Recensie | De engelenmaker – Stefan Brijs

Jaren geleden las ik op de middelbare school voor mijn literatuurlijst De engelenmaker van Stefan Brijs. Mijn toenmalige lerares Nederlands raadde dit boek toen aan mij aan, omdat ze dacht dat ik dit boek wel zou kunnen waarderen. Daar kreeg ze gelijk in, want De engelenmaker was een van de weinige boeken die ik daadwerkelijk met plezier voor mijn lijst las. Als ik een lijstje met mijn favoriete boeken moet maken, komt dit boek daar nog steeds altijd in terug. Ik was benieuwd of ik het boek als ik het zo’n zes à zeven jaar later weer zou herlezen nog steeds zo goed zou vinden. Bovendien ontbrak er van dit boek nog een recensie op Bookalicious Journey en dat kan natuurlijk eigenlijk niet van één van je favoriete boeken. Vandaag kunnen jullie dus lezen of ik dit boek nog steeds zo goed vind en waarom ik het een goed boek vind.

Titel: De engelenmaker

Auteur: Stefan Brijs

Uitgeverij: Atlas Contact

Genre: Literatuur, roman

Waardering: 5/5 sterren

Op 13 oktober 1984 keert na een afwezigheid van bijna twintig jaar Doktor Victor Hoppe terug naar zijn geboortedorp Wolfheim, vlak bij het drielandenpunt in de buurt van Vaals en Aken. De bekrompen dorpelingen reageren argwanend op zijn komst, zeker als blijkt dat hij drie kinderen van een paar weken oud bij zich heeft: een identieke drieling met een schrikwekkende afwijking. Na enkele bijzondere genezingen wordt de dokter toch aanvaard in het dorp en gestaag groeit zijn populariteit. Zijn kinderen zijn echter zelden te zien en dat voedt de geruchten. Langzaam groeit het besef dat ze alle drie ernstig ziek zijn. Maar er blijkt meer aan de hand, niet alleen met de kinderen, ook met de dokter zelf die, gegijzeld door zijn verleden, een beslissing neemt die hem onsterfelijkheid moet bezorgen.

9200000040302107

In De engelenmaker keer dokter Victor Hoppe na twintig jaar weer terug naar zijn geboortedorp Wolfheim. De dorpsbewoners zijn nogal argwanend. Vooral omdat hij ook een paar weken oude drieling bij zich heeft, die bijna nooit buiten gezien worden. Al snel komen de dorpsbewoners tot het besef dat de kinderen ernstig ziek zijn, maar wat er echt met hen aan de hand is dat had niemand ooit kunnen vermoeden…

Alle puzzelstukjes passen in elkaar

Het boek De engelenmaker voelt gedurende het hele boek een beetje aan als een soort thriller, maar dan wel met een diepere boodschap. Continu wil je als lezer niks andere weten dan wat er met de kinderen van Victor Hoppe aan de hand is. Aangezien ik het boek nu herlas, wist ik de grote lijnen natuurlijk al, maar veel details bleek ik vergeten te zijn, daarom was het verhaal soms toch weer een verrassing.

Het boek is opgedeeld in drie delen. In het eerste deel wordt omschreven hoe de terugkeer van Victor Hoppe in Wolfheim verloopt en vooral hoe de dorpsbewoners hier over denken. Het tweede deel geeft een inzicht in de jeugd van Victor en hoed zijn wetenschappelijke carrière verlopen is. In het derde deel gaat het verhaal naar zijn ontknoping toe en komen alle puzzelstukjes uit de rest van het boek samen.

Verschillende personages komen aan het woord in het boek. Elk van deze personages draagt op zijn eigen manier bij aan het verhaal. Ze spelen allemaal een belangrijke rol en geven inzicht in hoe Victor Hoppe is als persoon en in zijn werk. Elke gebeurtenis, groot of klein, vormt een bouwsteen voor het verhaal en uiteindelijk vallen ze aan het einde allemaal op zijn plaats. Hoe ingenieus het verhaal in elkaar zit en hoe goed er nagedacht is over De engelenmaker valt nog meer op als je het verhaal herleest. Alles valt perfect op zijn plek en elk detail klopt

Verschillende thema’s worden aangesneden

Victor Hoppe is een bijzonder persoon. Hij werkt het liefst alleen en sociale contacten gaan hem niet goed af. Hierdoor wordt hij door de buitenwereld vaak als raar gezien. Het woord emotie komt niet in het woordenboek van dokter Hoppe voor en dit zorgt ervoor dat hij met zijn experimenten heel ver durft te gaan. Misschien wel te ver. Dit zorgt ervoor dat je je als lezer continu afvraagt hoe ver je eigenlijk mag gaan voor de wetenschap. Wetenschap en ethiek zijn dan ook belangrijke thema’s in De engelenmaker. Daar komt ook nog het thema religie bij. Geloof heeft namelijk een grote rol gespeeld in de jeugd van Victor en dit is ook bepalend geweest voor hoe Victor tegen bepaalde zaken aankijkt. Waar religie en wetenschap volgens veel mensen toch vaak tegenover elkaar staan, gaan deze twee voor Victor Hoppe hand in hand.

Conclusie

De engelenmaker is een boek dat erg goed in elkaar zit. Alle details kloppen en het is duidelijk dat Stefan Brijs heel goed over het verhaal heeft nagedacht. Het boek zit bomvol interessante thema’s die de lezer ook aan het denken zetten. Bovendien leest het boek enorm snel, omdat je niks liever wilt dan weten wat er met de kinderen van de dokter aan de hand is. Een interessante roman die alleen maar nog beter in elkaar blijkt te zitten als je het herleest.

 

 

5 reacties op “Recensie | De engelenmaker – Stefan Brijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.