honey – Rupi Kaur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.