Recensie | Sterrenstof – Krystal Sutherland

Sterrenstof is een boek waar ik al heel veel goede verhalen over had gehoord, maar dat me in eerste instantie niet echt trok. Ik heb niet zo heel veel met Young Adult boeken die voornamelijk om de liefde draaien, omdat het voor mijn gevoel steeds meer van hetzelfde is. Toch kon ik het boek niet laten liggen toen ik laatst in de bieb was. Door alle goede verhalen waren mijn verwachtingen van dit boek wel heel hoog. En dat is gevaarlijk, want een boek kan dan alleen nog maar tegenvallen. Toch? Nou dat geldt wat betreft mij niet voor Sterrenstof. Dit boek heeft mij echt heel erg positief weten te verrassen.

Titel: Sterrenstof

Auteur: Krystal Sutherland

Uitgeverij: Young & Awesome

Aantal bladzijden: 256

Genre: Young Adult, Contemporary, Romantiek

Waardering: 5/5

Henry is nooit verliefd geweest. Tot Grace aan het begin van het examenjaar bij hem op school komt. Grace is vreemd. Ze draagt jongenskleren. Ze loopt met een kruk. Ze zegt nee tegen het hoofdredacteurschap van de schoolkrant, waar Henry al jaren van droomt. Het is overduidelijk dat Grace een groot verdriet met zich meedraagt. En toch. Henry wordt verliefd op haar. Tot over zijn oren, met open ogen, met alle kans op een gebroken hart. Want als je geen risico durft te nemen voor de liefde van je leven… wanneer dan wel?

Wauw wat een verrassend boek is dit. Echt totaal anders dan andere Contemporary Young Adult boeken die ik gelezen heb. Het begin was wel even inkomen, maar na 50 bladzijden zat ik helemaal in het boek en wilde ik het boek het liefst in één ruk uitlezen.

“Dit is beslist geen verhaal over liefde op het eerste gezicht.
Maar het is wel een liefdesverhaal.
Nouja min of meer.”

Zoals de achterflap van het boek al zegt, is dit geen boek over liefde op het eerste gezicht. Henry is nog nooit verliefd geweest, maar dan ontmoet hij de mysterieuze Grace. Henry wordt verliefd op haar, maar Graces heeft een verleden dat ze met zich meedraagt. En dat maakt de hele band tussen Henry en Grace enorm gecompliceerd.

Wat ik zo fijn vind aan dit boek is dat het eindelijk, in tegenstelling tot veel andere Young Adult boeken, laar zien hoe ingewikkeld de liefde eigenlijk kan zijn. Dit is veel realistischer dan al die liefde op het eerste gezicht verhalen die allemaal goed aflopen. Hoe vaak komt het in het echte leven nou voor dat liefde zo gemakkelijk is? Bijna nooit toch.  En eindelijk is er dan een boek dat wel de moeilijke kanten belicht: hoe rot het voelt als liefde niet beantwoord wordt, alle onzekerheden die bij verliefdheid komen kijken, dat het soms ook heel ingewikkeld kan zijn als twee mensen elkaar leuk vinden en dat het niet altijd goed afloopt. Ik vind de hele achterliggende boodschap van dit boek ook heel mooi. Dat als liefde niet lang duurt en niet goed afloopt, dit niet betekent dat het niet echt was. Deze quote uit het boek is ook echt heel mooi:

“Liefde hoeft geen leven lang te duren om echt te zijn. Alles gaat voorbij, zelfs liefde. Soms pas als iemand sterft, maar soms al eerder. Het mooiste liefdesverhaal is niet per se dat van twee mensen die hun hele leven samen hebben doorgebracht. Het kan net zo goed een liefde zijn van twee weken, twee maanden of twee jaar, die heviger, intenser en geweldiger is geweest dan welke dan ook. Mislukte liefde bestaat niet. In de hersenen ziet alle liefde er hetzelfde uit.”

Zoals ik al zei, was het wel even moeilijk in het verhaal komen. De personages en de schrijfstijl zijn even wennen, maar na een tijdje sluit je de personages echt in je hart. De personages zijn stuk voor stuk geweldig. Ik had soms het gevoel dat ik zelf Henry was en voelde alles wat hij ook voelde. Als hij verliefd was, was ik verliefd. Was Henry’s hard gebroken, dan voelde ik dat zelf even hard. En dan Grace. Vanaf het moment dat zij Henry’s leven binnen wandelt, wil je niks liever dan weten wat voor verhaal zij met zich meedraagt. En op het moment dat het antwoord op die vraag komt dan raakt dat je diep. Daarnaast is Sadie, de twaalf jaar oudere losgeslagen hoogbegaafde zus van Henry, echt geweldig. Ze lijkt soms een beetje raar, maar als het erop aankomt staat ze wel klaar voor Henry om hem te steunen en te helpen. De vriendschap tussen Henry, Lola en Murray is ook geweldig omschreven. Ze steunen elkaar door dik en dun, maar dit alles wel met een flinke dosis sarcasme. Daar hou ik van.

Ik vind het heel origineel dat dit boek eens een keer vanuit het oogpunt van een jongens is geschreven. Dit is echt heel fijn voor mensen die niet zo van de zoetsappige liefdesverhalen zijn, want het verhaal is dan toch iets minder gezwijmel dan dat meestal het geval is bij een vrouwelijk hoofdpersonage. Ik kon mezelf ook best wel goed identificeren met Henry, vooral door zijn liefde voor schrijven.

“Omdat het een hoop gedoe is, als je iemand leuk vindt. Je hersens maken overuren, de radertjes ratelen rond tot de olie van je gedachten opgebrand is en je hoofd in vuur en vlam staat. Vuur dat zich verspreidt naar je borst, dat je longen schroeit en je hart verandert in gloeiend as. En net wanneer je denkt dat de vlammen alles behalve je skelet verteerd hebben, springt de vonk van je botten en verwoest niet alleen je vlees maar je hele leven.”

Dit boek is echt een emotionele rollercoaster. Je voelt je als lezer echt Henry. Het verhaal is origineel, de personages zijn geweldig, het boek heeft een geweldige boodschap en aan het einde van het boek loop je als lezer over van emoties over dit boek. Dit boek heeft me zeker niet teleurgesteld. Ik ben blij dat ik het toch heb opgepakt, want dit is zonder twijfel nu al één van de beste boeken die ik dit jaar gelezen heb.

“Oké, ze was beschadigd en verdrietig, en een van ons zou er vast aan onderdoor gaan. Maar sommige dingen zijn het gewoon waard om voor te vechten, toch?”

5 reacties op “Recensie | Sterrenstof – Krystal Sutherland

  1. Pingback: Week diary #16

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.