Recensie|Everless (Everless #1) – Sara Holland

Naar het boek Everless van Sara Holland keek ik echt enorm uit.  Het verhaal klinkt zo tof en Blossom Books heeft mij nog nooit teleurgesteld met hun boeken. Mijn verwachtingen waren dus torenhoog en nadat ik de afgelopen weken alleen maar hele positieve recensies voorbij zag komen, werden die verwachtingen alleen nog maar hoger. Ik kon dus niet wachten om aan Everless te beginnen en toen ik begonnen was, las ik het boek binnen twee dagen uit. Zijn al mijn verwachtingen uitgekomen? Of viel het boek toch een beetje tegen? Vandaag schrijf ik er alles over in deze recensie.

Titel: Everless, het meisje en de alchemist92000000872998821

Serie: Everless #1

Auteur: Sara Holland

Uitgeverij: Blossom Books

Genre: Young Adult, Fantasy

Waardering: 5/5 sterren

Tijd is geld. Zeker in Sempera, waar tijd in je bloed zit en omgezet kan worden naar munten. Hoe rijker je bent, hoe langer je leeft…
De familie Gerling is rijk: ze hebben tijd in overvloed door de hoge belastingen die ze eisen van de arme bevolking. En niemand haat hen meer dan Jules Ember. Toen ze klein was, woonde ze met haar vader op Everless, het landgoed van de Gerlings, maar een noodlottig ongeluk dwong hen midden in de nacht te vluchten. Als Jules erachter komt dat haar vader bijna door zijn tijd heen is, weet ze echter dat er maar een ding op zit: terugkeren naar Everless om daar wat bij te verdienen.
Teruggaan naar Everless brengt meer gevaar – en verleiding – met zich mee dan Jules zich ooit had kunnen voorstellen. Al gauw komt ze steeds dichter bij een bizar, eeuwenoud geheim over het landgoed en zichzelf.

20180220_111112

Ken je dat, dat je een boek zo tof vind dat je niet zo goed weet hoe je moet beginnen met uitleggen waarom je het boek zo goed vind? Dat heb ik nu een beetje met Everless. Ik las het boek net uit en het eerste dat ik er over wil zeggen, is dat het het beste boek is dat ik heb gelezen in een hele lange tijd. Het is lang geleden dat ik een boek vast had wat ik niet meer neer wilde leggen en het liefst achter elkaar uit wilde lezen. Everless was wel zo’n boek waarbij ik na bladzijde al niet meer kon stoppen met lezen en het werd daarna alleen nog maar beter.

In het begin van het boek wordt je wel meteen ondergedompeld in een heleboel informatie over de wereld waarin Everless zich afspeelt. Een wereld waarin tijd letterlijk geld is. Een wereld waarin je betaalt met je bloed. Hoe rijker je bent, hoe meer tijd je hebt en hoe langer je dus zult leven. Jules, de hoofdpersoon van dit boek, leeft in deze wereld en de tijd van haar vader is bijna op. Om meer tijd te verdienen, besluit ze te gaan werken op Everless, de plek waar ze is opgegroeid. Daar ontdekt ze steeds meer over Everless en over zichzelf.

“Dat hoor je mensen in Crofton vaak zeggen. Te vaak. Als je tijd verliest, verlies je ook je verstand.”

Hoewel je dus aan het begin meteen veel informatie krijgt, vond ik dat totaal niet storend. Het is belangrijk om te weten hoe de leefwereld van Jules in elkaar zit en wat de geschiedenis van Sempera is. Zonder deze informatie zijn de keuzes die Jules maakt niet te begrijpen en het is dus logisch dat je veel van deze informatie meteen in het eerste hoofdstuk over je heen krijgt. Ik vond de wereld ook meteen heel interessant en vooral ook heel origineel. Heel knap hoe Sara Holland dit tot in detail heeft uitgedacht. Wat worldbuilding betreft zit dit boek uitstekend in elkaar.

Everless zit vol met mysteries. Die zijn er aan het begin nog niet echt, maar daarna weet Sara Holland steeds weer nieuwe vragen op te roepen, waardoor je maar door wilt blijven lezen, want hoe en waarom zit dat dan allemaal. Bovendien zijn de laatste honderd bladzijden echt plottwitst, na plottwist, na plottwist. Sommige zag ik al van mijlenver aankomen, maar dat vond ik dan weer niet erg, omdat ik er op zat te hopen dat het ook echt zo gebeuren. Anderen waren een complete verrassing en ik kan wel zeggen dat ik waar het verhaal uiteindelijk naar toe ging totaal niet zag aankomen.

Jules is een fijn personages. Hoewel ze niet per se een hele uitgesproken persoonlijkheid had, waren haar banden met andere personages wel ontzettend goed. Bovendien was ze totaal geen perfect personage, want ze maakt genoeg verkeerd keuzes. Toch zijn het geen keuzes die ik niet begreep, ik zou namelijk in haar situatie waarschijnlijk precies hetzelfde gedaan hebben. Dit maakte van Jules een personage dat ik begreep en waar ik dus ook goed mee mee kon leven.

” ‘Tijd is er om te gelde te maken, meisje.’ Het is een uitdrukking die je in het dorp vaker hoort: waarom zou je tijd sparen als elke dag even verschrikkelijk is als de dag ervoor en even verschrikkelijk als de dag erna.”

Everless is een boek dat ik zeker aanraad om te gaan lezen. De worldbuilding is ontzettend goed. Het idee echter het boek is origineel en de uiteindelijke wending die het boek neemt, is totaal onverwacht zelfs als je door denkt te hebben hoe het verhaal in elkaar zit. Dit maakt dat Everless een van mijn favoriete boeken is geworden en dat ik heel erg benieuwd ben naar het vervolg.

 

 

 

 

8 reacties op “Recensie|Everless (Everless #1) – Sara Holland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.